Oman pihan raparperit ovat vielä turhan pieniä käytettäviksi, mutta onneksi on ystäviä, jotka tuovat niitä pyytämättä. Tänään olen tehnyt 3 erilaista piirakkaa. Tällaisella nopeatekoisella aloitin leipomisaamupäivän.
Helppo raparperipiirakka
(ohjeella tehden tulee pellillinen piirakkaa, pellin koko 34x37 cm)
Pohjataikina:
4 isoa kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl sulatettua voita (eli sulattamatonta 180 g)
2 dl maitoa
7 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripsaus suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa -> jos ei tykkää, jättää pois. Tämä määrä ei kovin paljoa maistu läpi.
Raakan taikinan päälle: raparperia paloiteltuna (reilusti laitettuna 8-10 dl) ja sokeria noin ½ dl
Valmistaminen
Sekoita munat ja sokeri hyvin sekaisin (minä sekoitan pallovatkaimella koko taikinan). Lisää sekaan voisula, maito ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Sekoita taikina heti tasaiseksi. Kaada taikina leivinpapaerin päälle reunapellille. Levitä raparperit tasaisesti pinnalle ja ihan reunoille asti. Ripottele sokeri piirakan pinnalle. Paista piirakka uunin keskiosassa noin 200 asteisessa uunissa 20-25 min. Varo, ettei paistu pohjasta liian tummaksi. Minä nostin lopussa piirakan ylemmäksi uunissa, kun en muistanut laittaa kahta leivinpaperia päällekkäin pellille, kuten yleensä laitan.
Minä tykkään laittaa raparperiakin paljon piirakkaan, ei maistu meistä liian kirpakkaalle. Myös kaneli sopii raparperipiirakan pintamausteeksi sokerin ohella.
Ripsautin piirakalle vielä hieman sokeria uunista oton jälkeen.
Sama ohje piirakkavuoalliseen sopivana (eli yllä oleva ohje puolitettuna) omenaversiona löytyy täällä.
Omenan ja raparperin lisäksi pohjaa voi käyttää mihin tahansa marja- tai hedelmäpiirakkaan.
Kommentit