Talkooväen piirakan pohja on hyvä nopeatekoinen piirakka minkä makuiseen piirakaan vain. Tällä kertaa tein omenaversion maustaen pohjan reilulla kardemummalla ja omenapalaset kierittelin sokeri-kaneliseoksessa ennen pellille laittamista. Meistä tämä on hyvää peruspiirakkaa. Kunhan raparperit kasvavat, tehdään niistä tälläkin ohjeella tähän tapaan.
Minä tykkään laittaa tällaiseen nopeaan piirakkaversioon omenat kuutioina. Tokihan ne voisi leikata lohkoiksi/ohuiksi siivuiksi ja latoa piirakan pinnalle. Samoin omenoihin tulevan kaneli-sokerin voi toki myös ripotella omenien päälle pellille....tapoja tekemiseen on niin monia.
Postauksen piirakka valmistui alla olevalla ohjeella. Jos et tykkää kardemummasta, sen voi jättää vaan pois taikinasta.
Talkooväen omenapiirakka
( minulla on 50 cm uuni ja sen pellin koko on 34x37 cm. Ohjeella tehtynä tulee (jonkun mielestä) turhankin paksu piirakka, joten pohja-ohje riittää myös 60 cm uunin pellille, tällöin tulee vaan ohuempi piirakka)
Taikina
6 isoa kananmunaa
4 dl sokeria (HUOM! alkuperäisessä ohjeessa on 6 dl, mutta meille olis ollu ihan liian makeaa piirakkaa....makuasia!)
9 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)
4½ tl leivinjauhetta
suolaa reilu ½ tl -> oma lisäykseni, kannattaa ehdottomasti laittaa, terävöittämään makuja ja varsinkin jos rasvaksi laittaa öljyn
(Lisämaustamiseen sopii hyvin 1-2 tl jauhettua kardemummaa (laitoin 2 tl ja maistuu valmiissa piirakassa ihan reilusti))
300 g voita sulatettuna tai 3 dl öljyä alkuperäisen ohjeen mukaisesti (tässä piirakassa käytin rapsiöljyä)
3 dl maitoa
Lisäksi tarvitaan
Oman valinnan mukaan makua antava raaka-aine; minulla tässä piirakassa paloiteltua omenaa 2 kpl isoja + ½ dl sokeria ja kanelia 2 tl ripoteltuna piirakan pinnalle ennen paistoa tai sekoitettuna omenakuutioiden sekaan, kuten minä tein. HUOM! jos omenat leikkaa lohkoiksi/ohuiksi siivuiksi ja latoo ne limittäin pohjan päälle, menee omenoita ainakin tuplasti enemmän.
Valmistaminen:
Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa (minä sekoitan tällaiset taikinat pallovatkaimella alusta loppuun)
Lisää kaikki loput ainekset (toki märät ainekset voisi sekoittaa ensin keskenäänkin) ja sekoita HETI taikina tasaiseksi . Älä vaivaa turhaan taikinaa, sen verran vaan, että on tasaista.
Levitä taikina leivinpaperoidulle (minä laitan aina 2 paperia päällekkäin) syvälle pellille, ihan reunoihin asti tasaiseksi. Hyvin helposti piirakka kohoaa keskeltä paksummaksi.
Levitä päälle raparperia, marjoja, omenalohkoja/kuutioita, minkä nimistä piirakkaa nyt teetkään. Laita makua antavaa ainesta ihan reunoille asti.
Paista piirakka lähes 200 asteisessa uunissa tasalämmöllä keskitasossa 25-35 min. Kuvan piirakka paistui 35 min.
Jos epäilee kypsyyttä, silloin ainakin kannattaa kokeilla kypsyys puutikulla piirakan keski-osasta. Kuiva tikku = kypsä piirakka tai kakku. Muruja tikkuun voi toki tarttua, mutta jos siihen tarttuu kosteaa taikinaa, on kypsennystä vielä jatkettava. Älä kuitenkaan paista piirakkaa turhan kuivaksi.
Minun pellille tehtynä tulee ohjeella ihan paksu piirakka. Lämpimänä syötiin piirakkaa ihan tällaisenaan kahvileipänä, mutta tokihan vaniljakastike, löysähkö kermavaahto tai palanen jätskia sopisi vallan mainiosti lisäkkeeksi.
Kommentit