CIMG9291.jpg

Omenoita olis vaikka kuinka paljon säilöttäväksi. Vuosi sitten tein ekan kerran omena-mansikkasosetta ja se osoittauttui meillä niin tykätyksi pitkin talvea, että päätin tehdä sitä nytkin. Ihanan punaista sosetta käytettiin niin puurojen kuin pannarien, lättyjen, ronttosten yms lisukkeena. Minä laitoin sitä monasti viilin tai jogurtin päälle, käärötorttujen ja täytekakkujen täytteeksi ja teimpä minä  soseesta pieniä muffinssivuoalla tehtäviä kannellisia piirakoita. eli mystisen hyviä marjapiiloja (Raision ohje, ikävä kyllä kuvat puuttuvat, mutta ohje on hyvä. Kuvat ovat hävinneet, silloin kun vuodatus möhli hävittäen kuvat useammalta vuodelta) Kävin nostamassa jo muffinssipellin pöydälle ja illalla teen noita ihania pikkupiiraita ja lisään sitten kuvankin.

Tein omena-mansikkasoseen näillä suhteilla: 1,3 kg soseutettua omenaa + 0,8 kg mansikoita soseena + 2 dl vettä + 1 ison sitruunan mehu + 1 kg hillosokeria (olen tehnyt myös hillo-marmeladisokerista) -> sekoita kaikki ainekset kattilassa. Keitä noin 10 min. koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Minä annoin soseen jäähtyä kattilassa ja pakkasin sen sitten polystyreeni-rasioihin ja pakastin soseen.

CIMG9284.jpg

Jos haluaisi vielä punaisempaa sosetta, voiisi laittaa puolet mansikkaa ja puolet omenaa.

CIMG9294.jpg

Tässä perus käärötortussa on täytteenä yllä olevaa mansikka-omenasosetta ihan sellaisenaan.

Vaalean käärötortun ohjeen löydät esim. täältä.

CIMG7254.jpg

Toiseen käärötorttuun (tässä jauhoina vain perunajauhoja) käytin kaupasta ostettujen hillojen jämät. Teen usein näin, että puolitan 4 munan käärötorttupohjan ja teen siitä kahdella eri täytteellä, niin ei tarvitse viikko tolkulla syödä saman makuista kääristä.

Vasemmalla aprikoosihilloa ja oikealla kirsikkahilloa (Lidlistä ostettuja kumpikin). Jos haluaisi pehmentää kääriksen makua, voisi tuohon täytteen päälle sipaista ohuen kerroksen kermavaahtoa. Minä en nyt halunnut laittaa.

CIMG7258.jpg

CIMG7278.jpg

Nämä käärikset syötiin heti, eivät joutaneet tekeytymään yhtään. Pikkasen pehmeitä olivat hillot ja aika paksun kerroksen laitoin, niin ei ole leikkauspinta kauhean siisti, vaikka joka välissä pyyhin veitsen puhtaaksi.