Suolaiset piirakat tekevät meilä aina kauppansa. Tälainen tavis kinkkupiirakka on yksi suosikkejamme. Tämä piiras ei ole järin suuri, mutta tuplaamalla ohjeen saa pellillisen kokoisen piirakan. Minä tein piirakan tällaiseen suorakaiteen malliseen vuokaan, mikä on ihan tavallisen pyöreän piirakkavuoan kokonen (halkaisija 30 cm).
Kinkkupiirakka
(piirakkavuoallinen, tuplaa ohje, niin saat 50 cm leveän uunin pellille passelin ohjeen...pellin koko 34x37 cm)
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia huoneen lämpöisenä/kovana
½ tl leivinjauhetta
1 iso kananmuna
Täyte:
200 g savukinkkua (minulla oli Snellmanin savustajan possunfilettä) pieninä kuutioina
½ iso punainen suippopaprika (tai pieni yksilö kokonaan) pieninä kuutioina
juustoraastetta (pinnalle ripoteltuna noin 3 dl)
2 dl maitoa (tai kermaa, tai kerma-maitoa tai vaikkapa kermaviiliä)
2 isoa kananmunaa
ripsaus suolaa, paprikajauhetta ja jauhettua valkopippuria
Valmista ensin pohja. Nypi jauhot ja rasva ja leivinjauhe ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Nosta taikinasta myös reunat.
Levitä kinkku- ja paprikakuutiot tasaisesti raakan pohjan päälle.
Ripottele juustoraaste pinnalle.
Sekoita munamaito ja mausteet tasaiseksi ja kaada se vuokaan.
Tasoita paistinlastalla pinta, jotta juustoraaste kostuu....näin se pinta ruskistuu tasaisemmin.
Paista piirakka vähän alle 200 asteisessa uunissa 25-30 min kauniin vaalean ruskeaksi.
Pohjataikinaa tuntuu olevan vähän, mutta se piisaa kyllä vallan mainiosti. Tämä pohja ei saa olla paksu. Tykkään laittaa piirakkavuokaankin rypistetyn leivinpaperin, niin piirakka on helppo siirtää vuoasta pois. Yleensä jaan tällaisen jämäkän taikinan tasaisesti pellille/vuokaan osina ja siitä vasta rupean taputtelemaan pohjan ohueksi. Tämän pohjan käsittelyssä ei tarvita edes jauhoja.
Piiras menossa uuniin...jos pohjan reunus on tässä vaiheessa turhan korkea, voi sitä painaa sormella/haarukalla hieman matalammaksi.
ja noin ½ tunnin kuluttua piiras on tämännäköinen ja valmis otettavaksi pois uunista.
Kun kinkkupiirakka oli jäähtynyt hetken, päästiinkin sitä jo maistelemaan...
Kommentit