Maa-artisokkaa on tullut lähikuukausina käytettyä enemmän mitä vuosikymmeniin yhteensä... jotenkin olen siihen nyt vallan ihastunut.

CIMG6305-normal.jpg

Maa-artisokkakeittoa ja tällaista lempeän makuista gratiinia olen tehnyt lähaikoina muutamia kertoja... Tällä kertaa tarjosin gratiinin oikein maukkkaan possun leikkeen ja appelsiinisalaatin kera.

Minä olen jemmannut gratiinin ohjeen Kerma-lehdestä 3/06, vaan näyttää tämä ohje löytyvän Valion sivuiltakin.

Lempeä maa-artisokkagratiini

(5-6 annosta)

500 gmaa-artisokkaa
500 gjauhoista perunaa , esim. Van Gogh
1 tlrouhittua mustapippuria (tai pippurisekoitusta)
1 1/4 tl    suolaa (hieman enemmän?)
150 gjuustoraastetta
4 dl

ruokakermaa ( niin etteivät ihan kaikki ainekset  peity kermaan)

 

Valmistusohje

Kuori maa-artisokat ja perunat. Leikkaa ne ohuiksi (2 - 3 mm) viipaleiksi. Huuhdo nopeasti lävikössä kylmällä vedellä. Valuta. Kaada uunivuokaan.
Ripota mausteet päälle ja sekoita hyvin, jotta saat mausteet tasaisesti. Sekoita joukkoon juustoraaste (voit säästää osan gratiinin päälle). Kaada päälle kerma.
Kypsennä 175-200 asteessa reilu tunti.... kokeile haarukalla että perunaviipaleet ovat pehmeitä. Peitä vuoka tarvittaessa kannella/foliolla kypsentämisen aikana, ettei pinta tummu liikaa. Sammuta uuni ja anna gratiinin vielä hautua jälkilämmössä n. 10 min.
(Ripota valmiin gratiinin päälle persiljaa.)
Tarjoa kasvispääruokana tai lisäkeruokana.

CIMG6305-002-normal.jpg

Porsaanleikkeisiin tarvitaan porsaan ulkofileviipaleita ( 150 g viipaleesta, rasvaosa poistettuna, tulee jo ISO leike... kutistuu toki paistettaessa), sinappia, vehnäjauhoja, muna, korppujauhoja, suolaa, paprikajauhetta ja mustapippuria.

Nuiji lihat muovin läpi lihanuijalla tms... levitä sipaisu sinappia lihoihin esim pullasiveltimellä. Mausta lihat molemmin puolin tai laita mausteet jauhojen/korppujauhojen sekaan. Kastele lihat ensin vehnäjauhoissa, sitten sekaisin vatkussa munassa ja viimeisenä korppujauho(mauste)seoksessa. Anna leikkeiden kuivahtaa hetki ennen paistamista esim työlaudalla...niitä ei saa pinota päällekkäin.... pinnan kuivahtamisen pitäisi auttaa leivityksen eli paneerauksen pysymisessä. Paista leikkeet kypsiksi voi-öljyseoksessa...mitä ikävä kyllä pitää käyttää aika reilusti, jotta leivityspinta kastuu kunnolla. Anna leikkeiden paistua keskilämmöllä ihan rauhassa molemmin puolin 2-3 minuuttia, älä töki, älä painele, älä kääntele moneen kertaan.... käännä hellävaroen, ettei leivitys rikkoonnu. Lisää tarvittaessa pannulle rasvaa. Kokeile kypsyys haarukalla...eli pistät lihaan -> tuntuu pehmeältä on kypsää. Varo ettet paista possunleikkeitä kuivaksi koppuraksi. Tarjoa heti eli kun ovat pinnaltaan rapeita tai lämpösäilytä lämpimässä uunissa ilman kantta/foliota... eikä tietenkään nytkään saalaittaa päällekkäin paistettuja leikkeitä.

Kaikista paistettavista laitetaan yleensä ensin paistunut puoli tarjollepantaessa päällepäin....siitä ensin paistuneesta pinnasta kun yleensä tulee aina kauniimpi.

CIMG6303-001-normal.jpg

 

Appelsiinisasaatissa on jäävuorisaattia, rucolaa, viipaloitua appelsiinia, hienonnettua purjoa ja salaattijuustokuutioita. Tällä kertaa en laittanut mitään kastiketta sekaan....vaan jos haluaa laittaa ihan öljykastike /sinappipohjainen kastike passaa hyvin sekaan. Salaatin kannattaa antaa tekeytyä jääkaapissa peitettynä edes tunnin verran... niin aina vaan paranee.