IMG_20240509_105830_edit_218066246427020

Talkooväen piirakan pohja on hyvä nopeatekoinen piirakka minkä makuiseen piirakaan vain. Tällä kertaa tein omenaversion  maustaen pohjan reilulla kardemummalla ja omenapalaset kierittelin sokeri-kaneliseoksessa ennen pellille laittamista. Meistä tämä on hyvää peruspiirakkaa. Kunhan raparperit kasvavat, tehdään niistä tälläkin ohjeella tähän tapaan.

IMG_20240509_102158_edit_218154282001830

Minä tykkään laittaa tällaiseen nopeaan piirakkaversioon omenat kuutioina. Tokihan ne voisi leikata lohkoiksi/ohuiksi siivuiksi ja latoa piirakan pinnalle. Samoin omenoihin tulevan kaneli-sokerin voi toki myös ripotella omenien päälle pellille....tapoja  tekemiseen on niin monia.

Postauksen piirakka valmistui alla olevalla ohjeella. Jos et tykkää kardemummasta, sen voi jättää vaan pois taikinasta.

Talkooväen omenapiirakka

( minulla on 50 cm uuni ja sen pellin koko on 34x37 cm. Ohjeella tehtynä tulee (jonkun mielestä) turhankin paksu piirakka, joten pohja-ohje riittää myös 60 cm uunin pellille, tällöin tulee vaan ohuempi piirakka)

Taikina

6 isoa kananmunaa

4 dl sokeria (HUOM! alkuperäisessä ohjeessa on 6 dl, mutta meille olis ollu ihan liian makeaa piirakkaa....makuasia!)

9 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

4½ tl leivinjauhetta

suolaa reilu ½ tl -> oma lisäykseni, kannattaa ehdottomasti laittaa, terävöittämään makuja ja varsinkin jos rasvaksi laittaa öljyn

(Lisämaustamiseen sopii hyvin 1-2 tl jauhettua kardemummaa (laitoin 2 tl ja maistuu valmiissa piirakassa ihan reilusti))

300 g voita sulatettuna tai 3 dl öljyä alkuperäisen ohjeen mukaisesti (tässä piirakassa käytin rapsiöljyä)

3 dl maitoa

Lisäksi tarvitaan

Oman valinnan mukaan makua antava raaka-aine; minulla tässä piirakassa paloiteltua omenaa 2 kpl isoja + ½ dl sokeria ja kanelia 2 tl ripoteltuna piirakan pinnalle ennen paistoa tai sekoitettuna omenakuutioiden sekaan, kuten minä tein. HUOM! jos omenat leikkaa lohkoiksi/ohuiksi siivuiksi ja latoo ne limittäin pohjan päälle, menee omenoita ainakin tuplasti enemmän.

Valmistaminen:

Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa (minä sekoitan tällaiset taikinat pallovatkaimella alusta loppuun)

Lisää kaikki loput ainekset (toki märät ainekset voisi sekoittaa ensin keskenäänkin) ja sekoita HETI taikina tasaiseksi . Älä vaivaa turhaan taikinaa, sen verran vaan, että on tasaista.

Levitä taikina leivinpaperoidulle (minä laitan aina 2 paperia päällekkäin) syvälle pellille, ihan reunoihin asti tasaiseksi. Hyvin helposti piirakka kohoaa keskeltä paksummaksi.

Levitä päälle raparperia, marjoja, omenalohkoja/kuutioita, minkä nimistä piirakkaa nyt teetkään. Laita makua antavaa ainesta ihan reunoille asti.

Paista piirakka lähes 200 asteisessa uunissa tasalämmöllä keskitasossa 25-35 min. Kuvan piirakka paistui 35 min.

Jos epäilee kypsyyttä, silloin ainakin kannattaa kokeilla kypsyys puutikulla piirakan keski-osasta. Kuiva tikku = kypsä piirakka tai kakku. Muruja tikkuun voi toki tarttua, mutta jos siihen tarttuu kosteaa taikinaa, on kypsennystä vielä jatkettava. Älä kuitenkaan paista piirakkaa turhan kuivaksi.

IMG_20240509_105736_edit_218094266223051

IMG_20240509_154854_edit_217254986854881

Minun pellille tehtynä tulee ohjeella ihan paksu piirakka. Lämpimänä syötiin piirakkaa ihan tällaisenaan kahvileipänä, mutta tokihan vaniljakastike, löysähkö kermavaahto tai palanen jätskia sopisi vallan mainiosti lisäkkeeksi.