IMG_20210403_145432.jpg

Instagramin syövereistä (Sirunsafkat-sivustolta) tuli vastaan tällainen kivalta kuulostava ruokalaji: tulisuudelma.

Ihan piti makustella pelkkää ruokalajin nimeä. Mistähän nimi tulee? Ohje on kuulemma vanha.

Ruoka ei siis ole misssään nimessä tulisen makuista. Tulisuutta kaipaavat saavat lisätä makuja reilulla kädellä. Meilläkin oli puhetta, että chiliä ja valkosipulia voitaisiin ensi kerralla lisätä. Siis ensi kerta tulee, tykkäsimme kyllä tällaisenaankin, vaan ei lisämautkaan pahitteekis olisi. 

Minulla oli 800 g kasslerpakkaus varattu tätä ruokaa varten. Laitan alkuperäisen ohjeen ihan loppuun, jotka haluatte sen mukaan tehä. Lukaista se ainakin kannattaa. Valmis ruokamäärä ei kauhean isolta tunnu, mutta tulisuudelma on tuhtia ruokaa. Meillä tästä tehdään ainakin 4 aikuisten annosta perunamuusin, kasvisten ja salaatin kanssa syötynä.

Tässäpä ohje, miten minä tulisuudelman tein.

Tulisuudelma
800 g porsaan kassleria  (minä ruskistin lihat pannulla ilman lisättyä rasvaa kahdessa erässä)
aluksi kukkura 1 tl suolaa (lisäsin valmiiseen ruokaan maisteluvaiheessa lisää)

vettä (sen verran, että puolet lihoista peittyvät)
2 oikein suurta sipulia + rasvaa sipuleiden freesaamiseen
1 rkl HP-kastiketta
1½ dl paseerattua tomaattia (tai tomaattipyrettä vähemmän, tomaattimurskakin käy)
1½ tl viinietikkaa

sinappia (laitoin 2 tl dijon-sinappia)

(soijakastiketta loraus, oma lisäys)

(mustapippuria myllystä rouheena monta kierrosta, oma lisäys)
_________________________
reilu 1 dl kermaa (kuohua)
tuoretta persiljasilppua

Valmistaminen:
Paloittele liha isoiksi kuutioiksi (noin 1/4 kananmunan kokoinen)

Ruskista lihat oikein kuumalla pannulla hyvän ruskeiksi. Siirrä uunivuokaan. Lisää päälle suolaa ja vettä sen verran, että puolet lihoista peittyvät. Kypsennä vuokaa 200 asteisessa uunissa ½ tuntia.


Hienonna sipulit ohuiksi lohkoiksi, freesaa pannulla, lisää kaikki mausteet sekaan ja levitä seos vuokaan lihojen päälle.

Hauduta pataa 130 - 150 asteisessa uunissa 2 - 3 tuntia (sekoita muutaman kerran kypsymisen aikana ja laita tarvittaessa kansi/folio vuoan päälle). Nesteen riittävyyttä on syytä tarkkailla ja lisätä sitä tarpeen mukaan. Kaikkien lihojen ei tarvitse peittyö liemeen, koska myöhemmin ruokaan lisätään kermaa. Kypsymisaikaan vaikuttaa ruhonosa, lihapalojen koko, uunin lämpötila jne. Minulla liha hautui noin 3 tuntia lähes 150 asteisessa uunissa. Osan aikaa oli folio päällä, kun oltiin lenkillä Daven kanssa.

Kun lihat ovat ihan pehmeitä, lisää kerma sekaan ja kuumenna ruoka vielä uunissa kiehuvaksi.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Minä lisäsin hieman suolaa ja pippuria lisää tässä vaiheessa.

Jos ruoan liemi tuntuu rasvaiselta (kun lihana kassler), niin lisää siihen tilkka vettä, niin se kaunistuu.

Me laitoimme hienonnetun persiljan vasta lautasilla ruoan pinnalle.

Lopputuloksena pitäisi olla nätin punertavassa mausteisessa vähässä liemessä/kastikkeessa ihanan mureaa, pehmoista lihaa.

Tehään ehottomasti toistekkin.

IMG_20210403_103551.jpg

Tämän näköisena ruoka meni laakeassa vuoassa uuniin lähes 3 tunniksi. Osan ajasta oli folio päällä. Kastikeosuus sakenee ja tasoittuu sipulien kypsyessä ja tomaattikin sakeuttaa kastiketta.

IMG_20210403_134531.jpg

Valmis ruoka noin 3 tunnin kuluttua, kerma jo lisätty, ilman persiljaa pinnalla. Laitoin siistimpään astiaan valmiin ruoan tarjolle.

IMG_20210403_135453.jpg

Simppeli pieni salaatti: vihreää salaattia, tuoretta basilikaa, kalvottomia appelsiinilohkoja, kurkkua ja vihreitä viinirypäleitä.

IMG_20210403_145425.jpg

Tässä vielä alkuperäinen sirunsafkat sivuston ohje, jos haluatte kokeilla tällä ohjeella.

TULISUUDELMA
n. 1 kg porsaan lapaa tai etuselkää isohkoina kuutioina (itsellä oli kassleria 1,3 kg)
n. 2 tl suolaa (ehkä voisi laittaa himpun enemmän suolaa)
4 suurta sipulia
2 rkl HP-kastiketta
n. 1,5 dl tomaattisosetta (puree)
2 tl viinietikkaa
sinappia mauan mukaan (laitoin 2-3 tl dijon-sinappia)
2 dl kermaa
persiljasilppua

Lado lihakuutiot isoon uunivuokaan/pataan ja kaada vettä niin paljon, että puolet lihakuutioista peittyy. Kypsennä uunissa 200 C:ssa kunnes lihakuutiot ruskistuvat ja mausta suolalla.

Lisää mausteet hienonnettuun, rasvassa kiehautettuun sipuliin ja levitä seos ruskistuneille lihakuutioille. Hauduta pataa 125 C:ssa n. 2 tuntia (sekoita muutaman kerran kypsymisen aikana).

Sekoita kerma huolellisesti joukkoon ennen tarjoilua ja ripottele persiljasilppua pinnalle.

Tarjoa lisäksi keitettyjä perunoita ja salaattia.