IMG_20211208_193004.jpg

Kiitos siskolleni uudesta kakkuvuoasta. Tämä ei jää pölyttymään kaappiin, kuten on monille muille uusille vuokilleni on käynyt. Vaikkakin saan laskea ohjeet uusiksi, sillä vuoka on niin paljon isompi mitä aikaisemmat vuokani ja jotta vuoan kaunis kuvio tulee esille, on kakkutaikinaa oltava riittävästi.

Tämän tiikerikakkun teko oli siis eka kokeiluni tällä vuoalla. Otin ohjenuoraksi nesteisen murokakkuohjeeni, mistä tiedän tulevan 2 litran vuoan täyteen ja sitten vaan kertoimella muuttamaan ohje ja vähän muoklaamaan määriä maalaisjärjellä järkeviksi.

IMG_20211209_202831.jpg

Kakkuvuoan (Heirol premium Emma Ivane)  pakkauksessa vuoan tilavuudeksi kerrotaan 2,8 litraa, vaan en minä tähän saa mahtumaan noin paljoa. Olen nyt mitannut tilavuuden kolme kertaa vedellä ja vesi kyllä tulis yli vuoasta, tokihan kakkutaikina kohoaa eri tavalla.

Minä laskin kakkutaikinamäärän tähän vuokaan vain 2,6 litran tilavuuden mukaan. Ja meille tämä koko passaa vallan hyvin, sillä viipaleesta tulee näinkin tehden aika iso.

Ohjeen kertoimella pienentäminen/suurentaminenhan menee näin...

1. Haluttu määrä  (= uusi) jaettuna alkuperäisellä (= vanha) määrällä = kerroin (kerroin voidaan laskea jostakin raaka-aineesta tai vaikkapa vuoan tilavuudesta, kuten minä tein)

2. Kertoimella kerrotaan kaikki alkuperäisen ohjeen määrät

Eli minun tekemän kakkutaikinan määrät sain näin

1. 2,6  jaettuna 2 = kertoimeksi tuli 1,3 (jos olisin laskenut pakkausken ohjeen mukaan, tulisi kertoimeksi 1.4)

2. 1,3 kerroin alla olevat määrät

Tiikerikakku (nesteinen murotaikina) Punaisella merkatttu nyt tekemäni kakun määrät hieman pyöristellen

(tarvitaan 2 litran vuoka ja ohjeella tulee siis 1 kpl kakkuja, punaisella merkatut määrät 2,6 litran vuoka, kun kerroin 1,3)

250 g voita (tai margariinia) 325 g

3 dl sokeria 3,9 dl

ripsaus suolaa 0,5 tl

4 isoa kananmunaa 5 kpl

4,5- 5 vehnäjauhoja (nykyisin laitan isomman määrän) 6,5 dl

2 tl leivinjauhetta 2,6 tl

1 dl maitoa (toki voi laittaa myös kermaa, ruokakermaa tai kermamaitoa) 1,5 dl

Raitakerros

2 rkl tummaa leivontakaakaota 3 rkl

2 rkl kermaa tai maitoa 3 rkl

Valmistaminen

  1. Vaahdota hyvin huoneenlämpöinen pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (vaaleaa, pehmeää)
  2. Lisää puolet munista, puolet kuivista aineista ja puolet maidosta. Sekoita koneella sekaisin.
  3. Lisää kaikki loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
  4. Erota kakkutaikinasta 1/3 eri kulhoon raitakerrosta varten. Lisää siihen siivilän läpi kaakaojauhe ja maito/kerma ja vatkaa koneella sekaisin.
  5. Laita vähän vajaa puolet vaaleaa taikinaa voideltuun (vehnäjauhoilla jauhotettuun) vuokaan. Lisää sitten kaikki kaakaotaikina ja sen päälle loput valkoisesta taikinasta. Tasoita pinta ja halutessaan lusikalla voi tehdä uran keskelle kakkuosaa, niin sen pitäisi estää kakkua repeämästä pinnalta.... minä en tähän kauheasti usko.
  6. Paista  kakku + 150 – 170 asteisessa tavallisessa uunissa alimmalla tasolla lähes tunti. Minulla on pinnoitetut "teflonvuoat", siksi paistan aina vaan 150 asteisessa uunissa, koska nuo vuoat johtavat lämpöä hyvin. Kokeile tikulla kypsyys kakkuosan keskeltä. Kuiva tikku = kypsä kakku. Älä usko siihen, että kakku on kypsä, kun se irtoaa reunoista. Ei se sieltä reunoilta raakaksi koskaan jää, vaan kakkuosan keskeltä. Tämä iso tiikerikakku paistui 160 asteisessa uunissa alimmalla tasolla tasalämmöllä 65 min. Minä nostin lopussa pikkasen lämpötilaa, van ei olis ollu tarvis, koska vuokassa on non-stick-pinnoite, mikä johtaa lämpöä hyvin. Uunit paistavat niin eri tavalla, tarkkaile paistumista. Vuoan pakkauksen ohjeessa käsketään kakku paistamaan 175, vaan laittasin pikkasen miedompaan uuniin.
  7. Anna kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja kumoa se sitten varovaisesti ritilälle tms.

IMG_20211208_163035.jpg

Näin täynnä oli vuoka kakun mennessä uuniin. Vuoan jauhotuksen tein vehnäjauhoilla ja voitelun ihan voilla sormin, oikein hinkaten kaikki uurteet rasvalla. En tykkää käyttää sulatettua rasvaa/sivelleintä enkä vuokaspraytrakaan.

IMG_20211208_173908.jpg

Tämän näköisenä kakku tuli uunista. En kääntänyt uunissani kakkua ja se paistaa takaa hieman reilummin, siksi pieni repeämienn osassa kakkua, vaan ei tuo haittaa. Eikä sitä ees huomaisi kumotuista kakusta, vaan laitoinpa silti sensuroimattoman kuvan. Oon aina ollu sitä meiltä, että ennen kakussa pieni repeäminen kuin se, että jää kuopalle keskeltä, koska silloin on yleensä kypsymisvaikeuksia.

IMG_20211208_195419.jpg

Tällä kertaa tuli tällaiset raidat. Millään tavalla en sekoitellut/noistellut raitoja. Valmis kakku oli rakenteeltaan mehevä.