IMG_20231129_095538.jpg

Erlaiset juustosarvet ovat aina kuuluneet omiin lemppari suolaisiin leivonnaisiin. Hyvin usein laitan ainakin osaan täytteeksi juuston lisäksi myös jotain lihaleikkelettä, mutta tällä kertaa tein kaikki ihan pelkästään juustosarvia. Juustoa on sekä taikinassa, että täytteenä. Pinnalle en enää juustoa halunnut laittaa, joten ripsautin unikonsiemeniä vähän väriksi.

Lähivuosina olen juusto/suolaiset sarvet tehnyt aika usein tällä piimäsarviohjeella.

Nyt kuitenkin otin vaihteeksi käyttöön ikivanhan Valion alkuperäisen ohjeen, missä käytetään nesteeksi kermaviiliä. Kummassakin ohjeessa käytetään kohotusaineena leivinjauhe.

Postauksen lopussa linkki hiivataikinasta tehtävään ohjeeseen ja vanhaan Kotiruoka-kirjan nypittävään hiivataikinaohjeeseen.

IMG_20231122_142947_edit_48587063422505.

Minä tein ohjeen 2x -> 24 kpl sarvia. Aika monta näitä tuoreena vastapaistettuina syötiin...

Jos tykkäät enemmän hiivalla tehtävistä ennen paistoa kohotettavista suolaisista sarvistä, löytyy tällaisiin ohjeita esim  täältä.

Aikoinaan oli tämä Kotiruoka-kirjan nypittävä sarviohje paljonki käytössä, mutta nyt ovat vähän vähempirasvaiset ohjeet olleet enemmän käytössä. Näiden sarvien rakenne on kyllä ihana ainesuhteistä ja taikinan tekotavasta johtuen. Pitääpä tehä lähiaikoina tälläkin ohjeella, niin saap näkösälle kuvia.

Suolasarvet/ kinkku-juustosarvet

( 24 kpl)

7½ dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia
2½ dl maitoa (haaleaa)
30-40 g hiivaa
1tl suolaa
1tl sokeria ( ei välttämätön)

Täytteeksi esim. hienonnettua kinkkua, juustoraastetta tms... ovat hyviä ilman täytettäkin.

Voiteluun munaa

Koristeeksi juustoraastetta, seesaminsiemeniä tai vaikkapa unikonsiemeniä

Nypi jauhot ja rasva murumaiseksi.seokseksi. Lisää haaleaan maitoon hiiva ja mausteet ja lisää seos jauhorasvaseokseen ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa turhaan, ettei siihen tule sitkoa. Jaa taikina pienempiin osiin ja kaulitse ne ympyröiksi. Leikkaa ympyrät 6 tai 8 osaan sektoreittain. Laita haluamasi täyte kolmion leveämpään puoleen, rullaa sarvi ja muotoile kaarevaksi. Anna sarvien kohota pellillä, voitele kananmunalla, koristele ja paista sarvet 200 - 225 asteessa 10 -15min.