CIMG9497.jpg

Mangolle maistuva hyytelökakku on aina ollut yksi lemppari hyytelökakuista, joten oli itsestäänselvyys, että sitä teen synttäreilleni.

Tykkään sellaisista hyytelökakuista, että makua antavaa on oltava myös itse hyytelökakkukerroksessa, eikä vaan ohuessa pintakerroksessa.

Minä en tykkää yhtään Bonnen soseista, vaikka niitä niin kehutaan. Minä käytän pilttiä, onhan mulle tullut jo uusi lapsuus ikävuosienikin takia.

Ohje on pitkä, koska ymppäsin tähän ohjeeseen vaikka mitä hyytelökakkuihin liittyviä asioita. 

Jos rupeat tekemään tällä ohjeella, niin malta lukea ensin koko ohje ihan ajatuksella läpi.

Tämä ohje on muunnos iki-ihanasta mangohyytelökakusta, minkä olen laittanut aikaisemmin.

Mangohyytelökakku

Pohja:

keksipohja 175 g keksejä esim. Domino, digestive tai kaurakeksi tai keksien yhdistelmä + 50 - 75 g sulatettua, jäähdytettyä rasvaa, rasvamäärä riippuu, mitä keksejä käyttää. Pohjaan voisi lisätä myös makuun sopivaa sosetta tai vaikkapa muutama lusikallinen tuorejuustoa. Jotkut laittavat muutaman lusikallisen rasvasta öljyä, näin pitäisi tulla pehmeä pohja.

TAI pohjaksi käy oikein hyvin myös ohut (sokeri)kakkulevy (tällöin kakku kannattaa tehdä suoraan tarjoiluvadille tai tehdä se kakkupahvin päälle ilman irtopohjavuoan pohjaa.

Täyte:

3 dl vaahtoutuvaa kermaa (käytän yleensä vispiä)

2 dl rahkaa (käytin vaniljarahkaa)

noin 1½ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

7 kpl liivatelehtiä ( tällä määrällä tulee ihanan pehmeää hyytelöä isoimmalla sosemäärällä)

2 rkl vettä tai makuun sopivaa mehua

2-3 dl mangososetta ( Piltti/Semper mangosose 1 prk = 1 dl, minä laitoin sosetta 3 dl)

(sitruunamehua)

Päällimmäinen hyytelökerros:

1 dl vettä tai makuun sopivaa mehua

2 dl hyytelösokeria

2½ -3 dl mangososetta

Koristeeksi

kermavaahtoa, suklaata (sulatettuna tai rouheena), hedelmää, karkkeja, syötäviä kukkia jne.

Kakun valmistaminen

1.Valmista ensin pohja. Hienonna keksit esim monitoimikoneella tai vaikkapa pussissa kaulimella tai kulhossa käsin/perunasurvimella mukuttamalla. Keksien pitää olla ihan hienoa. Sekoita jäähtynyt rasva sekaan.

Jos käytät vuoassa reunakalvoa, laita se paikoilleen. Tai suihkauta vuoan reunoille vuokaemulsiota tai öljyä pullasiveltimellä ja siivilöi reunaan tomusokeria. Näiden pitäisi auttaa kakun irtoamista vuoasta.

Taputtele massa irtopohjavuoan (pingota leivinpaperi vuoan pohjalle, jos et tee tarjoiluvadille suoraan)  tai muun vuoan (vuoraa vuoka kelmulla tai halkaistulla muovipussilla -> sen avulla kakku on helppo nostaa vuoasta pois, reunat eivät tule niin siistit) pohjalle. TAI laita irtopohjavuoan reunaosa tarjoiluvadille ja tee kakku siihen suoraan ilman pohjaosaa.

2. Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen 10 minuutiksi.

3. Vaahdota kerma vaahdoksi

4. Mittaa kulhoon sose, rahka ja sokerit ja sekoita seos tasaiseksi esim pallovatkaimella.

5. Purista liivatteista pois kylmä vesi. Kuumenna 2 rkl vettä/mehua kiehuvaksi ja yhdistä liivatelehdet siihen yhdellä kertaa -> liukenevat, jos ei seos ole juoksevaa, tasaista niin kuumenna seosta varovaisesti.Muista että liivateseos ei saa koskaan kiehua. Ole tarkkana, ettei liivatteeseen jää "säikeitä" = sulamatonta liivatetta....täytteeseen tulee klönttejä/säikeitä, eikä kakku hyydy riittävästi.

6. Jäähdytä liivateseosta ihan hetkinen varovaisesti sekoitellen, älä jätä sitä huomiotta.Yhdistä juokseva liivateseos mangosose- rahkaseokseen. Sekoita hyvin esim pallovatkaimella. Tässä vaiheessa saa olla sitten ihan ripeänä.

7. Lisää puolet kermavaahdosta seokseen  ja sekoita seos nostellen tasaiseksi ja lisää sitten loput kermasta ja sekoita tasiaseksi...ole ripeä. Minä sekoittelen tällaiset ihan pallovatkaimella. Olen pallovatkain fani, jos en sitä ole aikaisemmin kertonut. 

8. Maistele täytettä ja lisää makeutta, jos mielestäsi tarvitsee. Minä haluan monasti lisätä tällaiseen sitruunamehua antamaan kirpeyttä/ryhdikkyyttä. Jos ei sitä satu olemaan, voi täytteeseen laittää ihan olemattoman ripsauksen suolaa terävöittämään makua. Siis ihan pienen pieni määrä. Puoli hyppysellistä.

9. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta ihan tasaiseksi ja ehdottomasti ihan reunoihin asti kiinni, jotta päällimmäinen kerros pysyy pinnalla, eikä valu. 

10. Laita kakku hyytymään kylmään tunniksi ( tai kunnes varovaisesti sormella kokeillessa tuntuu että hyytelö on hyytynyt)

11. Valmista päälle tuleva mangohyytelö: kuumenna vesi/mehu kiehuvaksi ja lisää siihen mangosose ja hyytelösokeri ja kuumenna seos uudelleen kiehuvaksi varovaisesti pohjaa myöten sekoittaen. Varovaisesti siksi, ettei siihen haluta vaahtoa.

Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi sekoitellen sitä koko ajanvarovaisesti, ettei tule kuorta pinnalle (pane asti kylmävesiastiaan niin jäähtyy nopeammin tai mee kattilan kanssa pihalle, saavatpahan naapurit ihmetellä, mitä olet tekemässä) Jos hyytelö sattuisi kaikesta huolimatta hyytyä liikaa, voi sitä lämmitää hieman sekoitellen, niin se tasoittuu.

11. Kaada päällimmäinen hyytelö varovaisesti lusikan kautta vuokaan  tai nostele se kauhalla vuokaan. Ole ripeä, ettei hyytelö ennätä hyytyä liikaa. Liian kuumanakaan sitä ei voi laittaa, koska muuten se rupeaa sulattamaan kermaista hyytelökerrosta. Jos pintaan meinaa jäädä kaatamisjälkiä (eli se on hyytynyt liikaa ennen laittoa) heiluta vuokaa varovaisesti, niin pinta tasoittuu. Tavoitteena on ihan tasainen, kiiltävä hyytelöpinta.

12. Pane kakku hyytymään kylmään mielellään seuraavaan päivään esim kattilan kansi/laitanen/tarjotin vuoan päällä. Jätä reunaan ilmarako. ( itse en laita koskaan kelmua, koska joskus on käynyt niin että kosteutta on valunut kakun pinnalle,.jos niin sattuisi käymään, niin sen saa varovaisesti imeytettyä keittiöpaperin reunaan imeyttämällä, eikä kukaan tiedä mitään)

13. Kokeile aukaista reunavuoka varovaisesti. Jos tuntuu että kaikku on kiinni reunoissa, voi ohutteräisellä veitsellä varovaisesti pyöräyttää kakun reunat irti. Ja sitten nostat vuoan reunaosan pois. Jos reunaan on epätasianen, voi sitä varovaisesti tasoittaa kuumassa vedessä kostetulla ja kuivatulla veitsellä. Ja joskus ihan vaan veitsellä/lastalle, riippuu ihan miten pehmeä kakkuosa on. Mikäli on käyttänyt reunakalvoa, se irroitetaan.

14. Siirrä kakku tarjoiluvadille jos et tehnyt sitä suoraan siihen.

15. Koristele kakku haluamallasi tavalla. Minä tykkään nykyisin laittaa hyytelökakkuihin kermapursotuksia päälle ja jotain muuta. Jos laittaa kermapursotuksia, ei ne saa olla kovin raskaita/isoja, ettei pintahyytelö lähde antamaan periksi. Enkä koskaan laita pursotusta ihan reunaan, sillä pintahyytelö on liukas.

CIMG9499.jpg

Simppelillä koristelulla mentiin, sillä olin puolitoista kätisenä tätä tehdessäni.

CIMG9500.jpg

Kyllä se vaan edelleenkin on hyvää.