CIMG5967.jpg

Tämän muffinssiohjeen olen ottanut ihan muualta, vaan kun rupesin netistä etsimään, niin tämä ohje on alkujaan Osaavat kädet-blogista. Sain ystävältä ämpärillisen puolukoita, niin nyt on taas tuoreita marjoja mistä leipoa ja säilöä. Iso kiitos S&J.

Tämä ohje on hyvä perusohje minkä tahansa makuisille muffinsseille. Pieniä muutoksia ohjeeseen tein, joten alla on ohje miten minä puolukkamuffinssit tein.

Puolukkamuffinssit 

(alkuperäinen ohje kertoo muffinsseja  tulevan 24 kpl tavallisen koikoisiin muffinssivuokiin tehtynä. Minä tein 11 kpl  isoja amerikan muffinivuokiin tehtäviä ja 10 pientä muffinssia)

2 kananmunaa
2 dl hienoa sokeria (älä vähennä yhtään, ei tule ollenkaan liian makeita)
2 dl maitoa (tai kermaa)
200 g sulatettua voita (tai margariinia)
4 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
4 dl puolukoita (alkuperäisessä ohjeessa 3 dl)
ripsaus suolaa
 
1. Sekoita kananmuna ja sokeri. Ihan vaikka vaan isolla lusikalla.
2. Lisää joukkoon kerma tai maito ja jäähtynyt rasva.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan.
4. Lisää marjat taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Jos käytät pakastepuolukoita, laita ne ihan jäisinä.
5. Annostele taikina muffinssivuokiinvuokiin (ohuet vuoat ehdottomasti muffinssipellille)  lusikalla nostellen. Muista jättää vuokaan kohoamistilaa 1/3.
6. Paista muffinssit 175 - 200 asteessa n. 15 min. Minulla isot muffinssit olivat uunin alaosassa 25 min uuninlämmön ollessa lähempänä 175 mitä 200. Meillä tykätään ihan kunnolla ruskeiksi paistetuista. Kypsyyden voit tarkistaa tikulla. Kuiva tikku= kypsä. Älä kuitenkaan ylikypsennäkään.
 
CIMG5948.jpg
Halusin käyttää pois loput isot muffinivuoat, siksi tein kahden kokoisia muffinsseja. Ompa vuokakoko mikä tahansa, kohoamisvaraa pitää jattää. Eli jätä vuokaan 1/3 kohoamisvaraa.
 
CIMG5952.jpg
 
Ohjeessa ilmoitettu 24 kpl, tarkoittaa ihan näitä tavallisia ohuita muffinssivuokia, mitkä on laitettava muffinssipellille, jotta muoto säilyisi. Kyllähän jotkut tehevät niin, että laittavat 2 vuokaa päällekkäin ja paitavat tavallisella pellillä. pellille mahtuu kerralla enemmän paistumaan, mutta kyllä muoto kärsii, taikinasta riippuen.
 
CIMG5980.jpg
 
Tässä yhteispotretti puolukkamuffinsseista. kanssasyöjä ennätti jo yhden pienemmä siepata maisteltavaksi.
 
CIMG5995.jpg
 
Me tykästyttiin tähän ohjeeseen. Muffinssit eivät ole ollenkaan kauhean makeita (mikä on siis meillä hyvä asia). Marjoja ei ollut yhtään liikaa, vaikka lisäsinkin määrää 1 desillä. Ensi kerralla voisin laittaa vielä jokaiseen pinnalle  muutaman marjan ennen paistamista.
 
Jos tekisin näihin kuorrutuksen, tekisin kinuskisen tuorejuustokuorrutksen. Kinuskin maku nyt vaan on niin  hyvä pari happoiselle puolukalle.