IMG_20210326_201750.jpg

Minulla ja aleksanterinleivoksilla on aina ollut hieman kinkkinen suhde. Toisaalta ne ovat hyviä ja toisaalta taasen ihan liian makeita omaan makuuni. Aikoinaan ex-työpaikallani niitä leivottiin paljonkin myyntiin molemmilla menetelmillä. Aleksanterinleivosten tekemisessähän on 2 kuppikuntaa. Paistetaanko pohjat ensin ja laitetaan marmedi vasta sitten jäähtyneiden taikinalevyjen väliin vai laitetaanko täyte (marmeladi) paistamattomien pohjalevyjen väliin. Minä kallistun ehdottomasti enemmän jälkimmäiseen tapaan.

Kun ystäväperheen äiti pyysi minua tekemään aleksanterinleivoksia, niin ei auttanut muuta kuin ruveta verestämään muistoja, sillä edellisestä leipomiskerrasta oli jo kotvan vierähtänyt aikaa. Tutkailin eri ohjeita ja sävelsin niistä kokeiluversion. Tein ensin vain yksinkertaisen ohjeen ja niitä sitten maisteltiin ja mutusteltiin ystäväperheiden kanssa, että pitäskö jotain muuttaa.

Alla olevat kuvat ovat eri kerroilla tekemistäni leivoksista. Itse teen jatkossa ehdottomasti niin, että leivoslevy saa kuorrutettuna olla ihan rauhassa seuraavaan päivään ja vasta sitten leikkaan sen leivoksiksi. Kaikissa kuvan leivoksissa ei ole ollenkaan siistit reunat, kun olin kärsimätön leikkaamisten suhteen.

Valmis leivos ei tunnu mitenkään suurelta, mutta koska se on kuitenkin makeaa, on annoskoko minusta ihan riittävä. Jos on paljon eri sortteja tarjolla, voisi leivokset vielä leikata esim kolmioiksi, kuten Taru on täällä tehnyt.

Alla olevalla ohjeella tulee perinteisiä suklaaraidoituksella marmoroituja aleksanterinleivoksia. Marmorointia ei ole mikään pakko tietenkään tehdä, vaan kuorrutuksen voi jättää ihan yksiväriseksikin. Vaihtamalla täytteen ja kuorrutuksen väriä, voi tehdä vaikka minkälaisia aleksanterinleivoksia. Muistan tehneeni joskus aikaisemmin esim. aprikoosimarmeladilla ja keltaisella kuorrutuksella.

Täällä Kinuskikissan sivuilla on sinivalkoisten aleksanterinleivosten kuvia.

Valion ohjeella tehden tulee valkoisella kuorrutuksella punaisella marmoroinnilla olevia aleksanterinleivoksia. Valion ohjeen taikian eroaa muista taikinoista eniten ja täyte laitetaan paistuneiden pohjalevyjen väliin.

Tässäpä ohje miten minä aleksanterit tein.

Aleksanterinleivokset   (12 kpl)

Taikina:

200 g pehmeää huoneenlämpöistä voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

5 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Täyte:

230 g rasia vadelmamarmeladia

Kuorrutus:

5-6 dl siivilöityä tomusokeria (= 250-300 g, isommalla määrällä tulee aika paksulti kuorrutusta)

siivilöityä sitruunan mehua (noin 1 rkl)

vettä ( 3 - 4 rkl, kannattaa laittaa vähitellen)

pieni määrä punaista elintarvikeväriä (minkätyyppinen värio vaan käy, mulla oli nestemäistä)

Lisäksi tarvitaan marmorointiin tummaa suklaata (noin 40 g piisaa), jos tämän vaiheen aikoo tehdä

Valmistaminen:

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi muutaman minuutin ajan suurella nopeudella.

Lisää kananmuna ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset rasvavaahtoon ja sekoita taikina tasaiseksi.

Jaa taikina kahteen yhtä painavaan osaan (punnitse) ja kaulitse kumpikin leivinpaperien (ripottele vähän jauhoja pohjalle ja taikinan päälle) välissä samankoiseksi, noin 20x25 cm kokoiseksi suorakaiteeksi. Tee suorat ryhdikkäät sivut kts. kuva.

Vetäise toinen pohja pellille, ota leivinpaperi pois päältä, (jotkut ohjeet kehoittavat pistelemään pohjankin haarukalla, minä en pistellyt kuin kansiosan) levitä marmeladi tasaisesti levylle. Ja juu, 230 g rasiallinen ei ole liikaa, joten usko ohjetta ja laita kaikki.

Ota kansiosasta leivinpaperi pois päältä ja käännä taikinalevy ylösalaisin marmeladikerroksen päälle paperin avulla. Vedä paperi pois. Tarkista, että kerrokset ovat kohikkain. Pistele pintataikina haarukalla, ettei se kupruileisi paiston aikana.

Paista  leivoslevy tavallisessa vastusuunissa tasalämmöllä 175 - 200 asteessa keskitasossa  noin 20 minuuttia. Paistumista kannattaa tsekata, varsinkin loppuajasta. Minä tein 3 satsia peräkkäin ja kaikki joutuivat olemaan eri ajan uunissa. Pisimmillään oli 25 min, vaikka uuninlämpötila oli sama. Ottaa väriä aika nopsaan paiston lopussa.

(Monissa ohjeissa mainitaan 175 astetta ja 15 min. En minä ainakaan olis voinu ottaa pois sillon vielä uunista, oli ihan raakaa)

Anna pohjan jäähtyä ihan kylmäksi.

Kuorrutusta varten sekoita siivilöity tomusokeri, sitruunamehu ja vesi huolellisesti keskenään. Lisää elintarvikeväriä erittäin vähän kerrallaan ja sekoita jotta näät lopputuloksen. Alkujaan  aleksanterinleivoksissa punainen kuorrutus on vaaleanpunaista. Kuorrutus saa olla aika notkeaa.

Jos aiot marmoroida pinnan, sulata suklaa ja laita se pursotinpussiin. Minä tein leivinpaperista pienen pursotispussin.

Levitä vaaleanpunainen kuorrute tasaisesti leivoslevyn pinnalle ihan reunoille asti.

Pursota suklaa ohuena raitoina heti kostealle punaiselle pinnalle. Vetele hammastikulla ristikkäisiä poikkiviivoja niin että syntyy marmorikuvio.

Anna leivoslevyn jähmettyä ihan kunnolla ennen leikkaamista. Minä jätin levyt ihan huoneenlämpöön seuraavaan päivään asti. Kun pinta oli jähmettynyt.laitoin leivinpaperin ja sen päälle vuosipussin suojaksi yön ajaksi.

Seuraavana päivänä leikkaaminen onnistuu paljon siistimmin, kun levyt ovat hieman tekeentyneet.

Leikkaa ensin leivoslevyn reunat siisteiksi/suoriksi ja sitten levy tasakokoisiksi leivoksiksi. Ohjeella tehden tulee 12 kpl ihan hyvän kokoista leivosta. Tarvittaessa puhdista leikkuuveitsi viiltojen välissä, ettei muruja yms. nouse sotkemaan leivoksia.

Leivokset säilyvät ihan huoletta huoneenlämmössä muutaman päivän. Ovat parhaimmillaan vbasta tekeydyttyään. Toki ne voi kylmäänkin laittaa. Voidaan myös pakastaa kuorrutettuina

IMG_20210326_095026.jpg

Ihan vähän jauhoja kannattaa laittaa taikinan päälle. Minä tein ensin aluksi käsin taputtelemalla levyn alkua ja vasta sitten rupesin kaulitsemaan. Taikionaosiot kannattaa ihan puinnita, niin saa kerroksista samanpaksuiset.

IMG_20210326_094608.jpg

Taikinalevyjen reunat saa siisteiksi kääntämällä niitä kaksinkerroin alemman paperin avulla ja kaulitsemalla levyn tasaiseksi. Aika monta kertaa mittasin levyjen kokoa tekovaiheessa.

Taikina kannattaa siis ehdottomasti kaulita tasaiseksi. Yllä olevassa kuvassa on käynnissä reunojen tasaus, tuon jälkeen siis vielä kaulitsin leivinpaperin päältä levyn tasaiseksi.

IMG_20210326_095415.jpg

Ekalla kertaa marmeladimäärä tuntui aika isolta, vaan laitoin onnekis koko rasiallisen.

IMG_20210326_100358.jpg

IMG_20210326_104007.jpg

Leivoslevy paiston jälkeen. Reunat tasataan kuorrutuksen kuivuttua.

IMG_20210326_123249~2.jpg

Jos aikoo marmoroida pinnan, niin kaikki pitää olla valmiina ennenkuin rupeaa levittämään punaista kuorrutusta. Aika ripeänä kannattaa olla. Mulla oli suklaana ihan taloussuklaa. Tiedä häntä, oliko paras valinta.

IMG_20210326_123409.jpg

Maltti on valttia. Kannattaa antaa kunnolla kuorrutuksen kuivua ja leivoslevyn tekeentyä ennen leikkaamista. Aluksi kannattaa tasata reunat ja sitten leikataan 12 leivokseen.

IMG_20210326_191402.jpg

Vaikka leivoslevy tuntuu pieneltä, valmiit leivokset ovat ihan hyvän paksuisia/kokoisia, kun tekee ohjeen mukaan.

IMG_20210326_201411.jpg

Tämä kuva on ekasta kokeiluerästä, eikä sihti ihan pelittänyt leikatessa. Leikatessani toisia levyjä sitten maltoin ihan mitata koot.

IMG_20210326_201954.jpg

IMG_20210326_201455.jpg

Yllättävän paljon syötiin itekkin aleksanterinleivoksia, joten kaipa minun suhteeni näihin leivoksiin on muuttunut myönteisempään suuntaan.