Olen jo kauan tehnyt kaneliässät tällä ohjeella, vaan eilen illalla tekaisin jonkinmoisen kasan siskoltani saamalla ohjeella. Olen hänellä monasti mutustellut näitä ihanan rapeita, murakoita  ässiä.

Kauhean makeitakaan näistä ei tule....mikä on minusta vaan hyvä asia.

CIMG4604.jpg

Minä tein tupla-annoksen mistä tuli 115 kpl mureita ässiä, vaan laitan ohjeen pienemmälle annokselle.... kaikissa ohjeissa ei perunajauhoja ole, vaan taitaa näiden murakkuus johtua ainakin osittain just pottujauhoista...

Huom! pikkuleipätaikinasta kannattaa aina paistaa koepikkuleipä, jotta näkee onko jauhomäärä sopiva. Vähän voi venslata paistolämmölläkin eli jos koepikkuleipä leviää pikkasen liian paljon, laittaa suuraavat paistumaan hieman kuumemppaan uuniin ja jos koepikkuleipä olisi saanut levitä hiemen enemmän, laittaa pikkuleivät piastumaan hieman miedompaan uuniin.

Mureat kaneliässät

( noin 50 kpl.... jopa 60)

150 g voita tai margariinia (minä tykkään käyttää voita tai puolet voita ja puolet margariinia)

11/4 dl sokeria

1 muna

1½ dl perunajauhoja

3 dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

ripsaus suolaa

1 tl soodaa

1 rkl kermaa (maitokin käy)

(Lisäys: + 1 tl kanelia taikinaan, jos tykkäät kanelisemmista...minä laitan aina nykyisin)

pinnalle sokeria ( n.1½ dl) + kanelia oman maun mukaan

Vatkaa rasva ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää muna, neste ja keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi (minä sekoitan ihan  vaan käsin) Tee kaneli-sokeriseos esim lautaselle. Hiero taikinasta tanko, jaa se yhden ässän paloihin, pyöräytä taikinapala käsien välissä tangoksi, kieritä kaneli-sokeriseoksessa ja muotoile pellille S. Katso tästä linkistä kuvia tekemisestä. Jotkut tykkäävät tehdä ässät niin että hierovat ohuen tangon pöytää vasten, pätkivät sen tasamittaan, sokeroivat ja muotoilevat siitä ässän. Teetpä millä tapaa tahansa, kannattaa taikinasta ilman muuta paistaa koepikkuleipä, jotta näkee ässän leviämisen. Paista ässät noin 175 (uunista riippuen vähän yli) asteisessa uunissa keskitasossa (laitan jälleen kaksi leivinpaperia päällekkäin) kullan vaaleiksi. Jäähdytä ässät tasaisella alustalla. Ässät ovat varsinkin lämpiminä erittäin mureita, joten älä käsittele niitä kovakouraisesti  ja ovat ne jäähtyneinäkin ihanan mureita ( ei siis kovia)

Mielestäni tämä ässätaikina on erittäin helppoa käsitellä (paljon helpompaa mitä aikaisemmin käyttämällä ässäohjeella tuli), ja leipoakin ässät voi heti kun taikinan on saanut valmiiksi.

CIMG4599.jpg

CIMG4595.jpg

Namskis! Täällä lisää S-kuvia.