IMG_20220228_105326.jpg

Eräs Instagram-ystävä oli tehnyt sämpylöitä Myllärin tummista sämpyläjauhoista, joten minäkin innostuin näitä kokeilemaan. Pussin kyljessä on sämpylöiden ohje, mutta minä muutin sitä niin paljon, että kirjoitin tuonne alemmas ohjeen. Varmaan isoin muutos oli, että lisäsin sämpylöihin reilusti vehnäjauhoja, koska nähtyäni tuon jauhoseoksen luonnossa, tuntui se meille liian tummalta. Ihanan rouheista jauhoseos on. Jauhoseoksessa on vehnää, kauraa, ruista ja siememeniä (paahdettuja pellavan- ja auringonkukan siemeniä) Ja toinen iso muutos oli, että laitoin puolta vähemmän hiivaa ja siitäkin huolimatta sämpylät kohosivat oikein hyvin.

IMG_20220228_081516.jpg

Tuon näköistä pussia kannattaa etsiä kaupasta, jos haluaa kokeilla just näitä jauhoja.

IMG_20220228_082429.jpg

Kulhossa on taikina menossa kohoamaan. Vaikka laitoin noinkin paljon vehnäjauhoja taikinaan, niin taikina/valmiit sämpylät ovat noinkin tummia ja rouheisia. Eli kääntäen, sellainen joka ei tykkää sattumista sämpylöissä, ei tykkää kyllä ollenkaan näistä jauhoista.

Sämpylät tehty alla olevalla ohjeella.

Sämpylät (Myllärin tumma sämpyläjauho)

(minä tein tästä noin 40 isoa sämpylää)

1 litra maitoa ja vettä (laitoin 6 dl maitoa ja 4 dl vettä)

50 g tuorehiivaa

1 rkl suolaa

½ rkl sokeria

noin 100 g voita (toki öljykin käy)

vehnäjauhoja (laitoin 8 dl )

tummia sämpyläjauhoja  (laitoin noin 1,3 litraa?)

Valmistaminen

Lämmitä nesteet kädenlämpöisiksi ja liuota hiiva siihen. Lisää sokeri, suola ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiskesi. Alusta taikina sämpyläjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Lisää huoneenlämpöinen pehmeä rasva alustamisen aikana. Kohota taikinaa noin ½ tuntia lämpimässä vedottomassa paikassa peitettynä. Muotoile taikinasta sämpylät. Minä tein osasta tavallisia pyöreitä ja osasta leivoin tangon, litistin sitä hieman, leikkasin paloihin ja laitoin palat pellille leivinpaperin päälle. Kohota sämpylät hyvin peitettyinä lämpimässä paikassa.  Paista sämpylät 200-225 asteisessa tasalämpöisessä uunissa kypsiksi. Sämpylöiden koosta ja uunin lämmössä riippuen kypsymisaika on  15-20 min (minulla kypsyi 1 pellillinen jopa 12 minuuttiin). Jos leivot pieniä sämpylöitä ja ne ovat hyvin kohonneet, kannattaa ne paistaa hieman kuumemmassa mitä isot sämpylät.

IMG_20220228_105320.jpg

Hyviä sämpylöitä tuli. Tykätään kyllä ei-niin-vehnäisistä-sämpylöistä vaan meille oli oikea ratkaisu laittaa taikinaan vehnäjauhoa tumman sämpyläjauhon lisäksi. Ehottomasti teen toistekkin näitä sämpylöitä. Ystävät saivat näitä myös, vaan en oo vielä kuullut heltä kommentteja.