IMG_20240206_124704_edit_463642681861987

Tämä tyyppisiä ruoka-ohjeita kotikokeille on netissä pilvin pimein. En edes yritä nimetä tätä kiinalaiseksi versioksi, vaikka tämän tyyppisiä useinkin niiksi nimitetään. Minä teen tällaisen ruoan käyttäen hyvin laveasti sillä hetkellä kotona olevia aineksia. Hyvin usein laitan kasviksia reilusti sekaan esim tähän tapaan tehtyyn ruokaan.(tämä versio naudan lihasta reiluilla kasviksilla)

Jos tämän postauksen ohjetta haluaisi muokata vähemmän lihaisaksi, voisi tähän lisätä vaikka sieniä, kelta/punasipulia, sokeriherneitä, porkanasuikaleita tai vaikkapa parsakaalin kukintoja.

Aikoinaan kun rupesin tämän tyyppisiä ruokia tekemään itselleni (mies ei siis näitä syö), käytin pohjana esim tätä K-kaupan kiinalaista kanaa ohjetta. Sittemmin esim tuore inkivääri ja seesamiöljy on korvattu muilla raaka-aineilla.

Ruokalajin nimeäminen mietitytti taas kerran. Ite haluaisin, että nimestä heti selviäisi minkä tyyppisestä ruoasta on kyse.

Tämän postauksen broileriruoka valmistui alla olevalla ohjeella.

HUOM! Jos ei oo ihan varma, onko ruoan suolaisuus-makeus omaan suuhun passelia, kannattaa laittaa pikkasen vähenmmän mitä ohjeessa, koska soijakastiketta, suolaa ja hunajaa saa kyllä lisättyä valmiiseen ruokaan maisteluvaiheessa.

Paprikainen hunaja-valkosipulibroileri (kiinalaistyyppinen, makea-suolainenyhdistelmä)

(meillä tästä tehdään 2 (-3) annosta)

250 g kanan filesuikaleita (minulla oli valmiita filesuikaleita pieni rasia, mutta kauniimpia paloja saa itse leikaamalla ohutleikkeistä/rintafileistä)

1 keskikokoinen suippopaprika

¾ dl maissitärkkelysjauhoja

suolaa (laitoin noin ½ tl)

öljyä paistamiseen (noin 3 rkl)

Kastike:

6-7 rkl kylmää vettä (tarvittaessa lisää)

2 rkl hunajaa (tai fariinisokeria, tuolla hunajamäärällä tulee jo aika makeaa)

2-3 pulleaa valkosipulin kynttä raastettuna (tai muuten hienonnettuna, minä käytän valkosipulin raastamisessa pienen pientä muskottiraastinta)

2 rkl ketsuppia (monesti laitan lorauksen paseerattua tomaattia, mutta nyt en aukaissut purkkia tätä varten tai vaikka pieni töräys tomaattipyrettäkin käy)

2 rkl tummaa soijakastiketta

1 rkl maissitärkkelysjauhoja

mustapippuria myllystä rouheena oman maun mukaan

(chiliä olisin laittanut vähän antamaan lisäpotkua, mutta oli päässyt loppumaan....toiste sitten)

Valmiiseen annokseen

valkoisia seesaminsiemeniä ja hienonnettua kevätsipulia (tai purjoa)

Lisäksi annokseen: keittetyä riisiä

Valmistaminen:

Jos käytät fileitä, leikkaa liha haarukkapaloiksi.

Sekoita maissitärkkelysjauhot ja suola lihapaloihin, niin että tärkkelysjauhoja tulee lihapaloihin joka puolelle.

Suikaloi/kuutioi paprika.

Mittaa kastikeainekset pieneen astiaan.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kaada lihat kypsymään. Sekoittele välillä, että kypsyvät tasaiseksi. Lisää paprikat sekaan kypsymään pariksi minuutiksi. Älä ylikypsennä lihoja.  Ota liha-paprikaseos pois pannulta. (minä monasti pinnaan lihojen poisotosta pannulta, hurautan sekaan vaan sekoitetut kastikeainekset ja sekoitan koko ajna kunnes ruoka kiehuu)

Kaada sekoitetut kastikeainekset pannulle ja kuumenna koko ajan sekoittaen kiehuvaksi (=sakeaa tummaa tasaista kastiketta)

Lisää sekaan liha-paprikaseos ja anna seoksen kuumentua pari minuuttia.

Tarkista kastikeosuuden sakeus. Jos tuntuu liian sakealta, lisää pieni loraus vettä. Tarkista myös maku. Minä lisäsin ripsauksen suolaa ja mustapippuria.

Samalla kun tein broilerin, keitin riisin eri kattilassa.

Ruokaa kannattaa maisteluvaiheessakin maistella riisin kanssa.

Ripottele lautasella olevan annoksen pinnalle esim. seesaminsiemeniä ja kevätsipulia hienonnettuna.

GridArt_20240207_110104490.jpg

Lihat ruskistetaan ensin, paprikat loppupuolella sekaan. Minä tein nyt kastikkeen kuumennuksen erikseen pannulla ja lisäsin sitten vasta liha-paprikaseoksen sekaan, vaan ihan yhtä hyvin voi sekoitetut kastikeainekset lisätä lihojen sekaan  ja sekoittaa vaan sitten koko ajan ruokaa, kunnes se kiehuu, niin kastike saostuu tasaiseksi.

IMG_20240205_201000_edit_464389071214671

Tässä vaiheessa ruoka oli vielä ilman pippuria, mutta kyllä minusta maku sitä ehdottomasti tarvitsi.

IMG_20240205_201113_edit_464008571933305

Joten rouhin sekaan paljon mustapippuria myllystä. Minusta maku parani heti.

IMG_20240206_124644_edit_492304226808866

Hyvää oli minusta tällaisenaankin. Pitää muistaa ostaa chiliä ja chilikastiketta, niin voi niitäkin käyttää maustamisessa.