CIMG7362.jpg

Kuten olen jo useammassa postauksessa kirjoittanut, minusta on tullut kaurajauhofani. Tällä kertaa kaurajauhoja pääsi ihan tavallisiin lättyihin/lettuihin/ohukaisiin. Ihan kokonaan en rohjennut kaurajauhoilla taikinaa tehä, vaan laitoin kolmasosan vehnäjauhoja, koska tuolloin ajattelin paistavani oikein isoja lättyjä ja epäilin niiden koossapysymistä kääntämisen aikana. Tällaiset pienemmät lätyt olisivat ihan varmasti onnistuneet kokonaankin kaurajauhoilla.

Minä käytin Virtasalmen gluteenittomia täysjyvä kaurajauhoja ja jos olisi ollut tarve, niin vehnäjauhojen tilalle olisi voinut laittaa gluteeenitonta jauhoseosta ja näin lätyt oliisvat olleet gluteenittomia. Tällä kertaa siihen ei ollut tarvetta. Jos ei halua ostaa kaurajauhoja, niin kaurahiutaleista blenderillä surrauttaen saa jauhoja. Ja tokihan lättyihin voisi käyttää ihan hiutaleitakin.

Vaikka tykkäämme letuista ihan sellaisinaankin, laitoin eilen illalla näillä herkutellessämme lisukkeeksi jäätelöä ja lakkoja.

Pienoinen kasa kauralettuja syntyi alla olevalla ohjeella.

Kauraletut (kaurajauhosta)

(minulla tästä taikinamäärästä tuli 15 kpl ohuita 15 cm halkaisijaltaan olevia lettuja)

6 dl täysmaitoa

2 isoa kananmunaa

2 dl kaurajauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa (joka tykkää vähäsuolaisesta, laittaa vajaan 1 tl)

(1½ rkl sokeria -> ei välttämätön, mutta minä laitan, sillä syömme letut usein ihan ilman makeita lisukkeita)

2-3 rkl  voita sulatettuna taikinaan (aina en laita taikinaan ollenkaan rasvaa)

Lisäksi tarvitaan voita (tai muuta mieleistä rasvaa) lettujen paistamiseen

Lisäkkeeksi jotain hilloa/marjoja, jätskiä tai vaan hienoa sokeria letuille ripoteltuna

Mittaa kaikki ainekset ja sekoita niistä tasainen lettutaikina käyttäen käsikäyttöistä vatkainta/vispilaa.(minä käytän tässäkin pallovatkainta) Anna taikinan tekeentyä 15 min. HUOM! sekoita taikina aina ennen kuin nostat sitä pannulle, sillä kaurajauho näköjään laskeutuu pohjalle. Paista taikinasta isoja tai pieniä lettuja/ohukaisia käyttäen paistorasvana pannulla vähän voita. Äläkä kärryytä kauhean kuumalla levyllä, jotta lettu ehtii jähmettyä ja näinollen kääntäminen käy sutjakkaasti. Minä paistoin letut hyvin pienillä paistinpannuilla ja niitä tuli 15 kpl.

Syö letut haaleina mieleisen lisukkeen kanssa, meillä tällaiset maistuvat ihan ilman lisukkeitakin.

CIMG7312.jpg

Minä paistoin letuista pienikokoisia isoja lettuja. Yllättävän paljon olen käyttänyt noin 15 cm halkaisijaltaan olevia pikkuisia pannuja (tai toinen on 14 cm ja toinen 15 cm). Toisen olen ostanut joskus Lidlistä ja toisen Tokmannilta. Kumpainenkaan ei montaa euroa maksanut, joten kyllä ovat olleet hintansa väärttejä.

CIMG7331-001.jpg

Jos on tottunut pelkästään valkoisista vehnäjauhoista tehtyihin lettuihin, silloin makueroa tietenkin kauraletuissa on. Meillä ei juuri koskaan tehdä lettuja pelkästään vehnäjauhoista, vaan aina laitan sekaan joko ohra-, ruis- tai grahamjauhoja. Meillä tykättiin kauraletuista niin paljon, että taatusti tehään toistekkin.