Suklaa-appelsiinikakku on edelleenkin meidän suvun lempikahvikakkuja. Ihan ilman pintasuklaatakin.
Suklaa-appelsiinikakun ohje löytyy blogiarkistosta täältä.
Kakkuvuokien jauhottamisessa/jos jauhotan yleensäkkään ollenkaan, olen siirtynyt käyttämään vehnäjauhoja.
Tarkoitus ei ollut laittaa suklaata enää kakkujen pinnalle, vaan mieli muuttui ja ainut tumma suklaa mitä karkkikaapissa oli, oli jotain missä oli hippuja seassa. Ei paras vaihtoehto suklaan pursottamiseen ohuena, vaan eiköhän nämäkin tule syötyä.
Sitruunan makuinen maitokakku/kuumamaitokakkau on aina lukeutunut lempparikakkuihini. Nyt tein yksinkertaisen ohjeen ja paistoin siitä yhden kakun tässä noin 2,4 litran vuoassa. Sokeria laitan nykyisin vähemmän mitä alkuperäisessä iki-vanhassa ohjeessa on ja suolaripsauksen lisään.
Täältä löytyy aikaisempi postaus maitokakusta.
Sitruunan makuinen maitokakku
(1 kpl ISOJA kakkuja, kuvan kakku on paistettu 2,4 litran vuoassa)
( kkp = 1½ dl)
4 isoa munaa
3 kkp sokeria ( = 4½ dl) Nykyisin laitan 3½ dl ja kakun makeus riittää meille vieläkin
3 kkp vehnäjauhoja ( = 4½ dl)
1 kkp perunajauhoja (= 1½ dl)
1 tl leivinjauhetta (laitoin pikkasen kukkurallisen)
2 tl vaniljasokeria + ripsaus suolaa
ison sitruunan oikein ohueksi raatettu keltainen kuori
150 g voita ( nimenomaan voita, että tulee makua)
1kkp maitoa ( = 1½ dl)
Kiehauta voi ja maito kattilassa. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon siivilöiden vuorotellen voi-maitoseoksen kanssa. Lisää hyvin pestystä sitruunasta raastettu ohut keltainen kuoriraaste. Sekoita taikina tasaiseksi. Paista voidellussa, (jauhotetussa) kahvikakkuvuoassa alimmalla tasolla 160 -175 asteessa noin 1h. Kakkuvuoan materiaali ja vuoan muoto vaikuttavat kypsymiseen.Tsekkaa jo 45 min kohdalla. Kokeile kakun kypsyys kakkuosan keskeltä tikulla. Kun tikkuun ei enää tartu kosteaa taikinaa, on kakku kypsä. Varo, ettet paista kakkua liian kuivaksikaan. Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ja kumoa se sitten varovaisesti lautaselle/ritilälle.
HUOM! jos et tykkää sitruunan mausta, jätä vaan kuoriraaste pois.
Maitokakku menossa uuniin. Taikina on todella löysää, jauhoja ei saa mennä lisäämään.
Tiikerikakkuja tein ystäville pääsiäiskukiksi. Tällä kertaa tein kakut 1,8 litran vuokiin hieman pienemmillä ainesuhteilla.
Tiikerikakku
(yksinkertainen ohje = 1 kakku, vuoan tilavuus 1,8 litraa)
200 g voita
200 g sokeria (1 dl = 85 g)
4 isoa munaa
250 g vehnäjauhoja ( 1 dl = n. 65 g)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliini tai vaniljasokeria
0.75 dl maitoa
tiikeriraitaan 2 rkl tummaa kaakaojauhetta + 2 rkl maitoa tai kermaa
Valmistaminen:
Vatkaa rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi
Lisää puolet munista, maito ja puolet keskenään sekoitetuista kuivista aineksista ja sekoita rivakasti taikinaksi. Minä teen sekoittamisen koneella.
Lisää loput munat ja kuivat ainekset ja sekoita taikinaksi
Ota kolmas osa taikinasta eri kulhoon ja sekoita siihen tiikeriraitaan tuleva siivilöity kaakao ja maito
Laita voideltuun vuokaan ensin vaaleaa, sitten kaakaotaikina ja loput vaaleasta taikinasta
Nostele tai pyöräytä haarukalla halutessasi taikinoita hieman sekaisin, itse en tee tätä vaan minusta kakkuviipaleeseen tulee ihan riittävän kaunis kuvio ilmankin, kun taikinan ainsuhteet ovat ok. Ja mulle riittää yks kunnon raita.
-Paista kakku voidellussa (jauhotetussa) teflonvuoassa noin 160 asteisessa uunissa noin 1 tunti tavallisen uunin alimmalla tasolla. Nosta paiston loppupuolella hieman lämpötilaa, jos näyttää tarpeelliselta.Tarkista kakun kypsyys tikulla kakkuosan keskeltä. Kun tikkuun ei enää tartu kosteaa taikinaa, on kakku kypsä. Älä usko siihen, että kakku irtoaa reunoista. Ei se kakku sieltä reunoista raakaksi jää, vaan kakkuosan keskelta voi jäähä) Jäähdytä kakkua hieman (muutama minuutti) ja kumoa se sitten varovaisesti leivinritilälle tai isolle lautaselle.
Tällä kertaa tiikerikakkuun tuli tällaise raidat, ihan ilman taikinoiden nostelua/sekoittelua vuoassa.
Kommentit