CIMG9111.jpg

Tämä rukiinen mustikkapiiras on muunnos tästä omenapiirakkaohjeesta. Jos ei tykkää rukiin mausta makeassa, voi jauhoiksi käyttää koko määrän vehnäjauhoja. Itse olen ruvennut  laittamaan moniin leivonnaisiin vehnäjauhojen ohella tummempia jauhoja. Ja varsinkin  mustikan ja rukiin maku natsaa hyvin yhteen, ainakin minusta.

CIMG9094.jpg

Mustikkapiirakka (rukiinen)

(pellillinen, minulla 50 senttisen uunin pellin koko on 34 kertaa 37 cm)

7½ dl vehnäjauhoja + 1½ dl ruisjauhoja (tai koko määrä vehnäjauhoja)

3 dl sokeria

1 rkl leivinjauhetta

1 rkl vaniljasokeria

250 g voita (tai leivontamargariinia)

4 munaa

Täytteeksi noin1 litra mustikoita (pakaste) + 2 rkl perunajauhoja + sokeria maun mukaan + 1 rkl vaniljasokeria

 

Piirakan valmistaminen:

Tee ensin täyte. Laita mustikat, sokeria (aluksi reilu ½ dl), perunajauho ja vaniljasokeri mikron kestävään kulhoon ja kuumenna mikrossa kiehuvaksi muutaman kerran välillä sekoittaen TAI mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna siinä koko ajan sekoittaen. Kun täyte on kiehunut ja saostunut maistele sitä ja laita lisää makeutta tarpeen mukaan. Jos täytteestä sattuisi tulemaan liian paksua jankkia, voi sitä vaan löysyttää tilkalla vettä. Jätä täyte jäähtymään piirakan pohja teon ajaksi.

Laita uuni kuumenemaan pikkasen alle 200 asteeseen.

Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.

Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot, sokeri, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa.

Sulata voi ja sekoita jauhoseokseen.

Ota 3 dl jauhoseosta toiseen astiaan ja jätä odottamaan.

Lisää munat loppuun jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Levitä/taputtele taikina esivalmistellulle uunipellille.

Levitä raakan pohjan päälle hieman jäähtynyt mustikkatäyte.

Ripottele pinnalle aiemmin sivuun ottamasi jauhoseos.

Paista piirakkaa noin 30-40 minuuttia tai kunnes taikinaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Varo paistamasta piirakkaa liian kuivaksi. Pikkasenhan kuivuutta saa pelastettua, kun laittaa leivinpaperin (jotta liina/pyyhe ei sotkeennu, siksi laitan paperin ensin) ja liinan piirakan/leivonnaisen päälle, kun ottaa sen uunista.

CIMG9097.jpg

CIMG9120.jpg

Minulla olis ehken täyte saanut olla hieman löysempää, mutta hyvää tämä oli tällaisenaankin. Hieman erilaista mustikkapiirakkaa, vaikka ei laittaisikaan ruisjauhoja. Lisukkeena voisi tarjota vaniljajäätelöä tai -kastiketta.