CIMG6004.jpg

Te kaikki jotka seuraatte blogiani tiedätte taatusti, jotta meillä tykätään kaaliruoista yli kaiken. Niimpä bongatessani tällaisten kaalipyöryköiden ohjeen, oli niitä päästävä kokeilemaan.....oli sitten kokkailukunnossa tai ei. Muistelen istuneeni korkealla keittiön tuolilla näitä tehdessäni, kun en leikkauksen jälkeen jaksanut muuten pystyssä olla.

Muutama asia askarrutti ohjeessa, vaan tein ekalla kerralla suurinpiirtein ohjeen mukaan....alla olevan ohje on kirjoitettu siten miten minä kaali-jauhelihapyörykät tein. Mausteita laitoin reilusti enemmän ja lientä lisäsin kypsentämisen loppupuolella. En ole oikein koskaan tykännyt kaalilaatikossakaan riisin laittamista keittämättä, vaan nyt laitoin. Oikein kriittisiä jos ollaan, niin pyöryköiden yläosassa olevat riisit eivät oleet niin pehmeitä mitä liemessä olleissa osissa, joten ensi kerralla ehdottomasti kyllä kiehautan riisit vedessä ennen täytteeseen laittamista. Tai tietty pyörykät voisi kääntää kypsentämisen puolivälissä, mutta....

Pyöryköiden koossapysymistä myöskin pähkäilin, mutta runsaan munamäärän takia ja kun kaalin hienontaa oikein pieneksi -> hyvin pysyivät koossa.

Lisäys 10.9.21: Olen tehnyt alla olevalla ohjeella myös pyöryköitä pekonislisällä. Tällöin suolaa kannattaa laittaa hieman vähemmän mitä ohjeessa on mainittu

Tässäpä kaali-jauhelihapyöryköiden ohje miten minä ne tein.

Kaali-jauhelihapyörykät (tai kaali-jauheliha-pekonipyörykät)

(15 kpl isoja pyöryköitä)

500 g valkokaalia (määrä puhdistettuna)

1 iso keltasipuli

1 rkl rypsiöljyä/voita

400 g naudan jauhelihaa (tai nauta-sikaa, jos sitä haluaa käyttää)

150 g ranskankermaa (tai olen tehnyt myös ruokakermalla 1 dl + 1½ tl perunajauhoja)

1/2 dl puuroriisiä (minä keitän riisit pehmeiksi bvedessä, alkuperäisessä ohjeessa riisit laitetaan raakoina)

3 kpl kananmunia

1 1/2 tl suolaa (jos laittaa pekonia seokseen, kannattaa suolamäärää pienentää)

1/2 tl mustapippuria (6-7 kierrosta myllystä)

2 tl kuivattua meiramia

1/2 dl siirappia (jos ei tykkää makeasta, niin 2 rkl riittää)

1/2 dl korppujauhoja

paprikajauhetta vajaa tl

2 1/2 dl lihalientä  ( + kypsentämisen loppupuolella lisäämäni 2 dl) eli yhteensä 4-5 dl lihalientä (tähän määrään nestettä laitoin 1 lihafondin)

(Lisämakua saa ruskistamalla 150 - 170 g pkt pekonia suikaleina ja lisäämällä seokseen)

Valmistaminen

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi/raasta karkeaksi ja hienonna sipuli.

Paista niitä hetki paistinpannulla rasvassa, kunnes kaali on hieman pehmennyt ja saanut väriä.

Kaada kaali ja sipuli kulhoon ja anna ainesten jäähtyä kylmiksi/haaleiksi.

Lisää joukkoon jauheliha, ranskankerma (tai ruokakerma), keitetty puuroriisi, kananmunat ja sekoita kaikki sekaisin.

Mausta seos suolalla, mustapippurilla, meiramilla ja siirapilla....ja minä laitoin vielä paprikajauhetta. vajaan tl.

Lisää lopuksi seokseen korppujauhot ja sekoita seos heti tasaiseksi.

(Jos laitat pekonia, ruksita suikaloitu pekoni ensin paistinpannulla hyvän ruskeiksi ja lisää sitten seokseen.)

Paista pieni pallero/lättänä esim. mikrossa ja tarkista maku mieleiseksesi..... minä lisäsin kaikkia mausteita lisää tässä vaiheessa ja kypsensin toisen maistiaispalleron.

Muotoile massasta 15 isoa pyörykkää voideltuun uunivuokaan (kasta käsiä vedessä tai sipaise niihin öljyä) ja paista niitä vähän vajaassa 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia....kunnes ovat saaneet vähän pintaväriä.

Kaada pyöryköiden päälle lihaliemi ja jatka paistamista vielä 50-60 min. Uunin lämpötilan voisi huoletta laskea 175 asteeseen.

Tarkkaile kypsymistä. Minä lisäsin lientä loppupuolella kypsymistä. Vaan jos tykkää kuivemmista pullista, alkuperäinen 2½ dl lihalientä piisaa.

Kun pullat ovat oman maun mukaisia väritykseltään ja ovat kypsiä, anna niiden vielä tekeentyä peitettynä ennen syöntiä. Tänä aikana mahdollinen vuoan pohjalla oleva liemi vetäytyy kaali-lihapulliin.

CIMG5995.jpg

CIMG6000.jpg

Tässä kuvassa pyörykät ovat olleet jo uunissa vajaan puoli tuntia ja niihin on laitettu ohjeen mukainen liemimäärä. Ja sitten vaan vuoka takaisin uuniin lähes tunniksi.

CIMG6007.jpg

Kuvassa pyörykät näyttävät tummilta, mutteivat ne luonnossa liian tummia olleet.... vaikka lisäsin siis haudutuslientä, olivat valmiit pyörykät tämän näköisiä, joten kyllä liemi kypsymisen aikana imeytyy pyöryköihin  ja osittain haihtuukin pois.

Meillä syötiin näitä myös välipalana ihan tällaisinaan...siis kylminä. Meillä on omituinen makua joidenkin ruokien suhteen, tiedetään.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun kanssasyöjä totesi näistä, että nämähän ovat melkeimpä parempia mitä kaalikääryleet, tiesin tämän kaaliruoan päätyvän meillä uudemmankin kerran ruokapöytäämme.