original_05e42911-671e-4703-84ae-362c750

Lihapiirakkapostauksia on blogissani jo useampia, niin rasvassa uppopaistettuja kuin uunissa paistettujakin. Tämä ohje on vähän erilainen, joten laitan sen tännä muistiin. Jauhoina käytin taikinassa nyt pelkästään vehnäjauhoja. Täytteen tekotapa on sama mitä muissakin ohjeissani, enkä keittänyt puuroa, kuten monet tekevät. Yleensä käyutän täytteeseen pkeitettyä puuroriisiä, mutta nyt laitoin tähteeksi jäänytt pitkää riisiä. Keitettyä kananmunaa en täytteeseen laita, koska minusta se ei kuulu lihapiirakan täytteeseen, vaan jokainenhan tekee niinkuin haluaa.

Eka lihapiirakkapostaukseni vuodelta 2008, mikä on koko blogiajan suosituimpia postauksia, löytyy täältä.

Grahamlihapiirakoiden postaus on täällä. Nämä kypsensin uunissa.

Myös hiivaleipäjauho käy oikein hyvin jauhoiksi, sellainen ohje löytyy täältä.

Kuvan lihapiirakat valmistyuivat alla olevalla ohjeella. Täytteen pitäs piisata just pohjiin, kun taikinasta tekee 23 kpl.

Lihapiirakat (uppopaistetaan öljyssä)

(isoja 23 kpl)

Taikina:

6 dl nestettä (kokonaan maitoa tai 3 dl täysmaitoa + 3 dl vettä, kuten minä laitoin)

1 rkl sokeria

2½ tl suolaa

2 x 11 g pss kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)

3/4 dl öljyä

noin 14 dl vehnäjauhoja (usein laitan osan hiivaleipäjauhoja)

Täyte:

(tämä määrä täytettä riitti minulla just ja just kaikki piirakoihin, jos haluaa hierveen reilusti täytettä, laittaa lihaa 500 g)

400 g naudan jauhelihaa

1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna

4 dl lihaliemessä keitettyä (pitkää) riisiä (riisi turpoaa keitettäessä noin 3 kertaiseksi)

1½ tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

1 oikein pullea valkosipulin kynsi raastettuna (enemmänkin voi laittaa, mutta minä en halunnut nyt näistä voimakkaasti valkosipulisia)

mustapippuria myllystä rouheena -> ainakin 1 tl

(muita mieleisiä mausteita, monet laittavat esim viinietikkaa, minä en laita aina)

Lisäksi tarvitaan 1 litra öljyä (rypsi tai rapsi käy)

Valmistaminen

Valmista ensin hiivataikina kohoamaan.

(Lämmitä maito/maito +vesi käden lämpöiseksi, lisää hiiva, suola, sokeri, öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoja  ja alusta pehmeä tasianen taikina. Taikinasta pitää pystyä hieromaan pallo pöytää vasten. Peitä taikina liinalla lepäämään (ei siis varsinaista pitkää kohotusta tässä vaiheessa) noin 15 min.

Valmista viimeistään tässä vaiheessa täyte. Täytteen voisi tehdä jo edellisenä päivänä kylmään valmiiksi.

Ruskista jauheliha + hienonnettu sipuli ja sekoita kulhossa mausteiden kanssa. Keitä riisi lihaliemessä kypsäksi, valuta se hyvin ja yhdistä lihaseokseen. Maistele täytettä. Makuja saa olla ihan reippaasti.

Lihapiirakoiden tekotapoja on monia. Minä tein nämä niin, että muotoilin kohonneesta taikinasta tangon, jaoin sen osiin mitkä pyöritin palloikis ja jätin liinan alle kohoamaan. Kohonneet pallot kaulitsin ohuiksi lätkiksi, laitoin täytettä kukkuran rkl toiselle puolelle, taitoiin puolikuun malliseksi, painelin reunoja sormin kiinni ja ummistin piirakan, joko haarukan piikeillä painellen tai lautasen reunalla pyöräytin ohuen suikaleen reunasta pois. Jos olis sopiva millä painaa esim teräväreunainen korkea kattilan kansi tai säilyketölkki, voisi vain painaa piirakan kiinni. En voidellut liitoskohtia millään ja hyvin pysyvät kiinni, kun ei liitoskohtaan tule täytettä, eikä jauhoja.

Kohota täytetyt piirakat hyvin. Minä kohotan nämäkin leivinliinan päällä hyvin peiteltyinä. Minä teen kohonneisiin piirakoihin yhden haarukkapistoksen ennen kypsentämistä.

Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi. Jos ei ole/halua käyttää mittaria, niin kokeile öljyn kuumuus pienellä taikinan palalla. sen pitää nousta heti pintaan ja ruveta ruskistumaan.

Kun piirakat ovat kohonneet ja rasva on sopivan kuumaa, laita muutama piirakka (minulla öljy oli 3 litran kattilassa ja siihen mahtuu kerralla kypsymään vain 2 kpl isoja lihapiirakoita) kerralla kypsymään öljyyn. Jos piirakan kuoreen nousee isoja ilmakuplia, voi niitä puhkoa haarukalla siinä keiton aikana. Ole varovainen, ettet polta itseäsi. Käännä piirakat kerran ja ruskista toiseltakin puolelta (joskus kyllä voi joutua kääntelemään useaamankin kerran). Kypsä piirakka on kevyt kokoonsa nähden ja kauniin ruskea molemmin puolin.

Nosta piirakat valumaan isoon siivilään tai paperin päälle lautaselle.

IMG_20220308_181205.jpg

Suurimman osan ummistin lautasella pyöräyttämällä liitoskohdan kiinni, kun olen siihen tapaan torttunut ja se on nopea tapa. Nuo pienet taikinasuikaleet keräsin kasaan ja tein niistä viimeisenä pari piirakkaa tai ne voi painaa aina seuraavan piirakkapohjaan.

Täyte oli tällä kertaa irtonaisempaa,koska käytin tähteeksi jäänyttä pitkää riisiä, enkä halunnut laittaa täytteeseen nestettä/kananmunaa.

original_531c2f72-8b73-4016-a305-bb309d2

Ummistin osan haarukalla painelemalla, kuten esim oikeassa alalaidassa olevan.

IMG_20220308_201623.jpg

IMG_20220311_202357.jpg

Me söimme näitä vieraiden kanssa pe ilta/yöruokana. Lämmitin nakkeja oikein paljon sipulin kanssa ihan kattilassa ja jokainen täytti oman lämmitetyn lihapiirakkansa.