Meillä jouluateria syödään perinteiseen tapaan aattopäivänä jo iltapäivällä, kun kotiudumme kyläkierrokselta. Nytkin mentiin hyvin perineteisillä ruoilla; kalaruokia, munapiimäjuustoa,sienisalaattia, rosollia, kinkkua, laatikoita + karjalanpaistia.
Kylmäsavulohiviettelys eli kotoisammin meillä puhutaan vaan löhimössöstä. Ohjeen kirjoitan myöhemmin tänne muistiin.
Sillikaviaari (ohje myöhemmin), sienisalaatti oli kaupan herkkusienisalaattia, että mieskin syö. Munapiimäjuusto (tein nyt eri ohjeella, kirjoitan ohjeen myöhemmin) maistui kummallekkin, samoin punasipulihilloke. ja rosolli.
Porkkanalaatikkoa, maksalaatikkoa (aina ehdottomasti Saarioisten), punajuuri-fetalaatikkoa ja karjalanpaistia
Karjalanpaistin hauduttelin valmiiksi jo aatonaattona.
Joulukinkku paistetaan meillä aatonaattoiltana ja silloin sitä syödään lämpimänä "maistelukierros", muutoin kylmänä monasti voileivillä. Ihan perinteiseen tapaan sinappi-keltuaiseoksella ja korppujauhoilla kuorrutettu lähes 6 kg reilun kypsäksi (sisälämpö uunista otettaessa ennen kuorruttamista 81 astetta) paistettu oli kinkkumme.
Yleensä vielä ekana joulupäivänä syödään jouluruokia jonkinlaisena kokoonpanona, mutta tapanina jo sitten muuta ruokaa. Vuosikausiin ei meillä ole ollut imellettyä perunalaatikkoa, vaan nyt ostin sitä rasiallisen joulupäivän aterialle. Noh, kuvan mukaisen nöttösen siitä söin ja loput laitoin rieskataikinaan. Suuni kun pidin kiinni, tuli rieska syötyä toisellakin.
Makeita herkkuja nautitaan sitten eri kerroilla. Niitäkin on mennyt kauhean vähän joulun aikana. Tästäkin ainoasta suklaarasiasta mikä ollaan aukaistu, on vielä puolet tähteenä, vaikka hyviä suklaita ovatkin.
Aatonaaton kahvipöytäkuva vieraiden kanssa. Kanelipitkoa, raamattukakkua, pikkuleipiä, karjalanpiirakoita ja munavoita.
Ainokaiset tortut mitä jouluksi paistoin ja hyvin piisasivat. Ootellaan muutama päivä, niin voip paistaa vuoden 2024 ekat.
Kommentit