Maa-artisokkaa on tullut lähikuukausina käytettyä enemmän mitä vuosikymmeniin yhteensä... jotenkin olen siihen nyt vallan ihastunut.
Maa-artisokkakeittoa ja tällaista lempeän makuista gratiinia olen tehnyt lähaikoina muutamia kertoja... Tällä kertaa tarjosin gratiinin oikein maukkkaan possun leikkeen ja appelsiinisalaatin kera.
Minä olen jemmannut gratiinin ohjeen Kerma-lehdestä 3/06, vaan näyttää tämä ohje löytyvän Valion sivuiltakin.
Lempeä maa-artisokkagratiini
(5-6 annosta)
500 g | maa-artisokkaa |
500 g | jauhoista perunaa , esim. Van Gogh |
1 tl | rouhittua mustapippuria (tai pippurisekoitusta) |
1 1/4 tl | suolaa (hieman enemmän?) |
150 g | juustoraastetta |
4 dl | ruokakermaa ( niin etteivät ihan kaikki ainekset peity kermaan) |
Valmistusohje
Porsaanleikkeisiin tarvitaan porsaan ulkofileviipaleita ( 150 g viipaleesta, rasvaosa poistettuna, tulee jo ISO leike... kutistuu toki paistettaessa), sinappia, vehnäjauhoja, muna, korppujauhoja, suolaa, paprikajauhetta ja mustapippuria.
Nuiji lihat muovin läpi lihanuijalla tms... levitä sipaisu sinappia lihoihin esim pullasiveltimellä. Mausta lihat molemmin puolin tai laita mausteet jauhojen/korppujauhojen sekaan. Kastele lihat ensin vehnäjauhoissa, sitten sekaisin vatkussa munassa ja viimeisenä korppujauho(mauste)seoksessa. Anna leikkeiden kuivahtaa hetki ennen paistamista esim työlaudalla...niitä ei saa pinota päällekkäin.... pinnan kuivahtamisen pitäisi auttaa leivityksen eli paneerauksen pysymisessä. Paista leikkeet kypsiksi voi-öljyseoksessa...mitä ikävä kyllä pitää käyttää aika reilusti, jotta leivityspinta kastuu kunnolla. Anna leikkeiden paistua keskilämmöllä ihan rauhassa molemmin puolin 2-3 minuuttia, älä töki, älä painele, älä kääntele moneen kertaan.... käännä hellävaroen, ettei leivitys rikkoonnu. Lisää tarvittaessa pannulle rasvaa. Kokeile kypsyys haarukalla...eli pistät lihaan -> tuntuu pehmeältä on kypsää. Varo ettet paista possunleikkeitä kuivaksi koppuraksi. Tarjoa heti eli kun ovat pinnaltaan rapeita tai lämpösäilytä lämpimässä uunissa ilman kantta/foliota... eikä tietenkään nytkään saalaittaa päällekkäin paistettuja leikkeitä.
Kaikista paistettavista laitetaan yleensä ensin paistunut puoli tarjollepantaessa päällepäin....siitä ensin paistuneesta pinnasta kun yleensä tulee aina kauniimpi.
Appelsiinisasaatissa on jäävuorisaattia, rucolaa, viipaloitua appelsiinia, hienonnettua purjoa ja salaattijuustokuutioita. Tällä kertaa en laittanut mitään kastiketta sekaan....vaan jos haluaa laittaa ihan öljykastike /sinappipohjainen kastike passaa hyvin sekaan. Salaatin kannattaa antaa tekeytyä jääkaapissa peitettynä edes tunnin verran... niin aina vaan paranee.
Kommentit