CIMG7509-001.jpg

Tästä omenapiirakasta tuli heittämällä oma suosikkini. Katselin kaappien sisältöä sillä silmällä, että mitä leipomisaineksia on taasen kertynyt kaappeihin. Hasselpähkinärouhetta oli aika monta pussillista ja ulkona vielä ämpärillinen omenoita, joten päätin tehdä niistä piirakan.

Tossca-omenapiirakkaa olen tehnyt aika usein, mutta en ole kauhean hyvää pohja-ohjetta löytänyt, vaikka ihan hyviä piirakoita ovatkin olleet. Nyt päätin yhdistää sekoittamalla tehtävän pohjan + omenat + hasselpähkinäkuorrutuksen. Oheetta en tähän mistään etsinyt, ainoastaan pohja-ohjeen otin aikaisemmasta piirakka-ohjeestani. Hasselpähkinäkuorrutus on tehty niillä ainesuhteillä millä teen pellilliselle mantelilastuista toscakuorrutuksen ja sen ainesuhteet ovat aina muistissani. Ohjeellani tulee paksu kerros kuorrutusta. Toki hintaakin kertyy enemmän mitä monilla muilla toscaohjeilla tehtynä.

Tässäpä tämä herkullinen (ainakin minusta ja muutamasta muusta jotka tätä maistelivat) omena-hasselpähkinäpiirakan ohje on. Ja tuttuun tapaan, tämä ei ole kauhean makea kokonaisuus, vaikka kuorrutus onkin makeaa.

Omena-hasselpähkinäpiirakka

(pellillinen piirakkaa, pellin koko 34x37 cm)

Pohjataikina:

4 isoa kananmunaa

2½ - 3 dl sokeria (minä laitoin vaan pienemmän mukaan, mutta makeasta tykkäävät, laittakaa 3 dl)

2 dl maitoa

200 g sulatettua voita

6 dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta

1 rkl (=3 tl) vaniljasokeria

½ tl suolaa

Raakan pohjan päälle:

kuorittuja, kuutioituja/viipaloituja omenoita 8-10 dl. Minä käytin 7 isoa kotimaista omenaa.

Omenoiden päälle tuleva hasselpähkinäkuorrutus

(laitetaan vasta osittain paistetun pohjan päälle, näillä ainesuhteilla tulee hyvän paksu kerros kuorrutusta)

150 g voita

160 g hasselpähkinärouhetta (=2 pientä pussia)

½ dl vehnäjauhoja

½ dl maitoa

1½ dl sokeria

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Tee ensin pohjataikina: Riko kananmunat kulhoon ja mittaa sokeri sekaan. Pyöräytä sen verran pallovatkaimella vatkaten, että munien rakenne rikkoontuu kunnolla. Ei siis tarvitse vatkata vaahdoksi. Mittaa muut kuivat ainekset toiseen kulhoon ja sekoita ne. Lisää muna-sokeri seokseen voisula, maito ja kuivat ainekset ja sekoita taikina heti tasaiseksi. Taikina on löysää, älä lisää jauhoja. Kaada taikina uunipannulle, missä on leivinpaperi ja levitä se ihan reunoille/kulmiin asti.

Pese, kuori ja kuutio/viipaloi omenat. Levitä ne tasaisesti raakan pohjan päälle, ihan reunoille asti.

Laita piirakka paistumaan tavallisen uunin keskitasolle 20 minuutin ajaksi.

Tee hasselpähkinäkuorrutus pohjan paistumisen aikana. Sulata voi kattilassa ja sekoita kaikki muut ainekset sekaan. Odota, kunnes pohja on paistunut 15 minuuttia ja kiehauta sitten kuorrutusainekset kattilassa koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. 

Ota vaalean ruskea pohja pois uunista ja levitä kuuma kuorrutus heti sen päälle. Kuorrutus kannattaa levittää hitaasti kaatamalla tai nostelemalla isolla lusikalla/kauhalla mahdollisimman tasaisesti pitkin piirakkaa ja sitten veitsellä/lastalla levittää heti reunoillle asti.  Älä siis kaada kuorrutusta yhteen kasaan.

Laita piirakka heti takaisin uuniin (minä laitoin vähän ylemmäs mitä pelkkä pohja paistui) paistumaan kypsäksi, kuorrutus kuplii ensin ja sitten ruppeaa ruskistumaan. Ole skarppina, ettei siitä tule liian tummaa. Minulla piirakka kypsyi hyvän väriseksi 10 minuutissa. Tykkään, että kuorrutuksen pitää saada kuitenkin kunnolla väriä, siitä tulee ihana paahteinen maku piirakkaan. Jäähdytä piirakka ihan kylmäksi ennen annospaloiksi leikkaamista.

CIMG7494.jpg

CIMG7497.jpg

CIMG7504.jpg

CIMG7528-001.jpg

Pikkuinen pala piti maistella heti kun piirakka oli jäähtynyt. Hyvää. Hasselmpähkinä on aina ollut lemppari leivonnaisissa, vaan lähivuosina sitä on tullut käytettyä todella vähän, jos ei porkkanapiirakan koristeeksi laittamista lasketa. Sitäkin muuten tein uudella ohjeella eilen, vaan laitan sen eri postaukseen.

Te jotka tykkäätte hasselpähkinän mausta, niin suosittelen kokeilemaan tätä piirakkaa.