IMG_20230831_124847_edit_14485981692389.

Kukkakaali on ollut nyt edullista, joten useampaakin kukkakaaliruokaa on tullut lähipäivinä tehtyä. Tänään oli keiton vuoro. Tämä keitto kuuluu meillä yksin-saan-syödä ruokiin. Kanssasyöjä söi kotitekoista hernekeittoa.

Kuvan keitto valmistui alla olevan ohjeen mukaisesti.

Kukkakaalisosekeitto

(valmista keittoa noin 1 litra)

500 g kukkakaalia

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

________________

2 dl ruokakermaa (toki maitokin käy)

noin 100 g Koskenlaskijajuustoa (laitoin 4 kpl Koskenlaskija sulatejuustoviipaleita)

suolaa

mustapippuria

(muita mieleisiä mausteita?)

tuoretta persiljaa ja basilikaa valmiiseen keittoon

Valmistaminen

Puhdista kukkakaali (minä otin lehdet pois, vaikka nekin voisi hyödyntää keittoon tai muuhun ja mahdolliset huonot kohdat rapsutellaan tietenkin pois) ja paloittele se pienemmiksi, myös varsiosa. Huuhtele kukkakaali.

Laita kukkakaali, kasvisliemikuutio ja vesi kattilaan ja keitä kunnes kukkakaali on kypsää. Minulla meni aikaa noin 10 min laakeassa kattilassa. Soseuta kukkakaali liemineen. Lisää ruokakerma, juusto ja mausteet ja kuumenna sekoitellen kiehuvaksi. Tarkista maku ja sakeus. Lisää valmiiseen keittoon/keiton pinnalle hienonnettu persilja ja basilika.

IMG_20230831_104514_edit_14850108496469.

Minä soseutin keittopohjan sauvasekoittimella. Laitoin vettä sen verran vähän eli ohjeen 5 dl, että kaiken liemen pystyi jättämään keittoon.

Jotkut vannovat sen nimeen, että kukkakaalin keitinliemeksi laitettaisiin ainakin osittain maitoa ja näin vaalea väri pysyisi kauniimpana. Tässä sillä ei ole niin suurta merkitystä, kun väri keittoon tulee ruokakermasta ja juustosta.

IMG_20230831_104806_edit_14837885405016.

Tässä vaiheessa keittopohja ei oo niin herkullisen näköistä, mutta hyvää tästä tulee...

IMG_20230831_105250_edit_14814228191118.

Valmiin keiton sakeus kannattaa tarkistaa mieleiseksi. Ite en tykkää ihan kauhean puuromaisesta sosekeitosta.

IMG_20230831_124854_edit_14469701493177.

Minä söin keiton ihan tällaisenaan ilman sen kummempia lisäkkeitä. Monet laittavat esim raejuustoa tai vaikka krutonkeja keittoon lisukkeeksi.