CIMG9617.jpg

Talonpojan puikot ovat ehdottomasti minulla top-kolmosessa pikkuleivissä. Ovat olleet jo heti viime vuoden joulusta asti, kun näiden ohjeen läysin netistä. Enää ei niitä sivuja ole  olemassa, joten en saanut alkuperää tarkemmin jäljitettyä. Voihin pitää taikina tehdä ja laittaa paljon mantelirouhetta päälle, silloin ovat minusta parhaimmillaan.

Täältä löytyy talonpojan puikkojen ohje + kuvia tekemisestä.

Laitoin ohjeen viime keväänä blogiini, kun rupesin jälleen sitä päivittämään. Maltathan paistaa taikinasta koepikkuleivän. Minä tein tällä kertaa itselleni leivinpaperista monikertaisen mitan, 7½ cm oli raakan yhden pikkuleivän pituus. Valmiina ihan riittävän kookkaita.

Jos sattuisi käymään koekakun kohdalla niin, ettei se leviä riittävästi mielikuvasi mukaan, laita taikinaan ihan pieni loraus kylmää vettä ja paista uusi koekakku (kaikki munattomat pikkuleipätaikinat voidaan löysyttää tarpeen mukaan kylmällä vedellä). Ohjeeseen tuleekin jo pieni määrä vettä, mutta sen lisäksi siis. Olen nyt 5 kertaa ohjeella tehnyt kaikkiaan, vaan  kertaakaan en ole joutunut lisävettä laittamaan, tosin minä venslaan pikkasen tarvittaessa paistolämpötilalla. Laitan alussa miedompaan lämpöön, niin leviävät enemmän ja nostan sitten lämpöä loppu paiston ajaksi jne.

Talonpojan puikkojen taikinan pitäisi olla helppoa käsitellä, jauhoja ei tarvita yhtään pikkuleipien muotoilussa. Mantelisiahan nämä ovat, kun taikinassa on jauhettua mantelia ja koristeeksikin laitan paljon kuorellista mantelirouhetta. Minä tykkään enemmän ulkonäöllisesti ja maullisesti kuorellisesta mantelirouheesta, vaan tiedän monien inhoavan mantelin kuoren makua, silloin käyttää kuoretonta mantelirouhetta.

CIMG9616.jpg

CIMG9624.jpg

Näillä kahdella tarjottimella on 3 x ohjeella tehdyt talonpojan puikot (noin 145 kpl), vielä saan tehä toisen mokoma lisää, niin riittävät sitten kaikille halukkaille joulukukkaspaketteihin.