CIMG4016.jpg

Talkooväen piirakan nimisiä makeita piirakoita on netissä useita ohjeita. Minäkin jollain ohjeella olen aikaisemminkin tehnyt, mutta blogiin asti ei näköjään ohje ole päässyt. Viime viikolla tein talkooväen piirakasta raparperipiirakkaversion. Lukuisista ohjeista valitsin tietenkin sellaisen ohjeen, missä ei tarvitse vatkailla mitään. Eli tämäkin kuuluu helppoihin, nopeatekoisiin ja  helposti muunneltaviin makeisiin piirakka-ohjeisiin.

Onko talkooväen piirakan pohja-ohjeesta haastajaa yhden kulhon piirakan pohja-ohjeelle, siitä päättäköön jokainen itse. Lähinnähän kyse on pohjasta. Yhden kulhon pohja-ohjeella olen tehnyt lähiaikoinakin monenmoista piirakkaa esim. nektariinipiirakanmansikka-raparperipiirakan tai vaikkapa  raparperi-persikkapiirakan,

Päällyksiksi kumpaankin pohjaan voi jokainen valita ne omat lemppari aineensa. Kummassakin pohjassa voi myös sitä maustaa makuun sopivilla mausteilla esim kardemummalla, kanelilla, sitruunan- tai appelsiininkuoriraasteella/mehulla, inkiväärillä tai vaikkapa kaakaojauheella. Pelkän pohjankin voisi paistaa sellaisenaan ja käyttää sen kakkupohjana tai kuorruttaa esim sokeri-vesikuorrutuksella, erilaisilla suklaakuorrutuksilla tms. Eli kumpaakin pohjaa voi käyttää todella monipuolisesti, siis muuhunkin kuin vain pohjaksi marja-, omena- tai raparperipiirakalle.

Talkooväen piirakkapohjassa on hieman arveluttanut tuo iso öljymäärä (lähinnä maku tai pitäisikö kirjoittaa mauttomuus?). Totta kait öljyn tilalla voi käyttää sulatettua muutakin rasvaa, niin halutessaan. Minä kuitenkin halusin säilyttää öljyn ohjeessa, jotta taikina olisi mahdollisimman helppo/nopeatekoinen. Suolan lisäsin ohjeeseen, kuten lähes kaikkiin ohjeisiin nykyisin lisään. Ja varsinkin, kun taikinassa on öljy rasvana, taikina huutaa suolaa!

Talkooväen raparperipiirakka

( minulla on 50 cm uuni ja sen pellin koko on 34x37 cm. Ohjeella tehtynä tulee (jonkun mielestä) turhankin paksu piirakka, joten pohja-ohje riittää myös 60 cm uunin pellille)

5 isoa kananmunaa (alkuperäisessä ohjeessa 6 kpl)

4 dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 6 dl)

9 dl vehnäjauhoja (ensi kerralla laitan osan perunajauhoja)

4½ tl leivinjauhetta

4½ tl vaniljasokeria

3 dl öljyä (laitoin rypsiä)

3 dl maitoa

(suolaa vähän vajaa 1 tl ...oma lisäykseni, kannattaa ehdottomasti laittaa, terävöittää makuja)

Lisäksi tarvitaan oman valinnan mukaan makua antava raaka-aine; paloiteltua raparperia, erilaisia marjoja tai vaikkapa omenalohkot/kuutiot + niille sopivia pintamakuja -> sokeria, sokeri-kaneliseosta, fariinisokeria tai muuta tummaa sokeria

Valmistaminen:

Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa (minä sekoitan tällaiset taikinat pallovatkaimella alusta loppuun)

Lisää kaikki loput ainekset (toki märät ainekset voisi sekoittaa ensin keskenäänkin) ja sekoita HETI taikina tasaiseksi . Älä vaivaa turhaan taikinaa, sen verran vaan, että on tasaista.

Levitä taikina leivinpaperoidulle syvälle pellille, ihan reunoihin asti tasaiseksi. Hyvin helpolla piirakka kohoaa keskeltä paksummaksi.

Levitä päälle raparperia, marjoja, omenalohkoja/kuutioita, minkä nimistä piirakkaa nyt teetkään. Laita makua antavaa ainesta ihan reunoille asti.

Minä laitoin pohjan päälle paloiteltua raparperia aika paljon (noin litran). Ripottelin vielä sokeri-kaneliseosta piirakan pinnalle ennen paistoa. (Kardemummaa olisin tietty halunnut tähänkin laittaa, sillä se nyt vaan mielestäni passaa hyvin raparperipiirakkaankin, mutta hillitsin itseni, enkä laittanut.)

Paista piirakka 175-200 asteisessa uunissa tavallisen uunin keskitasossa 25-35 min. Minulla piirakka joutui olemaan pidempäänkin uunissa, koska siitä tuli keskeltä sen verran paksu. Jos epäilee kypsyyttä, silloin ainakin kannattaa kokeilla kypsyys puutikulla piirakan keski-osasta. Kuiva tikku = kypsä piirakka tai kakku. Muruja tikkuun voi toki tarttua, mutta jos siihen tarttuu kosteaa taikinaa, on kypsennystä vielä jatkettava.

CIMG4002-002.jpg

Tässä kuvassa piirakka on uuniinmeno kunnossa. Pinnalla on sokeri-kaneliseosta.

CIMG4024.jpg

Ripsautin vielä paiston jälkeen piirakan pinnalle pikkasen sokeria. Nopeatekoista peruspiirakkaa, ilman sen kummempia mausteita tai päällyksiä. Tälläkin ohjeella tehtyyn piirakkaan kävisi raparperin tai marjojen pinnalle oikein hyvin muruseos. (laitetaan ennen paistamista)