CIMG7311.jpg

Jotkut ruokalajit vaan jäävät heti mieleen ja pääsevät ohituskaistaa pitkin kokeiluun, toisten odotellessa vuoroaan jopa vuosia. Kaali-jauhelihalasagne kuului ohituskaistan käyttäjiin.

Kauppareissulla tarkistin vielä puhelimesta, että mitäs kaikkea tähän tarvitaankaan. Silloin oli tarkastelun kohteena tämä Yhteishyvän ohje ja sen mukaan ainekset ostin. Yhteishyvän ohjeella tehden käytetään kaupan valmista pastakastiketta ja juustokastike tulee creme fraichesta ja juustoraasteesta. Tämäkin on varmasti hyvä ohje ja joskus myöhemmin voin tämänkin toteuttaa pienempänä määränä.

Kotosalla katselin muitakin kaalilasagne-ohjeita ja päätin ottaa K-ruoka sivuston ohjeen ohjenuorakseni, ihan siitä syystä, että siinä tehdään kastikkeet alusta lähtien itse. Halusin siis viettää enemmän aikaa keittiössämme.

Ohjenuorana pidin ohjetta, mutta aika paljon muutoksia siihen tein. Maustoin ruokaa enemmän, lisäsin kastikkeiden sakeutta, käytin vähemmän tomaattimurskaa, käytin enemmän jauhelihaa, pidensin kypsymisaikaa huomattavasti jne. Pääsääntöisesti olin tekemääni tyytyväinen, mutta pieniä muutoksia vielä kirjasin ohjeeseen, omankin muistin tuekseni ensi kertaa ajatellen. Kypsymisaikana lasagneen meinasi tulla kosteutta turhankin paljon, vaikka jo sakeutinkin kastikkeita, vaan lasagnen vetäytymisvaiheessa ruoka jämäköityi, eikä valmiissa mielestäni ollut yhtään liikaa kosteutta.

ISO HUOM! ohjeella tulee siis todellakin 4 litran uunivuoka ihan piripintaisena ruokaa. Minulle oli itsestäänselvyys, että teen ison vuoallisen, sillä halusin antaa tätä myös kahdelle ystäväperheelle maisteltavaksi. Minulla oli lähtökohtana 1,7 kg aina tiivis valkokaali. Kaalista lähti puhdistusvaiheessa kannan lisäksi pari isoakin lehteä pois. Pehmensin kaalin kokonaan, sillä vielä siinä vaiheessa ei ollut näppituntumaa kyseiseen ruokaan. Lasagnen kokoamisvaiheessa jätin osan kaalista käyttämättä (= 300 g ). Kts alin kuva. Lopusta kaalista teen jo pitkään kokeilulistallani olleen kaalipiirakan.

Tässäpä ohje just silleen, miten minä kaali-jauhelihalasagnen tein.

Tähän olen siis jo kirjannut kaikki muutokset mitkä tein alkuperäiseen ohjeeseen.

Kaali-jauhelihalasagne (kaalilasagne)

(HUOM! ohjeella tulee iso 4 litran vuoka ihan täyteen)

1,4 kg valkokaalia (puhdistamaton paino, kaalia voisi olla vähän enmmänkin, kastikkeet kyllä piisaavat)

vettä kaalin pehmentämiseen

suolaa

Jauhelihakastike

700 g naudan jauhelihaa (minulla 10 % ja tällä määrällä tulee hyvän lihaisaa lasagnea)

5 pientä keltasipulia hienonnettuna (tai 2-3 isoa sipulia)

5 pulleaa valkosipulin kynttä raastettuna/hienonnettuna (vähennä, jos et tykkää reilusta valkosipulin mausta)

500 g tomaattimurskaa ( + noin ½ dl tomaattipyrettä)

1 lihaliemikuutio

vähän vajaa 2 tl suolaa

mustapippuria myllystä paljon

1 tl kutakin kuivattua oreganoa, basilikaa ja meiramia (voisi laittaa ihan vähän enemmän)

Juustokastike

50-60 g voita

1½ dl vehnäjauhoja

1 litra täysmaitoa

suolaa vajaa 1 tl

mustapippuria myllystä

jauhettua valkopippuria ripsaus

175 g juustoraastetta (tästä osa lasagnen päälle, mikä juustoraaste vaan käy, monasti raastan juuston kannikat, määrä voi olla isompikin)

Valmistaminen

Esikäsittele kaali: Leikkaa kaali 4 lohkoon. Ota pois paksu kanta ja uloimmat huonot lehdet. irrota kaalilohkot irrallisiksi lehdiksi (minulla onnistui ihan hyvin)  TAI keitä kaalit lohkoina ja irrottele vasta sitten lehdet.

Laita isoon kattilaan noin 5 dl vettä ja 1 tl suolaa. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kaalinlehdet kypsymään. Kansi päälle ja sekoittele muutaman kerran. Minä teen sekoittelun jämäkällä isolla reikäkauhalla. Kun kaalin lehdet ovat pehmeitä, laita ne isoon lävikköön valumaan. (Ota keitinliemi talteen, jos hyödynnät sitä tähän ruokaan tai muuhun.)

Valmista jauhelihakastike: Ruskista jauheliha oikein isolla paistinpannulla. Minä laitoin kaiken kerralla ruskistumaan. Laita hienonnetut keltasipulit sekaan ja anna niiden kuullottua mukana. Lisää jauhelihakastikkeen kaikki muut ainekset pannulle ja anna kastikkeen kypsyä hiljaisesti poristen sen aikaa, kun teet juustokastikkeen. Kannattaa maistella kastiketta, kuinka tomaattiseksi sen haluaa ja muitakin makuja. Tämäkin kastike pitää olla paksua.

Valmista valkoinen juustokastike: Sulata voi kattilan pohjalla, lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää maito kylmänä ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ihan pohjaa myöten. Anna kastikkeen hautua muutama minuutti. Lisää suurin osa juustoraasteesta (muista jättää vähän lasagnen pinnalle ripoteltavaksi) ja mausteet. Anna olla hetkinen, niin juustoraaste sulaa kastikkeeseen, älä enää keitä juustoraasteen lisäämisen jälkeen. Maista tätäkin kastiketta. Kastikkeen pitää olla sakeaa.

(Jos haluaisi saaha mielikuvan valmiin lasagnen mausta, voisi laittaa lautaselle kaikkia lasagneen tulevia aineksia ja kypsentää muutaman minuutin mikrossa ja maistella. Minä en nyt tähätä tehnyt.)

Lasagnen kokoaminen ja kypsentäminen

Laita puolet jauhelihakastikkeesta ison 4 litran uunivuoan pohjalle.

Levitä 2 keittokauhallista juustokastiketta jauhelihakastikkeen päälle.

Laita sitten puolet kaalinlehdistä kastikkeen päälle. Tee tasainen kerros kaalistakin. Jos lehdissä on paksuja ruoto-osia, voi ne ohentaa. Minä en ohentanut mistään. Isompia lehtiä kannattaa leikata saksilla pienemmiksi, niin valmista ruokaa on helpompi ottaa/syödä.

Laita kaikki loppu jauhelihakastikkeesta kaalinlehdille.

Laita puolet jäljellä olevasta juustokastikkeesta jauhelihakastikkeen päälle.

Laita loput kaalinlehdet vuokaan. Tee jälleen tasainen kerros ihan reunasta reunaan asti.

Kaada loppu juustokastikkeesta vuokaan ja tasoita pinta. Siisti vuoan reunat, jos oot sotkenu ne tekemisen touhussa.

Levitä juustoraaste lasagnen pinnalle.

Kypsennä lasagnea 1-1½ tuntia +175 asteisessa uunissa. Laakeammassa vuoassa pienempi määrä kypsyy nopeammin.

(Minulla lasagne oli tunnin 175 asteisessa uunissa ja sitten reilun puolen tunnin ajan 150 asteisessa uunissa.)

Anna lasagnen tekeentyä peitettynä huoneenlämmössä  tai uunissa (lämpö sammutettu jo pois) 10-15 minuuttia, jolloin rakenne jämäköityy. Tämä on yhtä tärkeä vaihe mitä itse ruoan kypsentäminen.

Minä varaan näin isolle vuoalle kaalilaatikkoa/kaalilasagnea  vähintään 2 tuntia kypsymis- ja tekeytymisaikaa.

CIMG7258.jpg

Tästä alkoi kaalilasagnen kokoaminen 4 litran vuokaan. Kuvassa oikealla keltasipulia ja valkosipuleita, kun ei tullut punnittua käyttämääni määriä. Keltasipulit olivat noin pieniä, siksi 5 kpl. Valkosipulit ovat ihanan pullukoita ja todella ihanan makuisia. Ostin niitä markkinoilta ja kanssasyöjä oli ostanut ystävältään pari pussillista, joten nyt valkosipulit ainakin piisaavat Mimmin keittiössä.

CIMG7259.jpg

Lasagnen voi periaatteessa koota ihan niin kuin haluaa. Minä noudatin muuten ohjetta, mutta tuonne pohjalle missä on jauhelihakastike, ujutin muutaman keittokauhallisen myös juustokastiketta. Kuten näätte, en ohentanut lehtiruoteja ollenkaan, kyllä ne tuolla seassa pehmeneivät.

CIMG7262.jpg

 

Valkosipuli maistui yllättävän vähän valmiissa lasagnessa, vaikka se maistui jauhelihakastikkeessa ihan reilusti. Toisaalta te, jotka ette tykkää ollenkaan valkosipulista, voitte jättää sen kokonaan pois ja lisätä yrttejä enemmän.

CIMG7266-001.jpg

Vähän vieläkin sakeampaa olisi juustokastike voinut olla. Kypsyessään ruokaan tulee kaalista lientä ja itse en tykkää sellaisesta, että nestettä lilluu kypsässä lasagnessa hirveästi.

CIMG7270.jpg

 

CIMG7273.jpg

Kaali-jauhelihalasagne menossa uuniin. Painoa oli vuoalla melkoisesti.

CIMG7287.jpg

Mehän asutaan rivitalossa mikä on rakennettu 1984. Täällä on vielä alkuperäinen uuni, mistä olen muutamaan kertaan todennutkin, että vetelee viimeisiään. Ihan yllätyin itekkin, miten siistiltä se näyttää näin kuvassa. Kuva on siis ihan todellinen, ei ole mitenkään siistitty. Silloin aikoinaan tämä on ollut hieno ja kallis uuni, koska on itsepuhdistuva. Lasagnekin pysyi vuoassaan, eikä pursunut yhtään pellille.

CIMG7290.jpg

Laitan yleensä jo ihan turvallisuussyistä näin ison/raskaan vuoan pellille. Huonokätisenä minun on paljon helpompaa/turvallisempaa saaha vuoka ehyenä pois uunista, ilman itseni polttamista ja ruoka-astian tiputtamista.

CIMG7342-001.jpg

Minusta kaalilasagne oli hyvää. Kanssasyöjänkin lautanen tyhjeni, joten maistui lasagne hänellekkin. Ystäväperheiltä en ole vielä kommentteja kuullut. Pitäs muistaa kysyä...

Kaaliruokafanin mielipide: Ehottomasti kaali-jauhelihalasagne tuli jäädäkseen Mimmin keittiön ruokalistalle.

CIMG7282.jpg

Tästä jäljelle jääneestä kaalista tulee hiivataikinapohjainen kaalipiirakka.

Loppu kaalin haudutusliemi meni sämpylöiden nesteeksi, kun ei nyt ollut ajatusta muun kaaliruoan tekemisestä.