CIMG9578.jpg

Pikkuleipien suhteen ei meille tule joulua ilman piparpähkinöitä. Nämä menevät meillä edelle jopa ruskeista oikeista pipareista. Piparpähkinät, kaneliässät, kanelimuroleivät, lusikkaleivät, täytetyt mokkaleivät ja talonpojan puikot ovat ehdottomasti omat lempparipikkuleivät. Kaikkia muita tulee tehtyä täksikin jouluksi,

mutta mokkaleipiä en näillä näkymin nyt tee.

(täällä ja täältä löytyy toisella tapaa koristeltujen mokkaleipien kuvat)

Tällä kertaa pikkuleivistä oli vuorossa  piparpähkinöiden teko.

Linkistä löytyy toimiva ohje, tein sinne muutamia tarkennuksia vielä tekoon. Piparpähkinätaikinaa kannattaa vaivata ihan kunnolla, vaikka aina varotellaan, ettei niin saisi tehdä. Kun piparpähkinätaikinaa sekoittaa/vaivaa ihan kunnolla ja paistolämpötila ja mittaukset ovat ok, tulee piparpähkinöihin sileä repeämätön pinta. Samallehan ne toki maistuvat, vaikkei niin täydellistä pintaa tulisikaan.

Kuvissa näkyvä määrä on tullut kolminkertaisesta taikinasta eli lähentelee 250 kpl pikkuleipiä.

CIMG9525.jpg

 Koekakku kannattaa ehdottomasti paistaa, jotta näkee miten taikina käyttäytyy, kuinka iso pikkuleivästä tulee jne.

CIMG9545.jpg

Tässä kuvassa on eka pellillinen vasemmalla, hieman repeili. Vaivasin taikinaa vielä hetken ja laskin ihan hintun verran paistolämpöä, niin rupesi tulemaan kuvassa oikealla olevia sileitä pinnaltaan.

Ekojen peltien jälkeen rupesin laittamaan pikkuleipiä enemmän pellille. Hyvin mahtuvat paistumaan, minua ei häiritse etteivät ole vatupassisuorissa riveissä pellillä.

CIMG9565-001.jpg

Tässä ovat kaikki lähes 250 piparpähkinää.

Jäähtyneinä voidaan pakata ihan vaan päällekkäin vaakatasossa, niin hasselpähkinän puoliskokin pysyy kaikissa paikallaan. Säilytetään kuivassa paikassa hyvin suljettussa rasiassa/purkkissa/tölkkissä. Säilyvät useita viikkoja hyvänä, jos ei niitä vaan tule syötyä. Voidaan toki myös pakastaa, vaan itse en muutamien viikkojen takia pakastaisi.