IMG_20220504_125920.jpg

Viime viikonloppuna sain syödä kyläpaikassa hyvää lohipiirakkaa. Siitä inspiroituneena ja koska ostin viime viikolla markkinoilta paljon Raudaskalan kaloja, päätin minäkin nyt aamulla tehdä lohipiirakan kylmäsavulohesta.

Alkuperäinen ohje on täältä, vaan tein ohjeeseen paljon muutoksia. Käykää kattomassa tuo alkuperäinenkin, jos yrttinen kalatäyte kiinnostaa. Minä en meille osannut kuvitella oreganon ja timjamin, enkä valkosipulin makua kalapiirakassa, joten maustoin tekemäni piirakkani eri tavoin. Sipulia en halunnut laittaa raakana, vaan kuullotin sen ensin pannulla. Ilman sipuliakin tulee taatusti hyvää piirakkaa.

Piirakan täytteet laitetaan alkuperäisen ohjeen mukaan hieman eri järjestyksessä mitä monissa ohjeissa. Jos ohjeen järjestys ei miellytä, niin täyteainekset voi sekoittaa vaikka kaikki sekaisin (sillöin leikkaisin kalan pienemmiksi) ja laittaa pohjan päälle yhtenä seoksena tai laittaa täytteet niin että ekaksi pohjan päälle kala, sipulit, juustoraaste ja pinnalle kaataa muna-maitovalmisteseoksen. Minä halusin kokeilla alkuperäisen ohjeen tapaa ja tokihan siinä on se etu, että kala jää hyvin näkyville, kuin sitä ei peitetä paksulla juusto- tai muna-maitovalmistekerroksella.

Tällaiseksi kehkeytyi minun tekemäni lohipiirakka. Minä laitoin kalaksi kylmäsavulohta, vaan voi piirakan tehdä graavatusta tai lämminsavulohestakin.

Lohipiirakka (kylmäsavulohipiirakka)

(piirakkavuoan halkaisija noin 27 cm)

Pohja:

2 dl pieniä kaurahiutaleita

1 dl vehnäjauhoja

1/4 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

100 g voita (tai margariinia) huoneenlämpöisenä

3/4 dl maitoa

Täyte:

200 g (= noin 4 dl ) juustoraastetta (minä raastoin sinileima emmenntalia)

2 sipulia puolirenkaina/suikaleina + nokare voita sipulin kuullottamiseen (alkuperäisessä ohjeessa sipuli laitetaan raakana) -> jos ei tykkää sipulista, jättää vaan pois.

3 isoa kananmunaa

180 g prk creme fraichea (myös kermaviili tai smetana käy... näitäkin 1 prk ja loput maitoa tai kermaakin voi käyttää)

1 ja 1/4 dl maitoa  (pääasia, että maitoa ja hapanmaitovalmistetta tulee yhteensä 3 dl)

sitruunapippuria (reilu ½ tl)

hienonnettua tilliä ja ruohosipulia reilusti

ripsaus suolaa (minä laitoin kotitekoista sitruunamelissasuolaa. Jos kala on kovin suolaista ei suolaa tartte laittaa ollenkaan)

180 g viipaloitua kylmäsavulohta (minusta tämä määrä riittää, vaan tokihan kalaa voi laittaa enemmänkin)

Valmistaminen:

Tee ensin pohja: Mittaa kulhoon kuivat ainekset ja pehmeä rasva ja nypi sekaisin. Lisää maito ja sekoita taikinaksi. Taputtele pohjataikina voidelllun tai leivionpaperoiden piirakkavuoan pohjalle ja nosta vähän reunoillekkin taikinaa.

Levitä juustoraaste raakan pohjan päälle.

Kuullota sipulit paistinpannulla pienssä määrässä voita ja levitä juustoraasteen päälle.

Sekoita kananmunat + maito + hapanmaitovalmiste ja mausteet ja laita tätä seoksta noin puolet sipulikerroksen päälle.

Laita vuokaan seuraavaksi leikattu kylmäsavulohi ja kalan päälle loput muna-maitovalmisteseoksesta.

Kypsennä piirakkaa 175 (tai ihan himpun yli, uunisi tuntien) uunin alimmalla tasolla tasalämmöllä 40-50 min. Tsekkaa jo puolen tunnin päästä, pitääkö piirakkaa kääntää. Kuvassa oleva piirakka paistui 50 min ja oli hyvän ruskea myös pohjasta. Tuo pohja näyttää kypsyvän ihan helpolla. Anna piirakan jäähtyä, niin saat siitä leikattua siistejä palasia.

IMG_20220504_094146.jpg

Tätä pohjaa tulen varmasti käyttämään muissakin sulaisissa piirakoissa.

original_59fa2b65-e1b7-4bc7-af92-fd45998

Pohjan päälle on jo laitettu juustoraaste ja kuullotetut sipulit. Tuossa pikku lautasella on punnittuna puhdasta kylmäsavulohta 180 g ja mulle se piisaa tähän piirakkaan kts piirakkakuva. Jos tykkää reilusta kalasta, sillon pitää laittaa enem,män. Alkuperäisessä piirakkaohjeessa on 300 g kalaa. Aika suolasta piirakkaa olis tullu tällä kalalla mitä mulla oli.

original_b3e831e6-59b8-480a-9d39-d6d5e7f

Piirakka menossa 175 asteiseen uuniin. Paistoaika 40-50 min.

Alkuperäisessä ohjeessa uuninlämpö oli 220 astetta ja kypsymisaika 40 min. Minä en paista mitään suolaisia piirakoita noin kuumassa uunissa, vaan paistan kaikki piirakat 175-200 asteessa riippuen pohjasta, täytteen paksuudesta, piirakkavuoan materiaalista yms. Mieluummin paistan miedommassa ja vähän pidemmän ajan.

IMG_20220504_105304.jpg

Valmis piirakka. Pohja näytti paistuvan ihan hyvin, ei jää yhtään raakan oloiseksi, vaikka ei esipaisteta.

Tarjoillessa vois vielä ripottaa piirakan pinnalle tuoretta tilliä tai vaikka rucolaa antamaan lisävihreyttä.

IMG_20220504_125938.jpg

Tykkäsin!