CIMG6126.jpg

Kiinankaalia tulee käytettyä ruoanlaitossa turhan vähän. Tähän tomaattiseen keittoon jauhelihan ja pekonin lisäksi kera muiden kasvisten se passasi oikein hyvin. Yksinkertaisimmillaan keitoon voisi laittaa vain liemen, mausteet, lihat ja reilusti kiinankaalia. Porkkanan ja palsternakan lisäksi laitoin pari perunaa, mutta perunat eivät ole ollenkaan pakollisia tässä keitossa. Tomaattipyreellä/paseeratulla tomaatilla jokainen tekijä säätäköön keiton tomaattisuuden oman maun mukaiseksi.

Jauheliha-kiinankaalikeitto

(ohjeella tulee valmista ihan hyvän sakeaa keittoa lähes 2½ litraa)

noin 1 litra vettä (lisää tarvittaessa)

2 lihaliemikuutiota tms

suolaa

paprikajauhetta

sitruunapippuria (tai mustapippuria myllystä)

3 pulleaa valkosipulin kynttä

tomaattipyrettä (tai paseerattua tomaattia)

3 isoa (luomu)porkkanaa

1 keskikokoinen palsternakka

2 isoa perunaa

½ kpl isosta kiinankaalista (eli noin 250 g)

400 g naudan jauhelihaa

2 keltasipulia tai 1 oikein iso yksilö

½ pkt pekonia suikaleina (koko pkt = 170 g voi laittaa, jos tykkää voimakkaasta pekonin mausta)

10 cm pätkä purjoa

pitsamaustetta, meiramia tai muuta mieleistä yrttiä

Mittaa vesi kattilaan + mausteet ja laita se kiehumaan. Kuori juurekset ja suikaloi ne aika pieniksi. Lisää porkkana ja palsternakka kiehumaan maustettuun liemeen. Hienonna sinä aikana kiinankaali ja sipulit. Kun keiton alku on kiehunut noin 10 minuuttia, lisää perunasuikaleet ja anna kypsyä taas noin 10 min. Ruskista tänä aikana jauheliha + hienonnetut sipulit. Lisää kattilaan kiinankaalisuikaleet, hienonnettu purjo ja ruskistettu jauheliha-sipuliseos. Ruskista pekonisuikaleet ja lisää nekin keittoon (valuta liika rasva pois).  Lisää keittoon tarvittaessa vettä liemeksi. Kypsennä keitto kypsäksi. Kokeile kypsyys juureksista....kiinakaalisuikaleet kypsyvät ihan muutamassa minuutissa. Lisää keittoon jotain yrttiä....minä ripsautin ihan vaan pitsamausteseosta.  Tarkista keiton maku.

CIMG6124.jpg

Tätä noin puolessa tunnissa valmistuvaa keittoa tehään meillä pian uudemmankin kerran.