CIMG1867.jpg

Viime lauantaina teeveden kumentumisen aikana tekaisin pienen sämpylätaikinan kohoamaan. Näistä tulikin ihanan kupsakoita sämpylöitä. Muutaman jauhopussillisen loput tyhjensin näihin. Oliskos nämä nyt niitä artesaanisämpylöitä....tuntuu nimi olevan nyt niin in. Vähällä vaivalla ja muokkaamisella ihan omin kätösin syntyivät nämä helpot sämpylät.

CIMG1860.jpg

Ohjeena ihan sämpylöiden perusohje. Kuivahiivaa on aina kaapissa, joten leipomisinnon päästessä valloilleen pääsee heti toimeen. Aikaisemmin en ole ollut kuivahiivafani, mutta nykyisin sämpylät, pitsat yms teen aina kuivahiivalla, mutta pullien tekoon pitää muistaa ostaa tuorehiivaa.

Sämpylät

(minä tein tästä taikinasta 23 kpl)

6 dl nestettä (laitan yl. puolet vettä ja puolet maitoa)

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 tl sokeria (tai pieni loraus siirappia, hunajaa tai tummempaa sokeria)

noin 1 dl öljyä (tai pehmeää/sulatettua/juoksevaa muuta trasvaa)

rouheista sämpyläjauhoseosta

muutama dl vehnäjauhoja

Sämpylöiden pinnalle seesaminsiemeniä (tai esim kaurahiutaleita)

Kuumenna neste 42 asteiseksi. Lisää suola, sokeri ja (pieneen määrään jauhoja sekoitettu) hiiva. Sekoita hyvin sekaisin ja alusta jauhoilla pehmeäksi hiivataikinaksi. lisää öljy alustamisen aikaan. Kohota taikina hyvin. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Minä humpsautin kohonneen taikinan pöydälle ja varovaisesti muotoilin siitä pötkylän (en siis vaivannut ilmoja ulos) ja leikkasin pötkylästä isolla veitsellä kiekkoja ja laitoin ne pellille leikkauspinta ylöspäin ja heti kostealle pinnalle seesaminsiemeniä.... tai sitten sämpylät voi voidella esim vedellä kohottamisen jälkeen ja ripotella siement/hiutaleet. Kohota sämpylät ja paista ne 200-225 asteisessa uunissa 12-15 min... tämän mallinen sämpylä on ohut, joten varo paistamasta näitä liian kuiviksi.

CIMG1865.jpg

CIMG1866.jpg

Kun taikina on pehmeää, ei lopputuloksesta juurikaan huomaa onko sämpylät pyöritelty vai vaan leikattu paloiksi.

CIMG1880.jpg

Lämpimän halkaistun sämpylän päälle pikkasen voita...muuta ei tarvita, eihän?