IMG_20240113_153514_edit_325919525751608

Ennen joulua ostin reko-myynnistä kuhaa 5 kg pomssin, joten muutamaksi kerraksi piisaa kuhafileitä ruoanlaittoon. Annoin kylläkin joulumuistamisina joitakin pakkauksia ystäville.

LISÄYS 18.1.24

Kuhan hinta on kirvoittanut keskusteluja Instassa ja täällä. Minä ostin joulurekosta tarjouserän 5 kg kuhafileitä pakasteena hintaan 100 e, eli kg hinta 20 e. Näissä 12 pihvissä on kuhafileitä puoli kg eli 10 e on kalan osuus pihveistä. Kuhafileen normaalihinta meidän Rekossa on ollut 26e/kg. Silläkin hinnalla olen usein ostanut. Haukifileet ovat olleet puolta halvempia eli 13 e/kg.

Alla olevalla ohjeella valmistuivat kuvissa olevat kuhapihvit. Ihan viimeisenä on kuva pihvin rakenteesta. Kaikenlaiset kalamurekephvit ovat aina lukeutuneet suosikkeihini, mutta ikävä kyllä hyvin usein ne ovat kuivia tiiviitä kapukoita. Tämän postauksen ohjeella ei pitäs semmosia tulla, kun ei vaan ylipaista pihvejä ja nestettä pitää laittaa noin paljon.

Kuhamurekepihvit

(12 kpl pihvejä kts kuva)

Murekeseos:

500 g kuhafileitä (minulla pakastettua kuhaa, minkä nostin edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan)

2 dl ruokakermaa (käytän 15%)

½ dl korppujauhoja

1 kananmuna

1½ tl suolaa (käytän jauhettua merisuolaa)

puolikkaan sitruunan mehu

1½ tl sitruunapippuria

2 tl kuivattua tilliä (kun ei ollut tuoretta)

Valmistaminen:

Minä tein murekemassan alusta loppuun asti vanhan koneeni leikkuriterällä/veitsiterällä. Pienet määrät kalaa saa myös "jauhettua" vaikka sauvasekoittimella. Tehosekoitin oli mulla toinen vaihtoehto koneista, mutta helpommalla tuli nyt käyttämälläni.

Jauha kuhafileet ihan hienoksi. Lisää kalamassaan kaikki muut ainekset ja sekoita heti tasaiseksi seokseksi. (En siis turvottanut korppujauhoja erikseen.) Kypsennä massasta pieni nokare esim. mikrossa ja tarkista maku.

Kun massa on mieleistä, rupea pihvien paistoon. Kuumenna paistinpannu, lisää voita pannulle ja anna rasvan sulaa. Nosta pannu pois kuumalta levyltä. Annostele pihvimassa kekoina pannulle ja muotoile siitä lusikalla/lastalla pihvimäisiksi. Nosta pannu levylle ja paista pihvit molemmin puolin ruskeiksi. Kypsyvät nopeasti ja varo, ettei pannu ole liian kuumalla. Kun pihvit ovat kypsiä, nosta ne pois pannulta. Pyyhkäise pannu puhtaaksi tarpeen mukaan ja paista loputkin pihvit samalla tavalla. Jos epäröit pihvien kypsyyttä, tee yhteen pihviin viilto keskelle ja katso, että massa on sieltäkin muuttunut valkoiseksi.

GridArt_20240114_203006945.jpg

Niin vaan vuosikymmneiä sitten hankittu Philipsin storemaster vielä toimii ihan hyvin.

IMG_20240113_140135_edit_325785046707024

IMG_20240113_141425_edit_282294326715906

IMG_20240113_140457_edit_282379149104259

Meistä kuhamurekepihvit olivat ihanan kuohkeita ja pehmosia. Kuivasta kapukasta ei tietoakaan.