IMG_20220927_124924.jpg

Lihapullat ovat meilläkin sellainen ruokalaji, ettei niitä koskaan tule tehtyä liian usein. Aika monasti kanssasyöjä napostelee loput lihapullat ihan sellaisenaan tai laittaa niitä voileipiin.

IMG_20220927_124927.jpg

Tämän aterian suppilovahverokastike syntyi alla olevalla ohjeella. Me söimme tuosta määrästä kastiketta kaksi kertaa.

Suppilovahverokastike

4 rkl voita

pakastettuja suppilovahveroita (½ litraa tuoreita omassa mehussa pannulla kuumennettu sieniä)

1 pieni keltasipuli

2 rkl vehnäjauhoja

noin 4 dl kermaa ja maitoa (suhteen voi jokainen päättää itse. Pelkällä maidollakin tulee hyvää)

suolaa

jauhettua valkopippuria

Laita rasva kattilaan ja anna sen sulaa. Lisää hienonnetut sienet ja hienonnettu sipuli ja kuumenna niitä muutama minuutti. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää heti kylmä neste ja kuumenna kastike kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Hauduta kastiketta noin 5 minuuttia. Sekoita välillä. Mausta kastike.

IMG_20220926_202330.jpg

Tällä kertaa tein lihapullista aika isoja. Kypsensin lihapullat airfryerissämme (OBH Nordica) lämmöt täysillä ja aika 10 min.

Lihapullat

(16 kpl isoja lihapullia)

400 g naudan jauhelihaa (minä käytän 10%)

½ pss ( eli noin 25 g) ranskalaista sipulikeittoainesta

2 dl kermaviiliä

½ dl korppujauhoja

1 kananmuna

mustapippuria myllystä oman maun mukaan (minä laitoin 10 kierrosta)

vähän vajaa 1 tl paprikajauhetta

töräys (= noin 1 rkl) sinappia

töräys ketsuppia

suolaa?

Valmistaminen

Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita ne heti tasaiseksi seokseksi. Kypsennä pieni nokare esim mikrossa ja tarkista maku.  Muotoile lihapulliksi käsien välissä pyöreiksi. Minä tein nyt tarkoituksella isoja lihapullia. Kastele kädet välillä lämpimässä vedessä, niin saat tasaisen pinnan, eikä jauhelihan rasva tartu käsiin. Myös öljyä voi käyttää käsiin ja jotkut kastelevat perinteiseen tapaan kylmällä vedellä.

Minä paistoin lihapullat airfryerissä. Meidän laite on OBH Nordica. Laite oli esilämmitetty, koska olin tehnyt sillä muuta. Lihapullat kypsyivät kaikki kerralla lämmön ollessa täysillä ja aikaa meni 10 min.

(Tietenkin lihapullat voi paistaa myös leivinpaperin päällä pellillä uunissa tai perinteiseen tapaan pannulla paistaen. Jos lihapullat paistaa uunissa, lämpö saa olla 225 - 250 astetta. Aikaa menee 10-12 min. lihapullien koosta ja uunin lämmöstä riippuen. Tarkkana vaan pitää paistossa olla, kun paistaa noin kuumassa uunissa, etteivät lihapullat paistu liian tummiksikaan/kuiviksi.Useimmissa ohjeissa on paistolämpötilana pienille murekemassasta tehdyille yleensä 225, vaan minä olen ruvennut paistamaan kuumemmassa ja lyhyemman ajan, niin minusta rakenne /mehevyys on parempi.)

IMG_20220926_202236.jpg

IMG_20220926_204539.jpg

Lihapullavahti työssään.

IMG_20220926_204558.jpg

IMG_20221011_125312.jpg

Toiselle aterialle laitoin lihapullat lämpenemään perinteisen ruskean kastikkeen sekaan. Kastikkeessa on pieni loraus ruokakermaa pyöristämässä makuja.