CIMG2467-001.jpg

Lyttyperunat eli litistetyt perunat eli murskaperunat ovat olleet jo muutaman vuoden monien keittiön arkea. Meilläkin niitä ollaan tehty muutamia kertoja, vaan empä näköjään blogiin asti ole niistä mitään saanut. Nyt kun uusien perunoiden sesonki on alkamassa, voisi niitä keittää/höyryttää tarkoituksella enemmän ja tehdä jollekin aterialle lyttyperunoita. 

Kuvan lyttyperunat on tehty ihan vanhoista perunoista. Maukkaimmat lyttyperunat saa, kun perunoita ei kuori. Meillä kaikki eivät tykkää perunan kuoren mausta, joten nämä tein kaikki kuorituista perunoista. Monasti teen osan kuorituista ja osan kuorimattomista. 

Lyttyperunat maistuvat ihan sellaisenaankin jonkin kylmän kastikkeen kera esim. aura tai feta-kermaviilikastikkeen, meillä lyttyperunat syötiin tällä kertaa ihan lisäkeperunana uunikyljysten kanssa. Kyljyksiin ei montaa raaka-ainetta tarvita, sillä maku tulee kipparikermasta.

CIMG2453.jpg

Kyljykset valmistin alla olevan ohjeen mukaan.

Uunikyljykset kippari-kermakastikkeessa

3 kpl porsaankyljyksiä

rasvaa lihojen ruskistamiseen

suolaa ja mustapippuria (myllystä) lihojen maustamiseen

1 prk ruokakerma kipparia (valio 2,5 dl)

3 ananasviipaletta (säilyke)

 

Nuiji kyljyksiä hieman ohuemmiksi muovin läpi ja leikkaa reunarasvaan/kalvoon viilto, ettei kyljys käpristy kypsyessään.

Ruskista lihat pannulla molemmin puolin ja siirrä ne uunivuokaan. Mausta lihat suolalla ja pippurilla

Kaada kippari-ruokakerma vuokaan, myös lihojen päälle.

Nosta sitten jokaiselle kyljykselle ananasviipale ja rouhaise vielä mustapippuria ananaksen päälle.

Kypsennä kyljyksiä 175-200 asteisessa uunissa, kunnes ovat kypsiä. Minulla hautuivat lähes tunnin. Loppupuolella laitoin vuoalle folion päälle.

CIMG2462-002.jpg

Lyttyperunoita varten kannattaa perunat keittää jo hyvissä ajoin tai nämä voi tendä ns tähdeperunoista. Kuori mukana, niin ovat vielä parempia. Kun rasvana käyttää voita, tulee lyttyperunoihin tietenkin erilainen paahteinen maku mitä jos rasvaksi laittaisi öljyä. Molemmilla rasvoilla olen tehnyt ja aina ovat perunat tulleet syödyiksi. Puolelle kg perunoita kannattaa laittaa ainakin 50 g voita.

Jos ei ole keitettyjä perunoita, eikä halua ruveta keittämään, niin kyllähän perunat voi kypsentää uunissa ihan alusta lähtien. Eli perunat vuokaan/pellille ja 200 asteiseen uuniin kunnes pehmeitä. Sitten vaan litistetään, rasvataan + maustetaan ja ruskistetaan kuumassa uunissa.

Lyttyperunat (litistetyt perunat)

keitettyjä (tai uunissa kypsytettyjä) perunoita (mielellään kuorimattomia)

voita sulatettuna (tai öljyä) 

mieleisiä mausteita (minä laitoin suolaa, paprikajauhetta, vähän valkosipulia ja mustapippuria)

Laita kypsät perunat uunivuokaan/pellille (leivinpaperin päälle).

Litistä perunat haarukalla, kauhalla, kulhon pohjalla -> saa isomman määrän kerralla tai ihan vaan käsin.

Sekoita sulatetun voin/öljyn sekaan mausteet ja penslaa seosta perunoille (joskus olen penslannut molemmin puolin) TAI voitele perunat pinnaltaan rasvasulalla ja ripottele mausteet pintaan.

Ruskista perunoita kuumassa uunissa (250 astetta) ihan hyvän ruskeiksi. Samalla voikin saa paahtuneista makua.

CIMG2461-002.jpg

Näin grillikaudella lyttyperunat voivat mennä grilliin ruskistumaan muiden grillattavien seuraksi.

Kerran olen tehnyt lyttyperunoita niin että perunat olivat vieri vieressä pellillä , kevyen rasvapenslauksen ja mausteiden lisäksi laitoin tähteeksi jääneitä pieniä  pekonikuutioita päällimmäiseksi ja perunat uuniin ruskistumaan. Olivat todella hyviä. Kuvaa vaan ei tullut silloin otettua.  Kokeilkaas.