original_f33718bc-d2c0-423d-aa81-a476624

Tähän nopeatekoiseen herkkuun käytin sekä suomalaisia, että espanjalaisia mansikoita ja lisäksi vielä pensasmustikoita.

IMG_20220531_154939.jpg

Kuvien käärötorttukakku syntyi alla olevilla suhteilla.

Kääretorttukakku (mansikka-mustikka-rahka-kermavaahto)

Pohja:

4 isoa kananmunaa

1½ dl sokeria

½ dl perunajauhoja (+ nyt laitoin 2 rkl enemmän, koska halusin hieman napakamman pohjan)

1 dl vehnäjauhoja

(1 tl leivinjauhetta, ei ole välttämätön, tähän laitoin)

(paistetun, jäähtyneen pohjalevyn kostuttamiseen noin ½ dl maitoa tms. jos käärötorttukakku syödään heti)

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. lisää jauho (leivinjauheseos) siivilän läpi 2 erässä sekoittaen taikina heti tasaiseksi (minä teen tämän vaiheen pallovatkaimella). Levitä taikina heti (voidellun) leivinpaperin päälle pellille tasaiseksi levyksi, ihan reunoille/nurkkiin asti. Paista pohjalevy 200 asteisessa uunissa keskitasossa noin 10 min. Tarkkaile paistumista, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Kurkkaa pohjalle papaerin läpi, että sielläkin on paistopinta. Anna pohjan jäähtyä muutama minuutti ja kumoa se vasta sitten sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota paperi, mutta jätä se pohjan päälle jäähtymisen ajaksi. Paperin päälle voi vielä laittaa leivinliinankin, niin pohja ei kuivu jäähtymisen aikana.

Täyte + pinta: Tästä määrästä puolet täytteeksi ja puolet pinnalle.

4 dl vatkautuvaa kermaa (minulla vispiä) + 1 prk sitruunarahkaa (myös vaniljarahka sopii hyvin) + sokeria oman maun mukaan. Mansikoita pieninä lohkoina (minulla osa pakastemansikoita, mitkä valutin hyvin lävikössä) ja pensasmustikoita (mitkä marjat vaan käyvät)

IMG_20220531_155202.jpg

Kääräisin rullan leivinpaperiin ja se tekeytyi parisen tuntia jääkaapissa ja sitten tein sen loppuun.

Rullan pinta tuntui tarvitsevan vähän lisäkosteutta, joten sivelin siihen maitoa pullasiveltimellä ennen kuorrutuksen levittämistä.

IMG_20220531_164320.jpg

Tällaisenaankin olis meille jo maistunut...

IMG_20220531_171630.jpg

Pintaan laitoin kermavaahto-rahkaseosta, keskelle pursotukset ja koristeet.

Mantelilastut on paahdettu uunissa. Pellille/vuokaan leivinpaperi ja siihen ohut kerros mantelilastuja. 200-225 asteinen uuni keskitaso, kunnes nätin vaalean ruskeita. Varo, tummuvat helposti liikaa. Välillä voi sekoittaa ja tsekata väriä. Jäähdytetään ja ripotellaan kakun/leivoksen reunoille/pinnalle. Minä laitoin paahdettuja mantelilastuja reilusti, vaan vähempikin piisaa. Minä käytin mantelilastuja noin 1 dl.

Myös kuivalla paistinpannulla voi paahtaa mantelilastuja koko ajan niitä sekoitelle. Paahtotulos ei oo niin tasianen, vaan aina ei viitti pientä määrää varten lämmittää uunia. Mulla on yleensä jemmassa aina paahdettuja mantelilastuja. 

IMG_20220531_171409.jpg

Lisäkoristeeksi laitoin irtokarkkimyynnistä ostettuja suklaakarkkeja, kun nuo eivät muutu miksikään, eivätkä värjää kermavaahtoa, kuten monet muut karkit tekevät.

original_bc4b269a-f8b2-4d53-95f5-3f8acdf

Päätypaloista tein muutaman leivoksen, mihin laitoin lisäkoristeeksi pihalta sitruunamelissan lehtiä, koska nämä syötiin heti.