CIMG5145-001.jpg

Suolaiset piirakat tekevät meilä aina kauppansa. Tälainen tavis kinkkupiirakka on yksi suosikkejamme. Tämä piiras ei ole järin suuri, mutta tuplaamalla ohjeen saa pellillisen kokoisen piirakan. Minä tein piirakan tällaiseen suorakaiteen malliseen vuokaan, mikä on ihan tavallisen pyöreän piirakkavuoan kokonen (halkaisija 30 cm).

Kinkkupiirakka

(piirakkavuoallinen, tuplaa ohje, niin saat 50 cm leveän uunin pellille passelin ohjeen...pellin koko 34x37 cm)

Pohja:

2 dl vehnäjauhoja

75 g voita tai margariinia huoneen lämpöisenä/kovana

½ tl leivinjauhetta

1 iso kananmuna

Täyte:

200 g savukinkkua (minulla oli Snellmanin savustajan possunfilettä) pieninä kuutioina

½ iso punainen suippopaprika (tai pieni yksilö kokonaan) pieninä kuutioina

juustoraastetta (pinnalle ripoteltuna noin 3 dl)

2 dl maitoa (tai kermaa, tai kerma-maitoa tai vaikkapa kermaviiliä)

2 isoa kananmunaa

ripsaus suolaa, paprikajauhetta ja jauhettua valkopippuria

Valmista ensin pohja. Nypi jauhot ja rasva ja leivinjauhe ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Nosta taikinasta myös reunat.

Levitä kinkku- ja paprikakuutiot tasaisesti raakan pohjan päälle.

Ripottele juustoraaste pinnalle.

Sekoita munamaito ja mausteet tasaiseksi ja kaada se vuokaan.

Tasoita paistinlastalla pinta, jotta juustoraaste kostuu....näin se pinta ruskistuu tasaisemmin.

Paista piirakka vähän alle 200 asteisessa uunissa  25-30 min kauniin vaalean ruskeaksi.

CIMG5111.jpg

Pohjataikinaa tuntuu olevan vähän, mutta se piisaa kyllä vallan mainiosti. Tämä pohja ei saa olla paksu. Tykkään laittaa piirakkavuokaankin rypistetyn leivinpaperin, niin piirakka on helppo siirtää vuoasta pois. Yleensä jaan tällaisen jämäkän taikinan tasaisesti pellille/vuokaan osina ja siitä vasta rupean taputtelemaan pohjan ohueksi. Tämän pohjan käsittelyssä ei tarvita edes jauhoja.

CIMG5114.jpg

CIMG5120.jpg

Piiras menossa uuniin...jos pohjan reunus on tässä vaiheessa turhan korkea, voi sitä painaa sormella/haarukalla hieman matalammaksi.

CIMG5135.jpg

ja noin ½ tunnin  kuluttua piiras on tämännäköinen ja valmis otettavaksi pois uunista.

CIMG5162.jpg

CIMG5164.jpg

Kun kinkkupiirakka oli jäähtynyt hetken, päästiinkin sitä jo maistelemaan...