9141.jpg

Ekaksi teki mieli vanhanajan porkkanamuhennosta. Vasta sen jälkeen rupesin miettimään minkä kanssa sitä syödään. Uunia en halunnut kuumentaa, joten airfryeriin päätyi ihan tavallisia lihapullia ja niiden jälkeen laitoin raakoista punajuurista pöhisemään lisukkeen.

Porkkanamuhennos

5-6 dl pieniä raakoja porkkanakuutioita

3-4 dl vettä

½ tl suolaa

3-4 dl maitoa (osaksi voi laittaa lorauksen kermaakin)

4-5 rkl vehnäjauhoja

muskottia ihan pieni ripsaus

suolaa

sokeria

jauhettua valkopippuria

Valmistaminen

Keitä porkkanakuutiot suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi. Muista pitää keitosta silmällä, ettei neste lopu kattilasta.

Sekoita vehnäjauhot + kylmä maito (+ kermaloraus) ja kaada se ohuena nauhana kuumaan seokseen koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen hyvin  pohjaa myöten.

Hauduta ruoka kypsäksi, jopa hieman ylikypsäksi, niin että porkkana rupeaa soseutumaan valkomuhennospohjaan. Tarkista sakeus, muhennos on sakeampaa mitä kastike.

Mausta ruoka suolalla, valkopippurilla ja pienellä määrällä muskottia (varo, on aika omalaatuisen makuista)

Samalla ohjeella voit valmistaa myös muhennosta muistakin kasviksista/kasvisseoksista.

Kasvismuhennos sopii hyvin esim. kaikkien lihamurekeruokien tai paistetun kalan lisukkeeksi (samalla tulee kastike ja lämmin kasvislisäke)

CIMG0565.jpg

Ihan tavallisia lihapullia naudan 10% jauhelihasta. OBH Nordica airfryeri 8 min 200 astetta (oli pari minuuttia esilämmitetty), ilman mitään ravisteluja tai kääntelyjä. Samalle maistuvat, vaikkeivat kaikki oliskaan just samanvärisiä.

9149.jpg

Sitruunainen punajuurilisäke airfryerissä

Laitoin raakoista kuorituista punajuurista leikatut ohuet puoliviipaleet vuokaan (3 oikein isoa punajuurta) ja sekaan loraukset öljyä ja vettä, suolaa, valkopippuria, sitruunanmehua ja sokeria (valkosipulikin kävisi oikein hyvin.) Annoin kypsyä airfryerissä 160-170 asteessa pitkään. Kävin tsekkaamassa iana välillä ja sekoittelin niitä ja kattelin, että aikooko lisuke kypsyä. Kyllä kypsyi, vaan aikansa otti. Onneksi laitoin hyvissä ajoin kypsymään.

Toistekkin tehään sitruunaisia punajuuria, vaan sitten esikeitän punajuuret vedessä noin 20 minuuttia ja vasta sitten laitan mausteineen airfryeriin loppukypsymään.

CIMG0575.jpg

Porkkanamuhennos maistui oikeinkin hyvälle, sillä emme olleet tehneet ja syöneet sitä pitkiin aikoihin. Punajuurilisäke oli enemmän minun mieleinen mitä kanssasyöjän. Minä napostelin loput ihan kylmänä sellaisenaan.