IMG_20220919_181606.jpg

Tästä omenapiirakasta tykättiin, vaikkei tässä mitään ihmeellistä olekkaan. Taikinan teossa ei tarvita koneita, siinä vaan aineet sekoitetaan. Pohja toimii muillakin päälyksillä kuin omenalla. Tähän piirakkaan tein ohuen muruseoksen omenoiden pinnalle.

Kuvan pellillinen (pellin mitat 31 cm x 34 cm) omenapiirakkaa valmistui alla olevalla ohjeella.

Omenapiirakka

(ohjeella tulee pellilinen piirakkaa. Käyttämäni pellin mitat 31x34 cm. Kuvista näkyy valmiin piirakan paksuus. Ohjeella ei tule kauhean makeaa piirakkaa, joten sokerimääriä ei tästä ohjeesta kannata pienentää)

Pohjataikina:

4 isoa kananmunaa

3 dl sokeria

2 dl sulatettua voita

2 dl maitoa

6½ dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

ripsaus suolaa

1 kukkura tl jauhettua kardemummaa

Taikinan päälle:  3 isoa omenaa + kanelia 1-½ tl + sokeria 1-2 rkl

Muruseos (ohjeella tulee pieni määrä kts kuva)

1 dl vehnäjauhoja + 50 g huoneenlämpöistä tai kovaa rasvaa + ½ dl sokeria

Valmistaminen

Valmista ensin taikina: Sekoita munat ja sokeri hyvin sekaisin (minä sekoitan koko taikinan pallovatkaimella). Lisää sekaan voisula, maito ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Kaada taikina leivinpaperoidulle (minulla 2 paperia päällekkäin) pellille ja levitä taikina tasaiseksi koko pellin alueelle.

Pese,kuori ja kuutioi omenat. Käytin kaupasta ostettuja isoja vihreitä omenoita. Sekoita omenakuutioiden sekaan kaneli ja sokeri. Ripottele omenaseos tasaiseksti raakan piirakkapohjan päälle.

Valmista muruseos sekoittamalla kaikki ainekset ryynimäiseksi seokseksi ja ripottele muruseos piirakan pinnalle.

Paista piirakka uunin keskitasossa tasalämmöllä noin 200 asteisessa uunissa 25-30 min. Katso, että piirakka on kypsää myös pohjalta. Piirakan kypsyyden voi todeta kokeilemalla keskeltä peltiä puutikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on piirakka kypsää.

IMG_20220919_165603.jpg

Piirakka menossa uuniin paistumaan noin puoleksi tunniksi.

IMG_20220919_172723.jpg

Valmis piirakka.

IMG_20220919_174714~2.jpg

Heti piti lämpimästä piirakasta maistella palanen. Suurin osa piirakasta syötiin ihan tällaisenaan, ilman mitään lisukkeita, vaikka olin varannut vaniljakastiketta kaveriksi. Ystäväperheet saivat piirakasta osansa, joten tämä piirakka on jo vain muisto...