... näiden pullien ei siis ole tarkoituskaan olla mitään voisilmäpullia...vaan niitä oikeita voipullia.
Ainakin te vanhemmat lukijat muistatte nämä kaksikerroksiset voipullat....ettekös muistakkin?
Hieman enemmän voisi vielä päällimmäisen pullakerroksen repeämistä näkyä pinnassa, semmosta hämähäkin seittimäistä.... vaan harjoitus tekee mestarin näidenkin pullien teossa....
Vanhanajan voipulla
5 dl kädenlämpöistä maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl suolaa (voisiko ihan vähän vähentää?)
1 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
200 g voita
n. 2 litraa vehnäjauhoja ( niin paljon että taikina on pehmeä kupsakka)
Voipullan kuori
1/3 edellistä taikinaa
225 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
pienenpieni ripaus soodaa (auttaa pinnan "repeämisessä")
1rkl kardemummaa
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Mittaa sokeri, suola, kardemumma sekä munat ja lisää maitoon. Lisää osa jauhoista ja alusta taikina. Lisää rasva ja jauhoja siten että taikina on sopivan pehmeää. Vaivaa taikinaa kunnes taikina ei enää tartu sormiin (n10min). Anna taikinan levätä n 30min.
Ota taikinasta 1/3 ja lisää siihen voi, jauhot, sooda ja kardemumma. Anna kuoritaikinan levätä.
Pyöritä pullataikinasta pieniä pullia (muista että pullan koko kasvaa kun kuori lisätään!). Kauli kuoritaikinasta ohuehko levy ja leikkaa se yhtä moneen osaan kuin mitä pikkupullia on ( minä otin pyöreitä "lätkiä" millä päällystin pullaaihiot). Aseta pikkupulla keskelle kuoripalaa ja pyöritä/taittele siten että kuori on kokonaan pullan ympärillä (venytä kuorta tarvittaessa varovasti). Kohota pullat hyvin (paina hieman littanaksi -> Mimmin lisäys) ja voitelepullat kananmunalla.
Kuori repeää kauniiksi kun annat voitelupinnan hieman kuivahtaa ennen paistoa!
Paista pullat 200 asteessa 15-20 min (kunnes pulla on kauniin ruskea) ja tuntuu keveältä kokoonsa nähden.
Muutaman kerran olen nyt näitä pullia tehnyt ja kertaakaan ei ole just tasan menneet aihiot ja päällimmäinen pullakerros....vaan olen sitten paistanut loppupullista ihan tavallisia voisilmävaniljapullia.
Nämä pullat eivät ole kovin makeita...rasvaahan näihin tulee järkyttävä määrä.
Ihan varma en ole mistä olen tämän ohjeen ottanut (yleensä kyllä mainitsen alkuperän, jos se vaan on tiedossa), vaan ainakin Punaista ja makeaa-blogissa näitä on tehty.
Kommentit