IMG_20230310_153819.jpg

Tämän jauheliha-pastavuoan ohje on hieman päivitetty versio tästä ohjeesta.

Alkujaan Valion ohje, mikä on monina käyttökertoina muokkautunut omissa käsissäni alla olevaksi ohjeeksi. Tällä kertaa laitoin vieläkin enemmän kosteutta ruokaan, eikä se vieläkään ole liian kastikkeista, meistä ainakaan. Ja makuja laitan nykysellään enemmän, alla olevan ohjeen mukaisesti.

Kuvissa oleva vuoallinen jauheliha-pastaruokaa valmistui alla olevalla ohjeella.         

Jauheliha-pastavuoka

(Meillä tämä riittää nippa nappa 6 syöjälle salaatin kera, vaan 4 nälkäistäkin meillä on joskus tämän kaiken syönyt kerralla. Kuvissa olevan vuoan koko on ihan piripintaisena 2,8 litraa)

7dl (= noin 300 g) pennepastaa tai vastaavaa (minulla oli tällä kerta kierrepastaa)

suolalla maustettua vettä pastan keittämiseen

Jauheliha-tomaattikastike:

400 g naudanjauhelihaa (käytän 10 %)

1 oikein iso keltasipuli

2-3 tl pitsamaustetta (isoin määrä maistuu jo ihan reilusti valmiissa ruoassa)

½ - 1 tl suolaa (isommalla määrällä tulkee jo reilun suolaista)

mustapippuria myllystä oman maun mukaan (minä laitoin ainakin 10 kierrosta)

400 g tomaattimurskaa (minilla oli muttia)

2 dl vettä

2 oikein pulskaa valkosipulin kynttä

ripsaus sokeria

1 lihaliemikuutio

Juustokastike:

2 dl ruokakermaa (tai tämäkin määrä maitoa)

3 dl maitoa

1 kukkura rkl vehnäjauhoja

½ prk koskenlaskija voimakas ruoka&dippi (jos et laita tätä, laita maitoa 1 dl enemmän ja juustoraastetta 1 dl enemmän)

170 g pss juustoraastetta (minulla oli ihan arkijuustoa)

ripsaus suolaa

mustapippuria oman maun mukaan (tai valkopippurikin käy oikein hyvin)

Lisäksi noin 2 dl juustoraastetta ruoan pinnalle

Valmistaminen:

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi, valuta hyvin.

Ruskista jauheliha kuumalla pannulla, lisää sekaan freesaantumaan myös hienonnettu sipuli. Lisää tomaattimurska ja kaikki mausteet.

Keitä jauhelihakastiketta 5 min. Maistele ja lisää makuja tarvittaessa.

Valmista juustokastike: Mittaa kattilaan kerma, maito ja jauhot ja kuumenna sekoittaen (käytän pallovatkainta) kiehuvaksi. Nosta kattila pois kuumalta levyltä.

Lisää juustoraaste ja mausteet. Sekoittele, jotta juusto sulaa. Maistele kastiketta. Ohjeissa käsketään maustamaan kastike muskotilla, mutta minä jätän sen tällaisista pois.

Ruoan kokoaminen uunivuokaan:

Kaada valutettu pasta laakeaan uunivuokaan. Lisää sen päälle jauhelihakastike ja sekoita aineksia hieman sieltä täältä nostellen. Kaada juustokastike vuokaan. Ohutta kastiketta on aika reilusti, mutta se kannattaa laittaa kaikki.

Lisää halutessasi pinnalle vielä hieman juustoraastetta. (minä laitan, koska juustoahan ei ole koskaan ruoassa liikaa)

Kypsennä/ruskista ruokaa 200 (-225) asteisessa uunissa noin 25 min. Varo, ettei kärvähdä pinnaltaan.

Anna ruoan tekeentyä (esim sammutetussa uunissa, luukku raollaan) 10 minuuttia, niin rakenne jämäköityy.

IMG_20230310_145128.jpg

IMG_20230310_153628.jpg

Laatikko paiston ja tekeytymisen jälkeen. Oliskohan saanut olla vieläkin vähän kosteampaa?

IMG_20230311_143640.jpg

Ja tietenkin tämänkin ruoan kanssa otetaan meillä vihersalaatin ohella kurkkusalaattia.