Lihapasteijat

(tästä annoksesta tulee noin 20 kpl pasteijoita, kun pasteijamuotin halkaisija on 10 cm)

Sekoitettu voitaikina:

250 g rasvaa + 250 g vehnäjauhoja + (1 tl leivinjauhetta) + 1½ dl kylmää vettä

-> nypi rasva ja jauhot + leivinjauhe ryynimäiseksi seokseksi, lisää kylmä vesi yhdellä kertaa ja pursele tasaiseksi taikinaksi ja laita taikin aesim. muovipusiin, taputa pussin päältä levyksi ja laita taikina kovettumaan kylmään esim. yön yli. Tätä taikinaa ei pysty leipomaan heti, se on kovetettava !

Jauhelihatäyte:

2 dl keitettyä riisiä (vähän valaa dl raakana ja minä käytän puuroriisiä)

250 g jauhelihaa -> ruskista sipulin kanssa

1 pieni sipuli

2 kananmunaa -> keitä ( laita munat kylmään veteen kattilassa ja  siitä kun vesi rupeaa kiehumaan niin keitä 8 minuuttia ja laita munat kylmään veteen jäähtymään, kuori ja hienonna/tilsi esim haarukalla)

noin ½ dl ruokakermaa tai lihalientä

suolaa, hienonnettua maustepippuria, paprikajauhetta, aromisuolaa,

-> sekoita kaikki täyteainekset sekaisin ja maistele seos... se saa maistua aika voimakkalle, koska taikinassa ei ole makuja, laita täytekkin jähmettymään kylmään, niin se on helpompi annostella pasteijoihin, täytteen voi myös tehdä jo edellisenä iltana

Pasteijoiksi valmistaminen:

- kaulitse jähmettynyt taikina vajaan sentin paksuiseksi levyksi... käytä pohjalle reilusti jauhoja, ettei tartu pöytään, mutta pinnalle ei saa jäädä jauhoja... muuten pasteijat eivät ummistu

- minä leivoin puolikuun mallisia pasteijoita pasteijamuotilla kts tekotapaa kuvista.... tai leivo haluamasi mallisia pasteijoita

- voitele pasteijat munalla  ja paista 200 - 225 asteessa 15-20 minuuttia... tykkään paistaa pasteijatkin niin että niissä on kunnon paistopinta... joku tykkää ihan varmasti huomattavasti vaaleammista....

(- minä pistän kerran haarukalla jokaisen pasteijan, jotta höyry pääsee pois eikä nosta päällysosaa irti täytteestä ....)

....alla muutamia kuvia puolikuun mallisten pasteijoiden tekemisestä...

.. kaulittuun taikinaan tehdään ensin HENNOSTI muotilla ympyrät... EI SIIS LÄPI ASTI, jotta tiedetään mihin kohtaan täyte laitetaan... 1 rkl / pasteija... minä tiivistän täytteen ihan tavalliseen ruokalusikkaan painamalla täytelusikan täyteastian sisäreunaa vasten..... näin irtonaisia täytepalasia ei ole joka paikassa....tai sitten on! Tarkoitus olisi, että ei olisi!

... sitten taikina käännetään kaksinkerroin täytteen päälle ja pasteijat irrotetaan painamalla pasteijamuotilla.... pysyy kiinni kun 1. taikinalevy ei ole liian ohut 2. tauikinalevyn päällä ei ole jauhoja 3. liitoskohdassa ei ole täytettä 4. taikinan pinta ei saa ennättää kuivua... eli ei saa esim jaaritella puhelimessa tässä vaiheessa tai kierrellä blogeja lukemassa...

... pasteijat voidellaan munalla ennen paistamista... 200 -225 asteiseen uuniin keskitasoon...

ja noin 20 minuutin kuluttua sinulla onkin valmiina kupsakoita lihapasteijoita... parhaimmillaan hetken jäähdyttyään....itse tehdystä taikinasta tulee ihan erilaisia pasteijoita kuin esim torttutaikinoista....

...myös rahkavoitaikasta tulee hyviä lihapasteijoita . Rahkavoitaikinan ohjeen löydät esim. täältä.