IMG_20220315_130221.jpg

Koko talvena ei ole tullut keitettyä vatkattua puuroa puolukasta, muista marjoista kylläkin. Alkuviikosta, kun oli enemmän syöjiä, keittelin puuron jälkkäriksi. Käytin tähän jääkaapista valmista miedosti sokeroitua puolukkasurvosta, enkä siivilöinyt puolukoiden kuoria pois. Suurimot olivat jotain aika tummia, kuitupitoisia ja vaikka monet ovat sitä meiltä, ettei niistä tule hyvää vatkattua puuroa, niin empäs ole samaa mieltä. Me ei tykätä ihan hirveän höttöisestä puurosta, niin ei haittaa, vaikka ei vatkaannukkaan yhtä hyvin kuin ydinmanna.

Vatkattu puolukkapuuro (vispipuuro)

1,2 litraa vettä

noin 3 dl puolukkasurvosta (minulla oli kevyesti sokeroitua)

1-1½ dl sokeria

ripsaus suolaa

2-2½ dl mannasuurimoita (minä laitoin isomman määrän, koska käytin tummaa kuitupitoista mannaa, eikä tullut yhtään liian sakeaa puuroa

Valmistaminen

Mittaa teräskattilaan vesi, puolukkasurvos, suola ja sokeri ja anna seoksen kiehua hiljaisesti n. 5 minuuttia. (siivilöi kuoriosat pois....minä en tee tätä vaihetta, vaan jätän aina kuoretkin puuroon) Vatkaa mannasuurimot kuiviltaan seokseen esim. pallovatkaimella vatkaten. Kypsennä puuroa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia välillä pohjaa myöten sekoitellen, ettei se pala pohjaan. Jäähdytä puuro kylmäksi ja vatkaa se sitten (sähkövatkaimella tai yleiskoneella) kuohkeaksi seokseksi. Tarkista makua vielä tässäkin vaiheessa ja lisää sokeria tai suolaa tarpeen mukaan. Ja jos puuro tuntuu turhan jankilta/paksulta, voi sitä vatkaamisvaiheessakin vielä löysyttää mehulla/vedellä. Myös vaniljasokeri antaa hyvää lisämakua. Monet laittavat vaahtoutuvaa vaniljakastiketta vatkaamisvaiheessa puuron sekaan (tähän määrään esim noin 2 dl)

IMG_20220315_143204.jpg

Olin varannut vaniljakastikepullon lisäkkeeksi, vaan kaikki halusivat syödä puuron maidon kera, niin minäkin tällä kertaa.