Maa-artisokkakeiton jälkeen söimme pääruokana possun ulkofilettä ja paprika-cheddarkastiketta.
Kastikkeen ohje löytyy tuosta linkin takaa.... nyt vaan laitoin cheddaria pienemmän määrän mukaan, kun yksi syöjä epäili ettei niin tykkäisi siiitä. Onneksi luulo osoittautui vääräksi. Vaan siitä syystä kastike on vaaleampaa mitä linkin takaa löytyvissä kuvissa.
Itse tykkään tästä soosista paljon....chiliä yms makuja saa laittaa aika reilulla kädellä sellaiset jotka tykkäävät voimakakkaasti maustetusta ruoasta.
Porsaan ulkofilettä ostin aika ison palan, vaikka syöjiä olikin vaan neljä. Meillä kun tällainen liha tekee hyvin kauppansa kylmänä ruisleipäviipaleiden päällä sinapilla verhottuna.... joulua odotellen.
Uunissa paistettu porrsaan ulkofile
1.8 kg pätkä porsaan ulkofilettä
lihan maustamiseen: sinappia, suolaa, paprikajauhetta, mustapippurirouhetta, 2 valkosipulin kynttä, ripsaus inkivääriä.
TUNNUSTAN, en puhdistanut fileestä pinnalta pois rasvoja enkä ruskistanut lihan pintaa kiinni pannulla, vaan tein fileen näin helpolla tapaa....
Lihan pintaa hinkataan halkaistulla valkosipulin kynnellä ja sivellää ohuehko kerros sinappia ja muut mausteet ripotellaan ( ihan reilu määrä) pintaan. Uunivuoka missä lihan aikoo kypsentää on oiva astia maustamissessionkin aikana, niin ei tule sotkuja joka paikkaan. LIhan annetaan maustua kylmässä muutamia tunteja tai vaikka yönkin yli. Liha otetaan huoneen lämpöön vähintään ½ tuntia ennen uuniin laittamista lämpenemään. Laitetaan lihalämpömittari lihaan ja kypsennetään sitä n.150 asteisessa uunissa haluttuun lämpötilaan asti. Meillä kun tykätään kypsästä lihasta, kypsennän tällaisen ulkofileen lähes 80 asteeseen.... kosteammasta lihasta tykkäävät voivat jättää lämpötilaksi 70-75 astetta. Lihan annetaan rauhoittua peitettynä 10-15 min. ja sen jälkeen leikataan poikkisyin viipaleiksi. Jotkut tykkäävät paksuista viipaleista, meillä tykätään ohuista.
Valuneesta paistoliemestä voisi tehdä maukkaan kastikkeen, vaan minä käytin liemen tällä kertaa ihan toiseen ruokaan. Pois sitä ei missään nimessä kannata laittaa.
Yllättävän hyvin mausteet imeytyivät lihaan. Ne muutamat palat mitkä jäivät, syötiin nautiskellen ruisleipäviipaleiden päällä....
Kommentit