CIMG5151.jpg

Jo useampana vuotena on meillä yksi suosituimmista omenan säilöntämuodoista ollut kotitekoinen omenapalatäyte. Tämä on meillä tykätympää mitä esim tavallinen omenasose. On tietenkin makuasia.

Täällä on kirjoitusta muutaman vuoden takaa omenapalatäytteestä  ja myös omenaviipaleiden kuivatuksesta uunissa. Niitä aion pitkästä aikaa myös tänä vuonna tehdä. Jotkut niitä omenasipseiksikin nimittävät. Käykää kurkkaamassa linkistä, jos kiinnostuitte uunissa kuivattamisesta.

CIMG4322-normal.jpg

Mutta nyt omenapalatäytteen tekoon....

CIMG5122.jpg

Kävin itse hakemassa omenoita pari ämpörillistä omenapuusta. Seuraavan vaiheen ulkoistinkin kanssasyöjälleni. Hän käsittelee omenat omenasorvilla.  Eli laite kuorii ja leikkaa samalla omenat kierteiselle viipaleelle. Paksuuttakin kuulemma voi säädellä, vaan minäpä en hala puuttua tuohon vaiheeseen. Jos viipaleet/renkaat ovat paksumpia, keittelen kauemmin.

Ihan toimettomana en minäkään seissyt kattelemassa vaan hänen tekemisiään. Tein muita keittiöhommeleita ja vähän toisella silmällä kattelin valistuvaa omppukasaa. 

CIMG5127.jpg

Aika paljon omenasorvilla käsiteltäessä menee hukkaan omenoista, mutta toisaalta se on hyvin vaivaton tapa käsitellä omput. Minun kädet ei nykysellään kestäis tuommoisen määrän kuorimista ja paloittelua. Olen kokeillut tehdä omenapalatäytteen myös kuorimattomista ompuista, mutta ei me siitä tykätty. Ja toisaalta, ompahan kanssasyöjälle oma rooli tässäkin säilöntäsessiossa.

Kun käsiteltyjä omppuja oli punnittuna 3 kg alkoi minun osuus ja kanssasyöjä pääsi saunomaan.

CIMG5130.jpg

Jos et halua tehdä näin paljoa omenapalatäytettä, niin muista pienentää ohje itsellesi passeliksi.

Minä käytän tähänkin sekä hillo-, että hillo-marmeladisokeria, mutta ihan varmasti onnistuu myös jommasta kummasta pelkästään.

Aika iso määrä omenapalatäytettä valmistuu meillä seuraavasti 10 litran kattilassa.

Omenapalatäyte

(ohjeella tulee valmista paksua omenapalatäytettä noin 3½ litraa)

3 kg kuorittuja viipaloituja (kotimaisia) omenoita

1 kg hillosokeria

1 pkt hillo-marmeladisokeria

vettä (aluksi voi laittaa 4-5 dl ja kypsentämisen loppupuolella x dl)

2 sitruunan mehu (ja ohuelti raastettua kuortakin voi laittaa)

kanelia oman maun mukaan (aluksi voi laittaa1rkl)

vaniljasokeria oman maun mukaan (aluksi voi laittaa 2 rkl)

Valmistaminen

Mittaa kattilaan omenat, vesi, sokerit, sitruunanmehu (+kuori).

Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan rauhallisesti (sekä keitos, että tekijä) pohjaa myöten sekoitellen. Minä teen tämän aina pitkävartisella jämäkällä reikakauhalla. Siitäkin syystä, että reikäkauhan terävällä reunalla on hyvä hienontaa omenapaloja pienemmiksi kypsymisen aikana. Minä laitoin sekaan myös puolikkaat sitruunanjämät hautumaan joskisikin aikaa ja otin ne sitten pois.

Kun seoksen saa kiehuvaksi, kannattaa lämmöt laittaa pienemmälle ja sitten vaan keitellään omenapalatäytettä, kunnes se on halutun pehmeää. Saksilla on kätevää leikellä paloja tarvittaessa vielä pienemmiksi kypsymisen aikana. Kts. alla oleva kuva. Tokihan seosta voi vähän surauttaa sauvasekoittimellakin, niin homma sujuu helpommin.

Minulla meni tämän annoksen kypsentämisessä hissukseen lähes tunti.

Loppupuolellla kypsentämistä voi jo laittaa kanelin ja vaniljasokerin sekaan ja tarvittaessa lisää vettä. Lisävedentarve riippuu niin monesta asiasta. Yleensä en ole tarvinnut laittaa, vaan nyt piti. Kanssasyöjäkin kävi kattomassa tekemisiäni ja kysyi, että miksi laitan vettä tässä vaiheessa, niin vastasin hänelle, että kun siltä näyttää, että pitää laittaa. Siis täyte tuntui turhan jankilta/kiinteältä/sakealta, kun sitä sekoitti, joten lisäsin vettä pikkuhiljaa siihen lisää noin 5 dl.

Maistellakin täytettä kannattaa ja lisäillä kanelia ja vaniljaakin oman suun mukaiseksi. mikään pakkohan noitakaan mausteita ei ole laittaa, mutta kyllähän kaneli ja omena on tässäkin lyömätön parivaljakko.

Minä annan omenapaltäytteen jäähtyä rauhassa (meillä sovittiin, että aina kun jompi kumpi menee käymään keittiössä, pitää täytettä sekoitella, oli ilman kantta tässä vaiheessa) ja pakkaan aina vasta seuraavana aamuna. Yön omenapalatäyte oli ihan huoneenlämmössä kansi kattilan päällä. 

CIMG5136.jpg

Höyryävä kuva. Käytän paljon saksia keittiöhommeleissa, niin myös tässäkin vaiheessa omenapaloja pienentäen. Kaikki meillä tietävät, että noita saksia ei ikinä käytetä mihinkään muuhun kuin ruokiin. Jos omenat on viipaloitu hyvin ohuiksi, ne hajoavat kypsentämisen aikana sekoittamisen voimasta.

CIMG5148.jpg

Näin pieneen määrään omenapalatäyte hupenee kypsentämisen aikana. Tämä kuva on otettu seuraavana aamuna, kun täyte oli jäähtynyt. Aika jämäkkää/jankkia/paksua oli vieläkin, mutta käyttötarkoituksen mukaan, saatan tätä hieman löysentää ennen käyttöä. Toki olisin kypsentämisen loppupuolella voinut laittaa muutaman dl enemmän vettä, niin säilyke olisi vähän pehmoisempaa.

CIMG5157.jpg

Tämän verran 3 kg omenoita tuli omenapalatäytettä. On jämäkkää, täyttä tavaraa. Esim tässä omena-rahka piirakkapellillisessä on vain yksi tuollainen 5 dl rasia omenapalatäytettä (+ ihan vähän toisesta).

CIMG5209-001.jpg

Meillä omenapalatäytettä käytetään pullien, piirakoiden, käärötorttujen, täytekakkujen täytteenä/välissä, lisukkeena esim. pannarille, vohveleille, lätyille, rottosille, jätskille yms. Minä saatan lisätä täytettä viilin tai jogurtin päälle makua antamaan. Just äsken herkuttelin omenapalatäytteellisellä paahtoleivällä. Omenapalatäyte säilyy hyvin jääkaapissa, mutta minulla on tarkoitus laittaa ainakin osa pakastimeen, kunhan sinne tulisi sen verran tilaa, vai pitäsköhän käydä ostamassa kolmas pakastin?