Edesmennyt isäni teki maailman parasta lihakeittoa. Vieläkään ei minulle ole auennut kaikki keiton salat, mutta valmistusmenetelmänä noudatin tämänkin keiton teossa isän oppeja eli ruskistin lihat oikein ruskeiksi paistinpannulla ennen hauduttamista. Tokihan aikoinaan lihakeitto tehtiin (ja vielä nytkin tehdään ) eri ruhonosista, vaan tämä on tällainen pikaisempi versio helposta lihakeitosta. Vaikka tein keiton naudan minuuttisuikaleista, haudutin lihoja ruskistamisen jälkeen, sillä tykkääämme oikein pehmoissesta lihasta.
Tälleen minä keiton tein.
Lihakeitto (naudan minuuttilihasta)
(valmista keittoa tulee pikkasen reilu 2 litraa)
300 g naudan minuuttisuikaleita
2 isoa keltasipulia
rasvaa lihojen ruskistamiseen
vettä
lihaliemikuutioita/lihafondeja (1-2 kpl)
suolaa (aluksi vaan ½ tl)
kokonaisia maustepippureita (10 kpl)
soijakastiketta ( aluksi ½ rkl)
paprikajauhetta (aluksi ½ tl)
rouhittua mustapippuria muutama kierros myllystä
laakerinlehtiä (3-4 kpl)
6 oikein isoa perunaa (= noin 800 g kuorimatonta)
400 g pakastekeittojuureksia
(sipulin vihreitä varsia -> pakastin kesällä )
persiljaa
Valmistaminen
Ruskista lihat ja hienonnetut sipulit oikein kuumalla paistinpannulla ja siirrä kattilaan.
Lisää vettä niin että lihat reilusti peittyvät ja kaikki mausteet ja anna lihan hautua noin 1 tunti.
Lisää keittoon kuoritut huuhdotut pienet perunakuutiot ja pakastekeittojuurekset ja jatka kypsentämistä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää keittoon tarpeen mukaan vettä kypsymisen aikana. Tarkista keiton maku. Lisää hienonnettu persilja keittoon just ennen
Kyllä keitossa ihan reilusti sattumiakin on, vaan minä laitoin keiton nestevoittoiseksi, koska sellaisesta tykkäämme.
Kommentit