CIMG0898.jpg

Nämä ihanat pallerot olivat suolaisista leivonnaisista ehdoton hitti meillä ja tuttavilla/ystävillä kuluneen kesän aikana. Ulkonäkö hämää vaatimattomuudellaan, vaan sisältä löytyykin sitten herkullinen mehevä täyte. Paprika ei pitsapalleroihin alun alkaen kuulu, vaan kun siitä meillä tykätään ja taisi jääkaapissa tekohetkellä olla runsaasti niitä...siksi laitoin niitä täytteeseen ja tykättiin kyllä sekä niiden antamasta väristä että mausta. Tarkoitus oli tehdä samalla kertaa kinkkuversioitakin näistä, vaan niiden teko jäi odottamaan seuraavaa kertaa...

Nimi näillä herkuilla on aikamoinen sanahirviö, vaan annoin sen olla noin.... ulkomaalaisissa ruokablogeissa näitä on näkynyt jo vuosia sitten ja esim täältä löytyy suomenkielinen ohje.

CIMG0903.jpg

Tässäpä ohje pitsapalleroihin, miten minä nämä tein...

Juustohampurilais-pizzapallerot

(noin 30 kpl....mulla tuli 32 kpl)

Pizzataikina
6 dl vettä (tai puolet maitoa, puolet vettä tai kokonaan maitoa)
4 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1 dl öljyä (ihan rypsi tai rapsi käy)
14-15 dl vehnäjauhoja (kunnes pehmoinen hiivataikina)

Lämmitä nesteet noin 40 asteiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva (toki hiivan voi sekoittaa myös pieneen määrään jauhoja), suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa/alusta taikinasta kiinteä pallo. Lisää öljy jauhojen lisäämisen aikana Vaivaa taikinaa oikein kunnolla, jotta taikinaan muodostuu kunnon sitko.. Anna taikinan kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (30-45min.).

Täyte
400 g jauhelihaa (kanssasyöjä olis halunnut enemmän...kaipa laitan seuraavan kerran vähän enemmän jauhelihaa)

mieleisiä mausteita; laitoin paprikajauhetta, suolaa, mustapippuria, pitsamaustetta, aromat-seosta ja valkosipulijauhetta

4 pientä sipulia vihreine varsineen

1 pkt pekonia (170 g)

1 iso punainen suippopaprika

Lisäksi tarvitaan :
vähintään 16 yksittäispakattua cheddarjuustoviipaletta

ketsuppia noin 1 dl

Voiteluun: 1-2 kananmunaa

Koristeluun: seesaminsiemeniä ( tai juustoraastetta )

Valmistaminen

Valmista täyte. (Tämän voisi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä jääkaappiin.)

Ruskista jauheliha ja hienonnetut sipulit ja mausta seos ihan reilusti mausteilla. Siirrä seos kulhoon odottamaan. Hienonna pekoni pieneksi (saksilla on helppo leikata) ja laita se kylmälle pannulle ja anna ruskistua välillä sekoitellen. Lisää loppupuolella paprika pieninä kuutioina mukaan pehmenemään. Yhdistä seos jauhelihan sekaan. Tarkista maku .... mausteet saavat maistua ihan reilusti, koska taikina on miedon makuista.

Jaa kohonnut taikina esim 4 yhtä suureen osaan. Hiero jokainen osio tangoksi ja jaa 8 osaan....jolloin tulee 32 kpl tällä ohjeella. Pyörittele jokainen osio pyöreäksi palloksi ja jätä vielä kohoamaan hetkiseksi liinan alle. hiero kaikki pallset ensin. Kaulitse sitten pallot ohueksi lättänöiksi/levyiksi aina muutama kerralla...ei kuitenkaan liian ohuiksi.

Jaa sitten kaulituille pohjille keskelle ketsuppia 1-2 tl (tai pitsakastiketta) ja annostele täytettä kukkura rkl ketsupin päälle. Sitten tulee puolisko juustosta taitettuna kaksinkerroin (laitoin osaan enemmänkin juustoa. Ummista palleroiksi/nyytiksi niin että ilmaa jää mahdollisimman vähän sisälle ja käännä pallerot liitoskohta alaspäin ja laita pellille kohoamaan. Tuo ummistaminen kannattaa tehdä huolella, ettei juusto valu pois... muotoa voi vielä parannella pellillä. Kun pallerot ovat kohonneet, voitele ne munalla ja koristele esim seesaminsiemenillä. Paista pallerot 200-225 asteisessa uunissa noin 15 min. uunit ovat niin erilaisia, jotta paistumista kannattaa seurata. Jos nesteenä on käytetty maitoa, kuten minulla, ruskistuvat pallerot helpommin. Valmis pallero on sekä pohjalta että pinnalta kauniin ruskea ja tuntuu lastalla nostettaessa kevyeltä. Liian kuivaksi ei kuitenkaan kannata näitäkään herkkuja paistaa...

CIMG0865.jpg

Tekeminen oli yllättävänkin nopeaa sarjatyönä. Muutamia pallosia kaulitsee lättänöiksi ( ei kannata kaulita kovin ohuiksi, eikä isoíksi, jotta ei jää ilmatilaa palleroihin), pursautus ketsuppia (tai pitsakastiketta) ja kaikkiin täytteet ja sitten vaan sulkemisvaihe.... ennen sulkemista ei reunoja tarvitse voidella millään, kyllä pallonen pysyy kasassa ilmankin. Minä teen sulkemisvaiheen ihan vaan nipistelemällä liitoskohdat kiinni ronskin ottein....

CIMG0872.jpg

Pallosen sulkemisen jälkeen kannattaa  muotoa vielä pyöristää käsin .... siis siinä vaiheessa kun tuon pallosen on on laittanut pellille liiitoskohta alaspäin...

CIMG0882.jpg

Pinnalle voi toki laittaa muitakin koristeita....minä laitoin vaaleita seesaminsiemeniä.

CIMG0896.jpg

Juustohampurilais-pitsapallerot ovat hyviä sekä kylminä että lämmitettyinä. Kokeilkaas...