CIMG8235-001.jpg

Tämä ateria kypsyi vaivattomasti uunissa kaikki ruoat samalle pellille laitettuna, tosin kaikki omissa astioissaan

Meillä ei tykätä valmismaustetuista lihoista, joten maustan lihan lähes aina itse. Maustoin liha jo kypsentämistä edellisenä iltana ja laitoin porsaanfileen hyvin suojattuna maustumaan jääkaappiin. Vaan jos ei muista maustaa lihaa jo edellisenä päivänä, niin hyvin tämä ruoka onnistuu niinkin, että maustaa lihan ottaessaan sen huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä ja laittaa sitten suoraan kypsymään uuniin.

Helppo uunissa kypsennetty porsaan sisäfile

maustamaton porsaan sisäfile

soijakastiketta (noin 1 rkl)

suolaa (vajaa 1 tl)

paprikajauhetta (vain ½ tl)

mustapippuria myllystä reilusti

fariinisokeria (noin 1 rkl tai voi olla hunajaakin)

sipulijauhetta (vajaa 1 tl)

Minä tein lihan näin. Maustoin lihan joka puolelta hieromalla mausteet lihan pintaan ja laitoin fileen kokonaisena (pitkulaiseen) vuokaan. Taitan yleensä fileen ohuen pään allepäin kaksinkerroin, niin ei kypsy rutikuivaksi sekään pää. Maustoin siis lihan jo edellisenä päivänä ja peittelin astian hyvin ja laitoin jääkaappiin yön ajaksi.

Valmistuspäivänä otin lihan tuntia ennen huoneenlämpöön. Aukaisin suojat ja laitoin astian pellille. Enkä siis edes paistanut lihan pintoja kiinnu pannulla.

CIMG8232-001.jpg

Kermaperunat kypsistä perunoita:

Keitin edellisenä päivänä tarkoituksella (annabella) perunoita reilusti enemmän, että niitä riitti näihinkin lisäkeperunoihin.

Kuorin kypsät jäähtyneet perunat ja leikkasin ne pienemmiksi. Ripottelin perunoille suolaa, vähän paprikajauhetta, sipulijauhetta ja pippuriksi laitoin jauhettua valkopippuria.  Nesteeksi laitoin ruokakermaa (voisi olla tietty maustettuakin esim sipuli- tai juustokermaa). Kermaa vuokaan sen verran, että melkein kaikki perunat peittyvät. Perunakulhon laitoin samalle pellille missä liha jo odotti pääsyä uuniin.

CIMG8232-002.jpg

Pienet uunitomaatit: miniluumutomaatteja tai muita pieniä tomaatteja + öljyä loraus + mustapippuria myllystä + suolaa+ ripsaus sokeria. Kaikki pyöräytetään sekaisin ja laitetaan samalle pellille uuniin lihan ja perunoiden kanssa.Näihin passaisi niin hyvin maustteeksi mylös valkosipuli, vaan meninkin kysymään kanssasyöjältä, että laitanko. Ei oo pakko laittaa, oli vastaus. Siis tarkoittaa meillä, että elä laita. Minä laitoin tomaatitkin samaan aikaan, ajatuksella että otan ne pois, jos valmistuvat liian aikaisin. Vaan minulla tomaatit olivat korkeassa kulhossa, niin annoin niiden olla saman aikaa. Kerran sekoitin tomaatteja nostellen kypsentämisen aikana.

Laitoin pellin vähän vajaa 200 asteiseen uuniin ala-osaan, kunnes lihan sisälämpötila on noin 70 hujakoilla. Aikaa menee puolen tunnin kieppeillä. Kannattaa tsekata lihan sisälämpötila mittarilla.

CIMG8231.jpg

Meillä possun lihan pitää olla kypsää, mutta ei vielä saa kuivaksikaan saa mennä.Tarkistin lämpötilan mittarilla ja kun se oli meille sopiva (oli lähes 72 astetta) otin lihan pois uunista ja peittelin sen vetäytymään noin 10 minuutiksi.

Meillä syödään hyvin harvoin tällaisella aterialla lisäkekastiketta, varsinkin silloin kun ollaan kaksistaan. Peruna ovat sen verran kosteassa muodossa ja pikkutomaatit meheviä, ettei kaivata kastiketta. Jos  kuitenkin haluaisi tehdä kastikkeen, voisi lihavuokaan laittaa kermaa ja mausteita ja kuumentaa sen kattilassa ja antaisi hetken kiehua sakeammaksi ja näin saa helpon  kermakastikkeen. Kastikkeen voisi maustaa vaikka rosmariinilla, sinapilla, laittaa sekaan paistettuja sieniä tai hienoksi hakattuja hillosipuleita yms.

Minulla perunat ja tomaatit kypsyivät uunissa saman aikaa kuin lihakin. Tarvittaessa voi laittaa kannen/folion astioille, jos ruoka meinaa ruskistua liikaa. Vaikka perunat tehdään kypsisät perunoista, tykkään että niidenkin pitää saada olla uunissa riittävän kauan, jotta neste kiehuu ja sakenee.

Perunakulho ja pikkutomaatit olivat sammutetussa uunissa suojattuna sen aikaa, kun liha vetäytyi.

CIMG8237-004.jpg

Leikkasin vetäytyneen lihan ohuiksi viipaleiksi. Yhtään ei lihasnestettä valunut leikatessa lihaa, kun se oli vetäytynyt hyvin ennen leikkaamista. Liha oli kypsää, mutta vielä oikeinkin mehevää, pehmoista. Vetäytymisen aikana lihan sisälämpötila nousee vielä lähes pari astetta.

CIMG8235-003.jpg

Pikkutomaatteja kannattaa maistella kypsentämisen jälkeenkin ja maustaa niitä tarvittaessa lisää. Tomaateista kypsentämisen aikana irronnut neste imeytyi niihin takaisin, kun nekin tekeentyivät uunissa peitettynä saman aikaa mitä liha tekeentyi poissa uunista.

CIMG8250-002.jpg

Jos filettä jää, voi sen käyttää vaikkapa pyttipannuun, sen voi paloitella kastikkeeseen, pataruokaan, tehä siitä kylmiä tai lämpimiä voileipiä, tehä siitä ja keitetyistä riisistä paistinpannulla riisihässäkkää, hyödyntää sen täytettyihin paprikoihin, tomaatteihin tai kesäkurpitsaan, paloitella sen pitsaan tai munakkaaseen tai sitten lopulle lihalle käy kuten meillä useimmiten eli se vaan kummasti häviää jääkaapista.