Suolaiset hyrrät kotitekoiseen taikinaan ovat edelleenkin kestosuosikkejamme ja kaipä ne tulevat aina olemaankin. Joskus toki teen hyrrät kaupan taikinaankin, mutta palaan sitten takaisin joko rahkavoitaikinaan tai sekoitettuun voitaikinaan tai kermaviilitaikinaan tms. Myös hiivataikinoista teen näitä edelleenkin usein.
Päivitin ohjettani viime joulun alla ja se löytyy isompana määränä täältä.
Tällä leipomiskerralla tein rahkavoitaikinan 500 g voita ja siihen suhteutettuna kaikki muut aineet. Jos haluat tehdä kotitekoisen sekoitetun voitaikinan löytyy siihen ohje esim täältä. Täytteiden määrät aina vähän vaihtelevat riippuen kuinka isonsta taikinasta teen. Ite inhoan sitä, että leipomisista jää pieniä rippeitä sitä taätä ja tuota. Joten maalaisjärjen käyttö sallittu täytemäärissä. Kinkun tilalle voi tietenkin käyttää muuta lihaleikkeletta/valmistetta ja valitsee vaan siihen sopivan tuorejuuston ja muut käytettävät täyteaineet.,
Minä teen edelleenkin rahkavoitaikinan usein jo edellisenä iltana valmiiksi levyksi muovipussiin jääkaappiin. Periaatteessa tämän taikinan voi leipoa jo vaikka heti hetken kylmetyksen jälkeen. Jos tekee sekoitetun voitaikinan, se on tehtävä ehdottomasti jo edellisenä päivänä jähmettymään kylmään.
Kinkku-paprika-juustohyrrät
(ohjeella tehden tulee noin 40 kpl hyrriä koosta riippuen. Halkaisijaltaan noin 7 cm olivat hyrrät valmiina. Minä leivon tällaisen määrän yhdessä erässä eli tulee reilun metrin pituinen täytetttyjä rulla. Vaan jos tämä tuntuu turhan isolta rullalta, niin puolita taikina ja täytteet tekovaiheessa ja tee 2 rullaa)
Taikina: rahkavoitaikina
550 g vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)
500 voita (tai leivontamargariinia) (saa olla huoneenlämpöistä)
2 tl leivinjauhetta
500 kg tavallista maustamatonta maitorahkaa (ei pehmeää)
(joskus laitan ripsauksen suolaa riippuen mitä kinkkua ja juustoa käytän täytteeksi TAI jos jostain kumman syystä käytän leivontamargariinia rasvaksi)
Täyte koko määrälle taikinaa
200 g chili-paprikatuorejuustoa
350 g pala savukinkkua (käytän yleensä ylikypsää palvikinkkua, kotimaista)
150 - 170 g pss juustoraastetta sisälle (monesti ihan vaan arkijuusto- tai pitsajuustoraastetta)
1 iso punainen suippopaprika
jotain vihreää viksi: reilu ½ dl kevätsipulia/purjon vihreää osaa hienonnettuna (tai/ja persiljaa hienonnettuna)
Voiteluun
1 kananmunaa (+ tilkka vettä)
Pinnalle
Jos pinnalle haluaa vielä laittaa juustoraastetta, menee sitä noin 150 g (=3 dl) kohtuudella laitettuna
Valmistus
Taikina: Tee taikina muutamaa tuntia ennen tai vaikka jo edellisenä iltana kylmään.
Mittaa jauhot, leivinjauhe ja rasva isoon kulhoon ja nypi seos ryynimäiseksi…. ihan vaan ronskisti koko kädellä. Lisää rahka ja pursele tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina isoon muovipussiin (tai jaa se kahteen pussiin), taputtele pussin päältä levyksi ja laita kylmään jähmettymään. Taikinan voi nostaaa huoneenlämpöön vähän pehmenemään (esim tunti) ennen kun aloittaa tekemistä.
Täyte: Hienonna savukinkku veitsellä/koneella tai vaikkapa raastimella raastamalla, kuten minä näissä taas tein. Tee paprikasta pieniä kuutioita tai hienonna se monitoimikoneen leikkuriterällä. Hienonna kevätsipulit/persilja ihan pieneksi.
Hyrriksi leipominen
Kaulitse taikina suorakaiteen malliseksi (esim noin 110 cm x 25 cm.... minä leivon pakastimen kannen päällä ja tämän levyisen mahtuu siihen just kaulihtemaan) Ihan hyvin onnistuu näinkin ison teko, kun vaan laittaa pohjalle jauhoja, ja kaulitsee levyn hellävaraisesti). Mutta jos taikinamäärä tuntuu liian isolta, puolita se ja tee 2 levyä.
Levitä tuorejuusto, kinkku, paprika ja sipuli/persilja ja päälimmäiseksi juustoraaste. Rullaa napakaksi rullaksi pidemmältä sivulta, nipistele liitoskohta sormin kiinni. Leikkaa rulla hyrriksi (paksuus 2-2½ cm) ja nosta hyrrät pellille leivinpaperin päälle. Voitele kananmunaseoksella (edesauttaa koossa pysymistä värin lisäksi) ja ripottele vielä halutessasi pinnalle juustoraastetta. Paista hyrrät uunin keskitasossa tasalämmöllä 200-225 asteisessa uunissa mieleisen värisiksi ja kypsiksi. Me tykätään näissäkin ihan kunnon paistopinnasta. Aikaa pellillisen paistumiseen menee 15 minuutin molemmin puolin hyrrien koosta ja lämpötilasta/uunista riippuen. Muista kurkata myös pohjalle, etteivät tummu sieltä liikaa. Anna hyrrien jäähtyä kunnolla tasaisella alustalla ennen pinoamista/pakkaamista.
Onneks näitä on vielä vähän pakastimessa pyhän ajaksi pikkusuolaiseksi kahvipöytään. Jos lämmitätä hyrrät laittaessasi ne tarjolle, älä lämmitä niitä "lötköksi" asti. Me syödään nämä useinmiten ihan kylminä.
Kommentit