CIMG8235-001.jpg

Tämän piirakan ohjeen oltin täältä, kiitos siitä. Alkuperäinen ohje on tehty pitkulaiseen vuokaan, vaan minä halusin tätä herkullista piirakkaa koko pellillisen, joten tuplasin ohjeen. Pitää toiste tehä tuollainen pitkulainen, sillä se on kivan näköinen piiras.

Omena-toscapiirakka

(ohjeella tulee pellillinen ei kauhean paksua piirakkaa, pellin koko 34x37 cm)

Pohjataikina

4 kananmunaa

2 dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja (ensi kerralla laitan ½ dl lisää)

2½ tl leivinjauhetta

1 rkl vaniljasokeria

1 dl voita sulatettuna

1 dl maitoa

Pohjan päälle

4-5 kpl  isoja omenoita  (minä käytin 7 kpl isohkoja kotimaisia omenoita)

Kuorrutus

150 g voita

3 dl kermaa (minä laitoin 2 dl kermaa ja 1 dl maitoa)

150 - 175 g mantelilastuja (murskaa käsin vähän pienemmiksi)

2 dl sokeria

Valmistaminen.

Mittaa kaikki pohja-aineet. Mittaa samalla kuorrutuksen ainekset kattilaan

Valmista ensin pohjataikina. Vaahdota munat ja sokeri hyväksi paksuksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti vaahtoon vuorotellen maidon ja voisulan kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi nostellen. Minä käytän tällaisiin pallovatkainta.

Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja levitä se ihan nurkkiin asti tasaiseksi levyksi.

(Kuori omenat) viipaloi/lohko ja levitä ne tasaisesti pohjan päälle. Laita omenapaloja ihan reunoille asti.

Paista piirakkaa noin 200 asteisessa uunissa tavallisen uunin keskitasolla  10 -15 min. eli kunnes piirakka on jo vaalean ruskeaa ja puolikypsää.

Laita kuorrutus kiehumaan heti kun saat pohjan uuniin. Sekoita aineksia kattilassa koko ajan pohjaa myöten. Keitä kuorrutusta kunnes se on selkeästi sakeampaa. Aikaa menee noin 15 minuuttia. Ja kuorrutuksen on siis ihan kiehuttava selkeästi, jotta siitä haihtuu nestettä ja se sakenee. Tässä ohjeessa ei kuorrutukseen tule jauhoja ollenkaan, kuten yleensä.

Kaada/levitä kuorrutus puolikypsän piirakan päälle.  

Jatka vielä paistamista  noin 15 min. eli kunnes piirakka on kypsää ja kuorrutus on ruskistunut kauniiksi. Varo polttamasta piirakkaa.

Jäähdytä piirakka kunnolla ja leikkaa se sitten halutun kokoisiksi paloiksi.

CIMG8231-001.jpg

 

CIMG8239-001.jpg

Hyvää mehevää piirakkaa tästä tuli. Hieman jäin pähkäilemään tarvitseisiko pohja hieman enemmän jauhoja näin pellillä tehtäessä?

Jos sinulla on 60 cm uuni ja teet piirakan pellin kokoisena, on ohje ehdottomasti suurennettava. Kuten näät tästä alimmasta kuvasta, ei minullakaan tullut kovin paksupohjaista piirakkaa.