Tämän raparperipiirakan ohjeen otin Kirsin blogista, joka otti sen Eevan blogista.... 

1709412.jpg

Tässä ohje kopioituna  Kirsin blogista. Suluissa olevat ovat minun lisäyksiäni.

Raparperipiirakka / -kakku

Pohja:

2 munaa
100 g tavallista sokeria ( 1 dl = 85 g)
75 g fariinisokeria ( 1 dl = 70 g)
1 dl maitoa
1 dl Flora Vanillaa
1 dl voisulaa
2 tl leivinjauhetta
4-5 dl vehnäjauhoja ( minä laitoin 4½ dl)

Päälle:

3 dl kylmää vettä
1 dl vaniljakreemijauhetta
noin 200-300 g raparperia ( noin ½ litraa)

Muruseos (myöskin piirakan päälle):

25 g margariinia
50 g sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija noin 27 cm). Paloittele raparperi noin sentin mittaisiksi paloiksi. Vatkaa munat ja sokerit keskenään. Lisää joukkoon maito, flora vanilla (ei tarvitse vispata) sekä voisula. Sekoita keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot ja sihtaa munaseoksen joukkoon. Sekoita ja kaada vuokaan.

Valmista vaniljakreemi lisäämällä veden joukkoon jauhe. Sekoita vatkaimella muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen anna kreemin hetken seistä. Levitä kreemi taikinan pinnalle siten, että reunoille jää reilun sentin mittaiset kreemittömät osuudet. Levitä raparperinpalat kreemin päälle. Valmista muruseos laittamalla voi, sokeri ja jauhot samaan astiaan ja nyppimällä ne murumaiseksi seokseksi. Ripottele raparperien päälle. Paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia (riippuu uunista+ vuoan materiaalista, joten muista vahtia!). Tarjoile jäätelön tai kylmän vaniljakastikkeen kera.

HUOM! minä paistoin raparperipiirakan/-kakun pinnoitetussa irtopohjavuoassa, halkaisija 24 cm enkä meinannut saada kakkua millään kypsäksi.Se tuntui keskeltä vaan löllöltä ( ei ollut kreemistä johtuvaa). Jouduin pitämään uunissa toista tuntia  ja kaikin mahdollisin keinoin yritin suojella kakun pohjan ja reunojen liikaa tummumista. Paistolämpötilaa piti myös tietenkin alentaa 170 asteeseen. Onneksi piirakka ei maistunut palaneelta, vaikka reunat tulivatkin liian tummiksi minun makuuni . Joten piirakka / kakku kannattaa tehdä isommassa vuoassa, jolloin kypsymisaikakin lyhenee.

Tässä vielä linkki Eevan blogiin, jotta näät milliasessa keraamisessa vuoassa Eeva on piirakan paistanut, jolloin paistolämpötila voikin  olla ohjeessa mainittu 200 astetta (pikkasen alle kannattaa laittaa)

1709406.jpg

Minä tykkään pingottaa leivinpaperin pohjalle, niin ei vuoka falskaa niin helposti...

1709414.jpg

Raparperikakku/piirakka oli hyvää vaniljakastikkeen kanssa. Ensi kerralla teen isommassa vuoassa jotta ei tule ihan näin paksua ja paistaminenkin nopeutuu.