Vaihteeksi keittämällä kypsennettyjä lihapullia...

1855730.jpg

Keitetyt tomaattiset lihapyörykät

Valmista lihapyörykkätaikina haluamallasi ohjeella. Minä laitoin 300 g jauhelihaa + ½ dl korppujauhoja + 1 dl rasvatonta maitoa +1 rkl vehnäjauhoja lisäsitojaksi + 1 muna + mausteita -> tästä tuli 12 isoa lihapullaa

Keitinliemi;  400 g tlk tomaattisurvetta + 3-4 dl vettä + 1-2 sipulia ( tai pakastesipulia 2 dl), suolaa, sokeria, pitsamaustetta, kuivattua ruohosipulia (timjami ja valkosipuli sopivat myös hyvin, minä en laittanut) -> kaikki kattilaan ja annetaan liemen hautua 5-10 min. (Jos ei tykkää pienistä tomaatin sattumista liemessä, voi tämän seoksen soseuttaa tai käyttää tomaatina paseerattua tomaattia)

Lihapyörykät kannattaa tehdä esim. lautaselle valmiiksi ja sitten vaan ripeänä laitetaan lihapyörykät vieri viereen yhteen kerrokseen kattilaan liemen sekaan. Minulla mahtui kaikki yhdellä kertaa, koska tein noin pienen annoksen. Tämä liemi riittää 400 g lihaa tehtyihin pyöryköihin. ( sivuhuomautus..minullakin oli 400 g pakkaus lihaa, mutta kun minä teen aina samasta Dorallekkin ruoan, joten vanharouva sai 100 g ja muille jäi 300 g)

Lihapyöryköiden annetaan hiljaa hiplettäen hautua kypsiksi kannen alla. Lientä on sen verran, ettei pyöryköitä tarvitse kääntää... isosti ei kannata keittää, etteivät pullat hajoa. Kypsymisaika on koosta riippuen 10-15 min. Minä hauduttelin tekemiäni lihapyöryköitä jopa 25 min ja olivat aivan ihanan meheviä. Varmimmin kypsyyden saa todettua halkaisemalla ykden lihapulla...saahan siinä samalla maistiaistakin...

Tomaattinen keitinliemi oli aika sakeaa lihapyöryköiden hauduttamisen jälkeen, mutta minä suurustin sitä kuitenkin vielä vähän maizenan vaalealla suuruksella, koska meillä tykätään sakeamman sorttisista kastikkeista.

Nämä ihanan väriset lihapyörykät sopivat nautittaviksi perunoiden tai pastan kanssa..on näitä riisinkin kanssa syöty, eikä kukaan valittanut.

1855727.jpg

Harvoin saan kuvaan tallennettua kuuman ruoan höyryä näin selkeästi....

1855739.jpg

Me söimme tomaattiset keitetyt lihapyörykät perunoiden ja kukkakaaligratiinin ja ihan tavallisen vihersalaatin kera.

Tomaattisten liharuokien ystävät, näitä pyöryköitä kannattaa kokeilla. Itse lihapyörykäthän jokainen voi maustaa lempimausteillaan.