Vieläkään en ole omalta maalta raparperia ottanut (ovat kyllä onneksi ruvenneet kasvamaan), mutta ystävä muisti taasen sylillisellä raparperinvarsia. Tällä kertaa tein raparperipiirakasta rahka-muruversion.
Raparperi-rahkamurupiirakka
(minulla pellin koko on 34x37 cm ja ohjeella tulee normipaksuinen piirakka kts kuva)
Muruseos
8½ dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa -> kannattaa laittaa, tehostaa muita makuja
250 g voita sulatettuna
Piirakan pohja
2/3 muruseoksesta
2 dl maustamatonta jogurttia (myös piimä, kermaviili yms käy)
1 iso muna
Piirakan täyte
500 g maitorahkaa (laitoin 1 prk maustamatonta rahkaa ja 1 prk vaniljarahkaa)
1 -2 dl sokeria (minä laitoin vain 1 dl, koska ei tykätä kauhean makeasta)
2 isoa kananmunaa
2-3 tl vaniljasokeria
_____________________________________
8 -10 dl raparperia paloiteltuna (minulla kuorittuja tuoreita, myös pakasteraparperi käy)
Piirakan pinnalle
1/3 muruseoksesta
Valmistusohje
1. Valmista ensin muruseos. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Sekoita murumaiseksi seokseksi. Ota muruseoksesta sivuun 1/3 (= noin 4 dl). Se säästetään piirakan pintaa varten.
2. Mittaa 2/3 osaan murutaikinaa kananmuna ja jogurtti ja sekoita taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperilla (laitan aina kaksi paperia päällekkäin, koska tämä piiras paistuu pohjasta helpolla reilusti) peitetylle korkeareunaiselle uunipannulle, ihan reunoille asti.
3. Sekoita rahka-muna-sokeriseos tasaiseksi ja levitä se raakan pohjan päälle, ihan reunoille asti.
4. Lado sitten raparperipalat täytteen päälle tasaiseksi kerrokseksi, niin että rahkaseosta näkyy aina väleistä. Minä laitoin raparperit ihan yksitellen reunoilla rahkatäytteen päälle ja keskiosaan vaan ripottelin. (jos käytät pakasteraparperia ja ne ovat kovin kiinni toisissaan, voi niitä hieman sulattaa mikrossa, jotta saa palaset irrotettua toisistaan, muuten pakasteraparperit voi laittaa ihan jäisinä)
Viimeistele piirakka ripottelemalla päälle muruseos, myöskin tämä ihan reunoille asti.
5. Paista piirakkaa 175- 200 asteisessa uunissa keskitasolla tasalämmöllä 30 - 40 minuuttia riippuen uunin lämpötilasta ja piirakan paksuudesta. Älä paista piirakkaa liian tummaksi.
6. Anna piirakan jäähtyä ihan kylmäksi ja leikkaa se sitten annospaloiksi.
Koska olen vaihtanut osan taikinan soodasta leivinjauheeksi, tulee piirakasta väritykseltään hieman vaaleampaa mitä monella muulla.
Kommentit