CIMG4565-normal.jpg

Joskus aikoinaan jostain talteen otettu ohje, ovat siis pikkuleipiä. Herkullisia sellaisia. Pintasokeroinnin takia ovat makeita, vaan eikös pikkuleivät saakkin olla...

Pikkuleivät ovat nopeita ja helppoja tehdä. Huomioitava on vaan ettei taikinaa todellakaan voi leipoa heti, vaan se on laitettava kylmään jähmettymään ½-1 tunniksi.  Minä jähmetin taikinan  jääkaapissa, vaan jos nopsasti pitää saaha tehtyä, niin kannattaa laittaa vaikka ihan pakastimeen....jos ei ulkona ole jo riittävän kylmää. Tokihan taikinan voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä jääkaappiin tekeytymään.

Nötteröt

(60-70 kpl)

2 isoa kanamunaa

2 dl sokeria

½ dl tummaa siirappia

5 dl vehnäjauhoja

½ tl ruokasoodaa

1 tl jauhettua kardemummaa

1 tl jauhettua kanelia

½ tl jauhettua neilikkaa

200 g sulatettua voita

Lisäksi tarvitaan pintasokerointiin raesokeria

 

Vatkaa sokeri ja munat hyväksi kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kaikki kuivat ainekset sekaisin.Yhdistä muna-sokerivaahtoon siirappi, sulatettu rasva ja kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. (minä tein tämänkin vaiheen nopeasti sähkövatkaimella). Taikinasta tulee löysää, mutta älä laita siihen jauhoja lisää. Laita taikina kylmään jähmettymään ½ -1 tunniksi.... tästä vaiheesta ei siis kannata yrittää pinnata. Sekoittele taikinaa välillä, niin jähmettyy tasaisemmin.

Sitten kun taikina on jähmettynyt.... ota siitä pieni pala pöydälle...käsiin hieman jauhoja ja pyöräytä se nopeasti ohuehkoki tangoksi. leikkaa pieniksi paloiksi, pyöräytä palaset käsien välissä palloiksi, kieräytä lautasella olevassa raesokerissa ja laita pellille leivinpaperin päälle. Pikkuleivät leviävät ja kohoavat uunissa paljon, joten laita ne pellille riittävän harvaan. Jos uunisi paistaa pohjasta helposti tummaksi, laita pellille useampi leivinpaperi päällekkäin.....minä laitoin 3 ja ei ollut huolta pohjan liian tummaksi paistumisesta....

Paista pikkuleivät vähän alle 200-200 asteisessa uunissa nätin ruskeiksi..... reilu 10 min. Jokainen uuni on niin erilainen joten ekalla pellillä kannattaa tsekata tarkeempaan miten oma uuni paistaa.  Minä paistoin ekan pellillisen turhankin vaaleaksi...sitten tummensin pikkuleipien paistoväriä, sillä minusta tummemmat olivat paremman makuisia. Jäähytä pikkuleivät ja pakkaa ne ilmatiiviiseen latikkoon, rasiaan tms.

Huom! malta paistaa pikkuleivistä aina koekakku, niin näät miten taikina leviää ja minkä kokoisia pikkuleipiä olet tekemässä... koekakku on aina tietenkin sen mallinen pikkuleipä mitä olet tekemässä...

CIMG4581-normal.jpg

 

CIMG4574-normal.jpg

Muutamia nöttösiä ollaan kahvin seurana maisteltu ja pitää kyllä todeta, jotta vaikka en yleensä näin makeista tykkää, niin nämä maistuvat mausteisuuden takia oikein hyvälle. Ohjeessa olevilla maustemäärillä pikkuleivissä mausteet maistuvat ihan kunolla, vaan jos tykkäät oikein mausteisista, voisi maustemääriä vaikka hieman suurentaakkin. Neilikan mausta en itse niin perusta, siksi käytän sitä suhteessa vähemmän muihin mausteisiin.

CIMG4569-normal.jpg

Paistoskaala näyttää epätasaiselta (ja sitähän se olikin...) , vaan kun pakatessa laitoin tummemmat eri laatikkoon ja vaaleammat omaansa ... niin jopas lopputulos näytti paremmalta.  Minä laitoin suurimman osan pikkuleivistä pakastimeen odottamaan tulevaa....